Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytkich. Dosys ciekawy przypadek mnie spotkal. Mianowicie kilka tygodni temu zauwazylem ze ciezko wchodzi dwojka, czasem ze zgrzytem nawet. W ogole zaczelo mi sie wydawac ze sprzeglo bierze bardzo nisko i praktycznie musialem wbijac pedal w podloge zeby przezucic z 1 na 2 w miare plynnie. Jakis tydzien temu w drodze do pracy sprzeglo przestalo prawie calkiem dzialac tzn nie moglem wrzucic zadnego biegu a pedal zrobil sie bardzo luzny i opadl troche. Jak sie troche popompowalo pedalem to troszke sie poprawialo i dalo sie wrzucic jakis bieg wiec tak doczolgalem sie do pracy i auto zostalo na lawecie przewiezione do magikow.... i tu sie zaczelo :duh: Mysle sobie, zmienia pompe i bedzie po sprawie. Zadzwonili do mnie na drugi dzien ze juz zrobione. Przyjechalem, powiedzieli ze odpowietrzyli tylko i dziala. Juz mnie wtedy zastanowilo skad powietzre sie tam wzielo. Ale nic to. Wsiadam w auto, jade i czuje ze robi sie to samo :evil:

Powrot do magikow, zrobili powazne miny i ze w tej sytuacji to trzeba pompe sprzegla wymienic (a nie mowilem). Ok auto troche postalo u nich bo czekali na pompe. Dzwonia wczoraj ze gotowe i wszystko cacy. Przyjechalem, mowia pompa zmieniona i wszystko super. Ale tez cos zaczynaja gawedzic ze jakby sie problem powtorzyl to trzeba bedzie tarcze i dwumase zmieniac i to bedzie drogo (czerwona lampka w glowie mi sie zapalila bo komplet zmieniony nieco ponad rok temu). Ja im na to ze sprzeglo klei swietnie itd ale tylko miny glupie zrobili. Ok, wsiadam w auto, pedal wysoko,super pracuje pieknie wysprzegla. Mysle sobie, no wreszcie zrobione....

Dzis rano wsiadam do auta i czuje ze prawie nie mam sprzegla.. :twisted: jako ze byle z dzieckiem to nie moglem na glos powiedziec co mysle o tym. Znow pedal opadniety i bierze 2cm od podlogi ale jak sie popompuje to na chwile robi sie lepiej i mozna wrzucic bieg.... :mad2:

Teraz pytania: Z realoem mi wychodzi ze tam sa dwie pompy.(input cylinder i output cylinder) Mam racje? Moze zmienili nie to co trzeba?

Drugie pytanie jest takie czy przy zalozeniu ze pompa / pompy sa ok to czy jest jakis cien mozliwosci zeby cos innego powodowalo takie objawy? Pytam zanim tam pojde w poniedzialek i kogos skrzywdze byc moze nieslusznie. Bo juz cierpliwosc mi sie skonczyla

O Tempora! O Mores!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
trzeba wymienić wysprzęglik - koszt około 170 - 200 sachs
Opublikowano
No wlasnie problem w tym ze wymienili jak twierdza na nowy... przyjrzalem sie dzis temu z gory od strony zbiorniczka plynu hamulcowego. I tu mam pytanko. Czy mam racje myslac ze plyn do pompy sprzegla splywa z tego zbiorniczka wezem odchodzacym z dolu zbiorniczka I znikajacym w scianie ponizej serva? Waz odchodzi od krocca w zbiorniczku. Taki czarny w oplocie sznurkowym. Nie widze tam zadnej obejmy w miejscu polaczenia weza z kroccem... :? Czy to tak ma byc? Moze ktos zobaczyc u siebie...
O Tempora! O Mores!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mały update. Zmieniony został wysprzeglik w koncu. Niby jest ok.... ale teraz wraznie czuje na pedale sprzęgła drgania odpowiadajace predkosci obrotowej silnika :shock: tak dzieje sie przy wcisnietym sprzegle. Poza tym.znowu sprzęgło bierze dosc nisko.... juz całkiem nie wiem o co chodzi. Czy ktos ma jakieś pomysły?
O Tempora! O Mores!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeżeli drgania są duże i przy wciskaniu sprzęgła słyszysz szuranie to do wymiany dwumas
Opublikowano
Drgania sa odczuwalne glownie przy wcisnietym sprzegle i w trakcie jego puszczania. Na dodatek przy ruszaaniu z jedynki szarpie autem jakbym sie dopiero uczył jeździć.. szczególnie pod górkę. To by chyba jednak wskazywało na dwumas... :| tak sobie myślę ze moze jakas poduszka takie efekty dawać. Ale cbyba sie ludze. Tylko dziwne zeby tylko rok wytrzymało. Ale nie wiem co tam bylo wsadzone bo kto inny tym jeździł.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Rozmawiałem z mechanikiem który zmienial wysprzeglik i mowi ze na pewno dwumas... :cry2:

Problem jest ten ze pierwszy wolny termin ma dopiero za 3 tygodnie... innemu nie chce dawac bo ten jest sprawdzony. Tu mam byc moze głupie pytanie. To moj pierwszy diesel od lat więc sie nie smiejcie. Mogę tak przejezdzic jeszce te 3 tygodnie bez większej szkody dla skrzyni i silnika? Jeżdżę teraz bardzo delikatnie. Ale sie martwie ze jak to sie całkiem rozleci to dopiero szkod narobi.

O Tempora! O Mores!