Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Zasadniczych różnic między 28i a 30i nie ma, choć niektórzy na forach piszą, że B48 jest bardziej ekonomiczne.

A skoro w temacie, to na szybko update po założeniu nowych felg...

cfac866dbac54b44cea21c9ed552a41f.jpg

Z-Performance ZP.07 Matte Black, 19", przód 8.5J z kapciem 225/40, tył 9.5J z kapciem 255/35. Opony Continental ContiSport Contact 5, ROF, rant, wzmacniane.

Tak się bałem zmiany na niższy profil, ale raz, ze utrata komfortu nie jest bardzo zauważalna, a dwa, że auto lepiej trzyma się drogi i jeszcze lepiej się drogę czuje. Same plusy.

Jak będę miał wolny weekend na mycie i pastowanie, to zrobię update galerii.

Edytowane przez vulnerarius
Instagram: @kolczasty
  • Moderatorzy
Opublikowano

Czujniki RDC pasują do Z Perf ?

Do czarnych felg opony musza być zawsze nasmarowane dressingiem, ale to pewnie wiesz :D

Porób więcej fotek :)

• Moderatorzy
Opublikowano
Za bardzo się zlewa wg mnie, ale taki był pewnie zamysł :)

Tak ma być :)

I co teraz następne dorzucić, hamulce M...? :lol:

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Zgodnie z obietnicą, na nowych felgach po małym detailingu:

AzHp7PM.jpg

oYkVgay.jpg

0Ehw2PZ.jpg

SD7a7iD.jpg

KmfbSCV.jpg

E3Sf9zc.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie ma juz opcji na to w F30, i tak wystaja 0,5cm poza obrys blotnika, a szczyt wkleslosci jest taki, ze milimetr i wystawalyby z niej sruby ;) Ja jestem zarabiscie zadowolony z tego jak to wyszlo.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie mam dystansów. Efekt zamierzony przez producenta, dedykowane do F30 felgi 19" na tył mają 9.5J, ET40. Są jeszcze ET35, jakby ktoś chciał :)
Opublikowano

Felgi trochę za czarne.. :mrgreen: ale robią dużą robotę! W szczególności te tylne :mrgreen:

Piękne auto.

Proponuje lotkę m3 (taką jak ja mam) :wink: :8)

• Moderatorzy
Opublikowano
Dzięki! Jak już pisałem chciałem opcji "blackout" ;) Nad lotką też się zastanawiam, zobaczymy.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Zobaczymy! Nie wszystko naraz :D Poza tym nie podoba mi sie opcja przyciemnianych szyb tylko z tylu, musialbym zalozyc folie i na przod, a nie wiem co na to panowie Policjanci i panowie z salonu.

PS. Swiatel na bank nie bede przyciemnial, bo to juz troche slabo wg. mnie :P

• 2 miesiące temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Minęlo 13 miesięcy od zakupu auta i rok od założenia powłoki ceramicznej, więc czas też na małe podsumowanie :)

1. Auto nadal dostarcza ton frajdy z jazdy! Benzynowy silnik z 252 HP z RWD i sportowym automatem to bezbłędny przepis na wzorową i frywolną Beemkę :lol:

2. Co mogłem zamówić w konfiguracji i żałuję, że tego nie zrobiłem? Adaptacyjne LEDy! Nic więcej.

3. Przebieg to niecałe 14000 km. Na razie bez awarii (ODPUKAĆ!!).

4. O auto dbam BARDZO (według mojej kobiety aż za bardzo, ale co ona może o tym wiedzieć :lol: ) i jak na razie jedynym elementem, na którym widać ślady zużycia jest wieniec kierownicy mimo, że zabezpieczany był parokrotnie polimerem do skór od Colourlock. Czy ma ktoś jakiś patent, poza polimerem, na to, żeby się tak nie wycierał?

5. Najlepszy upgrade dotychczas to wydech M Performance. A dołożyłem dyfuzor, wydech, nerki i 19" felgi Z-Performance ZP.07.

6. Nie żałuję żadnej złotówki wydanej na powłokę Ceramic Pro 9H. Łatwość mycia i odszraniania auta oraz "niewidzialna wycieraczka" z nawiązką rekompensują wydaną kasę. Lakier wolniej się zużywa, a mikroszkody parkingowe są dużo łatwiejsze do usunięcia.

7. Co mnie denerwuje? Trzeszczące uszczelki drzwi najbardziej. Raz na kilka tygodni trzeba je nawilżyć jakimś preparatem. Po przetestowaniu wielu patentów i preparatów używam SmartWax Smart Dressing w ramach ogólnej, regularnej pielęgnacji gumowych elementów auta i opon, bo trzyma się najdłużej. Przyzwyczaiłem się też do szumu powietrza i nie zwracam już w ogóle na to uwagi. Męczy trochę słaby zasięg LEDów i słaba widoczność w nocy przez to.

8. Plany na przyszły rok (o ile kasa pozwoli, bo zapowiadane reformy Morawieckiego nastrajają do wyjazdu stąd) to wymiana wyświetlacza na 8.8" plus dokodowanie paru opcji i może lotka M Performance.

Opublikowano
Ehhh czarny, ciężki kolor.Miałem kiedyś czarną Hondę FRV perłę.Po paru latach z lakieru zostało wspomnienie.No ale też nie za bardzo o niego dbałem.Powłoka super sprawa.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ja od zawsze mialem czarne auta, bo to jedyny słuszny kolor :lol: Fakt, jest wymagający przy pielęgnacji, ale powłoka znacznie ułatwia sprawę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fajna Bunia!! Dobrze że tak dbasz, też będę swoją pielegnowal....:)

Na powłokę nie ma co chyba żałować...

Kolor czarny fajny, też brany był pod uwagę ale po obejrzeniu Estoril z m pakiem jak twoja padło na ten kolor :) wydech to podstawa!! A u Ciebie jak spalanie? Taka perle sprzedaż po 3-5 latach od ręki!! ;)

Morawiecki jedna reformę na szczęście cofnął...

male-bmw-2.png
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie resetowałem komputera od nowości i pokazuje mi teraz średnie spalanie 9 l/100 km. Od zamontowania wydechu wzrosło o 0,5 l/100 km (miło jest sobie czasem depnąć, wkręcić na obroty i postrzelać z rurek :lol: ). Jeżdżę pół na pół po mieście i w trasie. W zależności od ruchu na drodze i pośpiechu spalanie w trasie waha się ostatnio od 7.5 do 10 l/100 km, a na pełnym baku przejeżdżam średnio 600 km. Sprawdziłem też w historii ECO PRO, że najbardziej ekonomiczny wynik jaki wykręciłem to 5.9 l/100 km :twisted:
  • 4 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161225/e28aaec88df4635b2c73a263cbd2f402.jpg

Taki delikatny świąteczno-śnieżny akcent, a przy okazji chciałbym Wam życzyć wesołych, spokojnych Świąt i samej radości z jazdy ;)

• 2 miesiące temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Zima minęła (CHYBA...). Aktualny przebieg 16800. Wnioski?

1. Frajda ta sama :lol:

2. Usterek mechanicznych brak (TFU!).

3. Parę razy po postoju na mrozie pojawił się problem z zegarami, które "umarły". Nie działało nic od wskaźnika poziomu paliwa po wyświetlacz LED. Monitor centralny działał bez zarzutu, a info o pojeździe nie pokazywało żadnych usterek. Zegary ożywały po około 30 sekundach po odpaleniu. Wizyta w ASO - brak błędów w komputerze. Wnioski takie, że to "oszczędznie akumulatora". W każdym razie po wizycie problem więcej już się nie powtórzył.

4. Ponad miesiąc temu pojawił się nadmierny szum z okolicy przednich kół. Pierwsza wizyta w ASO i wniosek, że kołą są źle wyważone. Po wyważeniu problem nie ustąpił. Teraz właśnie jestem po drugiej wizycie i mocniejszym przyciśnięciu Panów z ASO, a wnioski są takie, ze pojawiło się ząbkowanie przednich opon. Zamiana opon między osiami, wyważenie, ustawienie geometrii, testy drogowe i wreszcie jest cisza :)

5. Przy okazji poprzeniej wizyty zgłosiłem problem ze zbyt krótkim zasięgiem świateł mijania. Zostały wyregulowane i jest wreszcie jak powinno być, a wniosek taki Panowie przedstawili, że "w fabryce zostało to źle ustawione". Nie wiem, może, ale jeśli komuś przeszkadza słaby zasięg LEDów niech jedzie do ASO lub zaprzyjaźnionej stacji obsługi wyregulować sobie światła.

6. Dokupiłem gwarancję na 4 i 5 rok użytkowania. Ulga.