Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie, prowadzę autohandel ostatnio wyjątkowo zakupiłem dwa auta o silnikach ponad 2l. Są to drogie autka (150k oraz 250k). Spisałem umowę KS na niższą kwotę niż rzeczywiście przez co obyło się bez akcyzy 60K... I tak wyszło ponad 20 000zł co jest nie do pomyślenia. Opłaty już zrobiłem.

Teraz pytanie, auta sprzedaje na FV Marża. Jak zrobić aby nie zapłacić zawrotnego podatku dochodowego (z zaniżonej umowy KS). Od zakupu minął miesiąc. Faktury muszę wystawić na rzeczywistą kwotę (kupujący chce wziąć leasing).

Znacie się na tych sprawach?

Opublikowano
Handlując autami nie masz takiej opcji uniknięcia.Podatek zaplacisz od róznicy a nie ceny zakupu auta
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Nie chciało się płacić 18.6% akcyzy to płać 19% dochodu :P

A swoją drogą trzeba być niepoważnym, żeby pisać i pytać o takie rzeczy na publicznym forum :duh: :duh: :duh:

Opublikowano
Haha nie wierzę... wiesz że przyznałeś się do oszustwa... pewnie panowie już pukają do drzwi :cool2:
Opublikowano
Pomijam juz to ze obaj i kupujący i sprzedający nie mają pojecia o leasingu auta :duh: :duh: :duh:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dajcie spokój. Kolega pisze anonimowo, a Wy przeżywacie jak mrówka okres. ;) Po drugie na forum to sobie można wszystko pisać. ;)

Co nie zmienia faktu, że kolega wyżej dobrze zauważył. Akcyza niska, ale podatki wyjdą większe. Dochodowy to jedno, ale dojdzie 23% VAT od marży. Co najlepsze akcyza nie pomniejsza marzy w przypadku faktury VAT marża, więc VAT będzie liczony od różnicy między zakupem za granicą a polską fakturą sprzedaży.