Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich dziś byłem swoją 120d na hamowni i niestety winiki mnie nie zadowoliły wachały sie pomiędzy 130 a 117 KM miałem jeszcze problem z przepływomierzem powietrza przez co samochód kopcił co prawda samochód już nie kopci ale zdaje sie ciutke słapszy niż przed naprawą. Jak myślicie co może być przyczyną braku mocy bo gościu z hamowni podejrzewa turbine i jaki powinnem osiągnąć wynik na hamowni bo mam wersje 163 KM ale gosćiu twierdzi że te silniki na hamowni uzyskują ok. 140 KM ale jakoś dziwnie mi to brzmi :)
Opublikowano
Wynik bardzo slaby tyle to bym mogl zrozumiec w 118d, ale nie w 120d. Sprawdz turbo, egr, przeplywke, doloty do ic i wychodzace z ic, mozesz tez je przeczysicic, mozesz te wymienic filtr powietrza jezeli dawno byl zmieniany. Jezeli taki wynik osiagasz to napenwno z autem cos sie dzieje nie dobrego. Jezeli twoj tuner mowi ze te samochody trzymaja okolice 140 km to zmien tunera jak najszybciej. Proponuje ci jakis zaklad profesjonalny a nie jezdzic do jakis cześków z pod remizy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Polecam GOODHOPE

Pan Mariusz wie co robi.

Robiłem u Niego bodajże 6 aut i za każdym razem solidnie i bezbłędnie.

A i moje 118d 143KM 300Nm (01.2008) ma się świetnie.

Po odchwaszczeniu wypluło 148KM / 308Nm.

A po terapii poprawiającej humor ma 182KM / 410Nm. Jeździ jak burza. I dpf ma się dobrze.

Przy okazji system start - stop przestawiony na (domyślnie po uruchomieniu auta) WYŁĄCZONY.

Zużycie paliwa bez zmian. U mnie średnia 6,4l oleju napędowego (zwykłe BP) na 100km - wynik z 5 ostatnich tankowań do pełna.

Notabene - na komputerze pokładowym średnia jest identyczna.

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A na czym polegało to odchwaszczenie ?

Wymiana kompletnego rozrządu na nowy - poprawiony.

Niefortunna konstrukcja + jazda na krótkich dystansach + start -stop dały znać o sobie (przy niskim przebiegu - 80.000 km - auto kupione z BMW Premium Selection).

Na szczęście faktycznie nowy rozrząd jest solidniejszy - widać to na oko, ale także występuje różnica w wadze - nowy jest zdecydowanie cięższy..., co widziałem na własne oczy.

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
Jakoś średnio wierze w to że od wymiany rozrządu przybyło mocy, wystarczy że jest dobrze ustawiony. Od jazdy na krótkich dystansach mógł co najwyżej zasyfić się dolot lub coś w ten deseń i przy wymianie rozrządu przy okazji czyści się wszystko bo jest dostęp.No chyba że wymienili Ci cały rozrząd razem z wałkami.
Opublikowano
W silniku m47 nie ma potrzeby grzebania w rozrzadzie... Nic z nim się nie dzieje... Zrobiłbym najpierw diagnostykę silnika... Jak wtryski jak przeplywka bo nie wiem na jaka zmieniales... Jak ciśnienia doładowania pod obciążeniem.... Jak ciśnienie na listwę... To potężny ubytek mocy. Tam już coś wyjdzie... kolejny etap to ogarnąć silnik... Wlać plukanke Zmienić Olej zmienić odme.. Wyjąć intercooler umyć z zewnątrz i wewnątrz przy okazji umyć chłodnice... Tam mnóstwo gnoju pomiędzy nimi się zbiera... Dalej sprawdzić w jakim stanie jest turbo i katalizator... Wyjdzie po części podczas diagnostyki.. Ale oko lepiej ocenia:-) jeśli termostaty są popsute co wyjdzie Przy diagnostyce wymienić... Podobnie świece żarowe.. Zdjąć kolektor obejrzeć klapki jak słabe wywalić... Umyć złożyć na nowych uszczelkach.. i na hamownie... Coś w aucie masz uszkodzone ze tyle mocy brakuje
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, co do rozrządu wymieniałeś cały słupek z silnika n47d20c czy po prostu jest dostępny mocniejszy łańcuch ??

i ile kosztowało wymiania ??