Skocz do zawartości

Problem z czujnikami PDC

mica001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam może trochę banalny problem ale jestem laikiem i wolę zapytać. Jako, że w mojej E38 posypały się dwa czujniki parkowania zakupiłem nowe (zamienniki). Ogarnąłem numer seryjny czujnika na realoem.com i dla pewności spisałem z moich czujników. Zakupiłem czujniki z takim samym numerem, dziś przyszły i tu zdziwko bo nie pasują. Mają tyle samo pinów ale ta taka plastikowa przegródka obok tych pinów ma otwór w innym miejscu (załączam zdjęcie i na czerwono zaznaczam różnicę) przez co nie można ich docisnąć do końca. Również zauważyłem, że nowe czujniki mają ten sensor (?) w pozycji pionowej względem tych starych. Innymi słowy odwrócone są o 90 stopni (zaznaczone na 2gim zdjęciu). Czujniki da się jednak włożyć tak "na styk" do tych złączek, wtedy jednak moduł PDC piszczy ciągle lub piszczy tak jakbyśmy zbliżali się do jakiejś przeszkody (czyli jakby działało) a sama dioda miga. Czujniki po takim prowizorycznym podłączeniu i dotknięciu "cykają" tak jak i reszta, czyli są sprawne. Nie wiem czy to wina tego, że nie są do końca wciśnięte i coś źle łączy czy to po prostu nie są te, które być powinny. Teoretycznie ten plastik da się wyłamać i wejdzie, ale nie wiem czy to coś zmieni, a nie chciałbym tracić przy tym gwarancji. Da się coś z tym zrobić czy odsyłać?

Pozdrawiam.

http://files.tinypic.pl/i/00783/ow7t18xtkrfp_t.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00783/d78a2oybyc4z_t.jpg

Faktycznie, poświęciłem swoje oryginalne wtyczki i spiłowałem trochę plastiki żeby sprawdzić - PDC szaleje, dioda miga i wszystko piszczy, czasem tylko przez krótką chwilę załapie tak jak być powinno. Czujniki odsyłam i poluję na oryginały.

Pozdrawiam.