Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemanko

Pisze tu, bo może ktoś się męczył z tym problemem. Otóż od jakiegoś czasu tłumik wydaje mi coraz mocniejsze rzężenie lub brzęczenie, jakby coś się w środku urwało i zaczęło obijać się. zamieściłem filmik na którym nagrałem jak to wygląda. Najlepiej jest słychać pod koniec, na postoju. Wjeżdżałem na kanał i ciężko określić skąd dokładnie dochodzi dźwięk. Są to okolice katalizatora, tłumika wstępnego. Czy takie odgłosy może wydawać zepsuty katalizator? Dodam, że co jakiś czas pojawia mi się check engine, a następnie po jakimś czasie gaśnie i tak w kółko. Po podłączeniu do komputera wyrzuciło 2 sondy lambda za katalizatorami, że wartość na banku 2 jest zbyt duża lub coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Nie chce kupować części, które okażą się niepotrzebne.

Filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=e0AJMRciXm4

Edytowane przez Polo2109
Opublikowano

Dzieki za link do wątku, niestety to co tam opisali nie pomogło :/ dzis wjechalem jeszcze raz na kanał i doszedlem do wniosku ze dzwiek dochodzi najprawdopodobniej z tlumika wstępnego. Bede to sprawdzal później. Najpierw chce sie dowiedziec czy moze cos byc z katalizatorami. Poniżej wstawiam zdjęcia odczytow błędów z INPY. Pierwsze 4 zdjęcia odnosza sie do błędów podstawowych kryjacych sie pod F1. Nastepne 11 błędów znajduja sie pod F3 czyli bardziej szczegolowymi błędami. Czy ktos doswiadczony moze mi cos powiedzieć na tej podstawie czemu ich jest az tyle? I za co one odpowiadaja?

Halas slychac przy 1500-2500 obrotow/min zwlaszcza przy schodzeniu z obrotow. Vanosy wykluczam bo dzwiek na 100% nie pochodzi z ich okolicy.

Zdjęcia

Opublikowano
U siebie mam identyczne dzwieki w identycznym zakresie obrotów najbardziej slyszalne przy schodzeniu z obrotow i jest to niestety vanos, no ale moze u Ciebie jest to z tlumika. Na postoju te grzechotanie nie jest tak glosne jak podczas jazdy