Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano
Wtedy 225/40 przód i tył 255/35. 255 na 9 calach jest bez naciągu - square, pół cala zrobi lekki naciąg, niewielki.
  • Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Moderatorzy
Opublikowano
Tak, ja podałem dla 18", jeśli była mowa o 19" to przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Opublikowano

Witam i ponawiam pytanie : Jakie doswiadczenia macie po zmianie kół z 17 na 18 ( o której myslę ) , chodzi mi głownie o tył , bo przy 18 zgodnie z zaleceniem idzie opona 255 zamiast 225 , jakie odczucia pod względem pogorszenia osiągów czy spalania? Komfort wiadomo, trochę twardziej.

Mam 2.0 benzyne 170 KM z automatem , więc to nie 335i , stąd moje pytanie o te osiągi.

Opublikowano
A panowie takie pytanie , mam e90 w xd które aktualnie stoi na oponach 225/45 r17 , ale jako ze schowane są koła, chce zakupić szersze i trafiły mi się 255/40 lub 45 , na tył na pewno wejdzie , a jak z przodem,? Chce kupić komplet 4 opon tylko cze będzie ok, bo jak coś miało by być nie tak to zostawię mniejsze na przodzie a na tył założę te 255 tylko jak to wtedy ma się do napędu na 4 koła?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie możesz założyć na przód 255, to nie wejdzie to raz a dwa, że nie będzie skręcać. Nie w tym modelu, to nie X5 ani Z4.
Opublikowano
Rozumiem, tak tez myślałem, to jak to zrobić ? Zostawić na przodzie te 225 co są a na tył założyć 255 ale jak to się ma do napędu x drive wtedy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niby BMW montuje mieszane szerokości do aut z X-drive ale ja bym na Twoim miejscu pewnie zostawił 4x225 i pomyślał nad dystansem na tył.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Temat dystansu tez już poruszałem, był w planach ale ze trafiły mi się opony szersze to myśle może warto spróbować , hmm ale jeslitak to dystans tylko na tył i będzie git? Czy na przód tez żeby się zgadzało? Bo jednak na szerszym kapciu duzo lepiej wyglada :wink:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jak masz szersze felgi na tyle to możesz dać ogumienie mieszane. Inaczej absolutnie.
Opublikowano
Przód i tył felgi są 7x17 et 42 . Wiec zostawić opony 225 na 4 i na tył założyć dystanse tylko rozumiem? Czy opony dwie na tył 255 a przód zostawić 225 i będzie ok? Bo już trochę zgłupiałem a zielony jestem w temacie opon do x drive :roll:
  • Moderatorzy
Opublikowano

Nie rozumiem cię trochę, mówiłeś, że przechodzisz na 18" a teraz zostajesz przy 17"?

Wszędzie jednakowe opony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy tej szerokości felgi opony 225. Dystans poprawi sytuację, tylko weź porządne przykręcane a nie jakiś allegrowy szajs.
3A0jS9b.png
Opublikowano

hej

niedługo odbieram 335i xdrive, które stoi na felgach 17 225/45/17 i oponach letnich- poprzedni właściciel zabral felgi 19

myślę już o oponach i felgach na zime

po poprzednim aucie zostały mi niemal nowe opony 4szt 225/40/18. Felgi które planuje kupić to styling 193, jak wiadomo tył szerszy 8.5 cala

czytając wątek, dowiedziałem się, że opony będą pasować,to jeden z fabrycznych rozmiarów, do tego pół cala większa felga nie zrobi różnicy, może być lekki naciąg, ale powinno być okej

pytanie tylko, czy przy mocy silnika 335 jednak ten tył przy xdrive nie musi być jednak szerszy rozmiarem opon? :?: :?:

upewnijcie mnie proszę :)

Opublikowano
Żadnych węższych sie nie zaleca , te czasy juz minęły i dzisiejsze opony na zimę daje sie takie same jak na lato...oczywiscie bez przesadyzmów , bo jak sie ma na tyle 255 to nie ma takiej koniecznosci jezdzic na siłe na takim rozmiarze , bo to cena wieksza. Ale juz 225 to żaden walec , sam miałem na zime 205 16 cali i kupilem drugi komplet 17stek 225/45/17 i nie ma zadnej róznicy na niekorzysc na obojetnie jakim sniegu , a lepiej w zakretach na suchym i mokrym. Takze wal 225/40/18 na zimę smiało.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ,otóż z racji ,że w 335i na przedniej oponie pojawiła się dziura ,a tylne nie pożyją zbyt długo to muszę wymienić komplet.

Stąd pytanie jakie wybrać? Jakie byłyby odpowiednie do tego typu samochodu?Aktualnie są założone michałki pilot sport z run flat ,ale wolałbym normalne opony bo samochód i tak ma strasznie twarde zawieszenie.

Czy użytkownicy 335i albo innych mocniejszych wersji mogliby mi polecić jakąś markę i model opon ,które mógłbym założyć?

Kieruje się bardziej w stronę znanych marek(mich,cont,pirelli,bridge)

Przód 225/40/18

tył 255/35/18

• Moderatorzy
Opublikowano

Goodyear Eagle f1 Asymmetric 3 biją obecnie wszystko jak leci, zobacz oceny tych opon. I na deszczu i na suchym.

Twoje michały to też najwyższa półka. Co byś nie wziął z segmentu premium będzie ok.

Opublikowano
Dzięki za propozycję, ciekawa opcja,dodana do rozważanych. Dodam ,że nie jezdzę w czasie deszczu i mogą być stricte przeznaczone na suchy asfalt.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Tu nie ma złych wyborów, kieruj się ew. hałasem i zużyciem. Koledze Michały na 30k km starczyły. Ludziom podobno na 4-50 wystarczą Contisporty 3, 5 są słabsze. Tak to zazwyczaj jest z następcami. jak masz środki to idź w te michały, to jest klasa sama w sobie. Pilot Super Sport jest wyborem posiadaczy M3, tylko tam wiadomo inny rozmiar opon, profil wyższy w stosunku do cywilnych, ponieważ M nigdy nie ma run on flat opon.