Skocz do zawartości

E9x rozmiar opon i felg - pomoc w wyborze.

sokolnh

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Masz felgi w jednej szerokości a firma doradza ogumienie mieszane, nie kupuj tam więcej, bo chyba jakiegoś pracownika z ulicy wzięli.

Te felgi nie podejdą do twojego pojazdu, mają zbyt agresywne ET. Zawsze będzie tarło.

A już kolejnym tragicznym wyborem jest wybór koła 8,5J x4 do bmw serii 3.

4x to sobie weź 8J, albo 8J na przód i na tył 8,5-9J.

Felgi i opony się nie nadają do niczego. Mogłeś na forum zapytać a nie w firmie, której tylko zależy, aby ci wcisnąć koła. Felgi nie pasują, zwróć je skoro zapewnili, ze podejdą.

Pluje sobie w brodę ale nie sądziłem ze renomowana firma może tak w kuleczki polecieć ładnie mówiąc.

Pisaliśmy na messangerze. Cytując zapytałem o opony pod te felgi mówiąc że myślałem nad 225/35 z przodu a tył 255/30. A odpowiedział dostałem że to felgi 4 x 8,5j wiec jak chce koniecznie szersze opony to przy felgach 4 x 8,5j to 235/35/19 a tył 255/35/19. No i stwierdziłem ze chłopaki się znają skoro od wielu lat sprzedaje felgi i widziałem prawie same pozytywne opinie.

Następnym razem na forum zapytaj to dostaniesz odpowiedź.

Na pewno tak zrobię.. pokłócę się z nimi trochę jak nic to nie da to spróbuje sprzedać felgi.

W takim razie pod te opony jakie 19 calowe felgi musze kupić w sensie jakie parametry muszą być żeby podeszło bez tarcia?

8J z przodu rozumiem musi być ale co z tyłem i ET??

• 2 tygodnie później...

Dodam od siebie .

W E90 jeździłem na 18stkach 235/40 przód na dystansie i 255/40 tył i ... jest okej dopóki robisz gładkie równe trasy .

Niestety im dalej w las tym mniej asfaltu .

Po kilku tysiącach męki założyłem na auto standardowe 16stki na kondonie 205/60 o indeksie prędkości W - Brigdestone Turanza - symetryczne .

Dopiero po zmianie na normalne koła auto może mi służyć jako pełnoprawne daily . Bez strachu że zaraz felgi połamię .

Fakt - auto trochę po tej zmianie jakby "pływało" , i trzeba brać poprawkę na zakrętach , ale warto było mimo wszystko ;)

Cześć.

Szukam felg i opon letnich 18” do BMW e93 3.0 Cabrio 2007 rok tył napęd. Jaki powinien być rozmiar? Tył inny, przód inny? Takie same? Jakich rozmiarów felg i opon najlepiej szukać? Prosiłbym o poradę, bo szukałem w internecie, ale ciężko mi się połapać.

Pozdrawiam.

• Moderatorzy

Weź 3 strony wstecz chociaż przeczytaj.

Jeden rozmiar felg jeden rozmiar opon, chcesz na tyle szerszy kapeć (co w 3.0 to jedyne sensowne wyjście) to kup na tył felgi szersze niż na przód.

Tu sobie wybierz: http://www.bmwstylewheels.com/3/E90+

Witam.Mam pewien problem związany kołami. Chodzi o to, że na nierównej drodze strasznie mi ciąga auto w lewo i prawo, muszę zwolnić i trzymać kierownice obiema rękami. Na zimówkach 16, problem w ogóle nie występuje. Jak zakładałem teraz znowu letnie, wulkanizator stwierdził, że przyczyną może być brak run flat w oponach, a i też zły dobrany rozmiar opon, bo to opony Laufenn S FIT EQ o szerokości uwaga 235/45/17. Teraz przeglądając forum widzę, że orginalne felgi mogą mieć różną szerokość i teraz ja jak tak pomyślę, to z przodu koła jakby wystawały poza obrys samochodu, a z tyłu jest normalnie. Możliwe jest, ze u mnie też są dwa rozmiary felg? Co sądzićie o tym, że opony są minimalnie szersze niż powinny? i najważniejsze pytanie co zrobić żeby samochód tak nie plywał po nierównej drodze?

• Moderatorzy

Najpierw podaj parametry felg, tzn. szerokość felgi i jej ET. Przód i tył oczywiście. Potem zajmiemy się oponami.

Do tego wulkanizatora już nie jedź dobrze radzę. Masz nieprawidłowe rozmiary opon, może i felg również a on leczy wszystko oponą rft.

17" w e90 ma oponę 225/45 (255/40 na tylnej osi dla wariantu mieszanego) i naprawdę w tym rozmiarze opona premium kosztuje grosze, nie kupuj jakichś no-nameów.

Byłem zobaczyć, ale bez ściągnięcia kół nie da rady zobaczyć tych rozmiarów, bo są po wewnętrznej części felg. We wtorek może się uda gdzieś podjechać i ściagnąć koła i zobaczę te oznaczenia.

Ale w tym linku co wrzuciłeś koledze wyżej, sprawdziłem w tym linku i te felgi co mam to nie są do e90 tylko do e60. Chodzi o felgi BMW wheel style 116, czyli mają 7,5x17 i et 20

• Moderatorzy

To są w jednym rozmiarze. Mimo niższego ET niż seryjne felgi od e90, one wchodzą bez problemu. Wysunięcie jest 7,7 mm w stosunku do serii.

Opony kup 225/45 wzmacniane, jeśli chcesz te felgi trzymać. Nie muszą być rft.

Tył 25 mm na stronę.

Za malo, dalej beda mocno schowane. U siebie mam z tylu 9,5j et40+ 15mm dystansu i dopiero jest prawie na rowno z buda, na upartego wcisnalbym 20mm, ale przez niski zawias pewnie by tarlo na dolach. Na drugiej 8,5j et40 i 30mm dystans i tez na eibachach sportline nic nie trze.

• Moderatorzy

Tu masz 15 mm na tyle przy feldze styling 162, która na tylnej osi ma 8,5 ET 37. Wg mnie spas idealny.

Teraz porównując do tego twoją felgę 9,5 ET 40, to ten tył jeszcze wyjdzie 10 mm. Ryzykowne. A ryzykowne po drugie, bo na 9,5 dasz szerszego laczka niż na 8,5. Jak to tam upchałeś :wink:

http://img.photobucket.com/albums/v466/str8rcn/2007%20BMW%20335i/file-74.jpg