Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak pasuje 17 cali. Szukaj rozmiaru 8Jx17 ET34 bo taki jest seryjnie montowany. Opony 225/45 R17 według naklejki. Można założyć dystanse 10/20mm żeby poprawić wygląd.
  • Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak pasuje 17 cali. Szukaj rozmiaru 8Jx17 ET34 bo taki jest seryjnie montowany. Opony 225/45 R17 według naklejki. Można założyć dystanse 10/20mm żeby poprawić wygląd.

No właśnie chyba dystans wtedy bym jakiś dał chętnie bo obecnie jeżdżę na 19 calach po poprzednim właścicielu opona 235/45 niestety dyskomfort straszny dla mnie no i wiadomo jak jest z tym na naszych drogach. Też zastanawiam się czy trochę on nie za szerokie opony dał :(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, mam jeszcze jedno pytanie, mam okazję kupić felgi z X5 z 2015 18x8,5j styling bodajże 446, otwór centralny 74,1, wystarczy zakupić pierścienie centrujące z 72,6 z E90 i będzie to grało?

E90 lci

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Cześć, mam pytanie. W moim e91 mam dwie szerokości felg. Przód 8J a tył 8,5J. Poprzedni właściciel kupił w ubiegłym roku na przód nowe opony 225/45/17. Niestety do wymiany kwalifikują się tez te z tyłu 255/40/17. Problem jest taki, że opony założone z przodu (Conti Sportcontact 6) nie występują w rozmiarze 255, który muszę kupić na tył. Czy mogę kupić opony inne marki lub opcjonalnie też Conti, ale dostępny w tym rozmiarze jest tylko model Premiumcontact 6? Czy pozostaje mi sprzedać przody (trochę mi ich szkoda, bo są super) i kupić wszystkie (przód/tył) tej samej marki ten sam model?
Opublikowano
Cześć, mam jeszcze jedno pytanie, mam okazję kupić felgi z X5 z 2015 18x8,5j styling bodajże 446, otwór centralny 74,1, wystarczy zakupić pierścienie centrujące z 72,6 z E90 i będzie to grało?

E90 lci

/

Pewnie tak, ale zastanów się dobrze, jedna wazy 13,3kg :\

• Moderatorzy
Opublikowano

Musi dać dystanse na przód 20 mm i na tył 10 mm to będzie jak seria, albo dla wyglądu 20-30 mm.

Poza tym 4x 8,5 do serii 3 to pomysł bez sensu. Opona 225 będzie naciągnięta, przód wysuwasz i zakładając odpowiednią oponę 235-245 będzie ci tarło.

Nie tędy droga.

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Odpuść te abominacje z remizy

Poza tym 9,5 ET 20 na front? Nie ma opcji.

20 cali do e9x paranoja, ten model nie ma przewidziane tam opony na 20" felgi.

• Moderatorzy
Opublikowano

Felga wyjdzie na zew. 2,1 cm, a to jest koło skrętne przypominam.

Jaką tam oponę założysz? Chyba nie 225.

255 jest odpowiednia dla tej felgi, wytrzesz całe nadkole i zjedziesz oponę.

Szukaj na front 8-8,5.

Opublikowano

Panowie spytam na tabliczce z ciśnieniem opon piszą rozmiary i tak opony do e60 które sobie upatrzyłem rozmiar to

245 40 r18 przód i tył takie same pytanie teraz o szerokość felgi.8.5 czy 9.0 ? bo 8.5 jest o wiele wiecej niż 9.0 a nie wiem czy 245 na 8.5 siadzie przyzwoicie w sensie,żeby nie było po bokach naciągnięte jak balon :roll:

Opublikowano

Miałem 245/40/18 w 330xd i dopiero jak zdjąłem to zobaczyłem że przód 8 a tył 8,5 felga była.

Moim zdaniem niezauważalna różnica - od opony może zależeć.

Dobrze jak jest trochę ciałka do felgi.

Rozmiar nie do użycia w Łodzi, przynajmniej w takim ciężkim czołgu.

Opublikowano

Rozmiar nie do użycia w Łodzi, przynajmniej w takim ciężkim czołgu.

Kisne :D

Mieszkałem w Łodzi miesiąc, mam 17" + Runflat i napierdalał mnie kręgosłup jak jeździłem po tych "drogach".

Ogólnie sprawa jest prosta z rozmiarem:

- komfort 16''

- komfort/performance 17''

- performance/wygląd 18''

- wygląd 19''

Jeśli ktoś myśli o wsadzeniu do 90 więcej niż 19 to niech się w łeb pierdolnie.

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Momentami wydaje się, że coś urwało się w zawieszeniu jak jadę po okolicznych drogach. Nowy asfalt a zrobili góry i doliny. O ile zimowe Conti dobrze wybierają takie nierówności to letnie Fulda XL w ogóle nic nie tłumią guma jak beton.

I to przy 17 calach. Człowiek się chyba przyzwyczaił do kanapowych VW.

A tutaj piękny setup aż miło popatrzeć.

FB-IMG-1677245826346.jpg

Edytowane przez raz3rek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak to jest piękny setup to ja nie mam pytań :mrgreen:

🙃🙃

Opublikowano

Hej,

Czy ktoś może mi podpowiedzieć w temacie doboru opon ? Mam felgi styling 350 18 cali 4x8j et30 i pytanie czy będzie ok jeśli założę 4 te same kapcie 225x40x18 ? Wiem że na tył powinna iść szersza opona ale przypuszczam ze na 8 cali 255 nie wejdzie. Jakie ewentualnie alternatywy ? Z góry dzięki za pomoc

• Moderatorzy
Opublikowano

Przecież napisałeś, że masz 4x 8J więc zakładasz 225 na wszystkie felgi.

Na tył wcale nie powinna iść szersza opona - to zależy czy masz felgi na tyle szersze.

Opublikowano
Nie będzie to w niczym przeszkadzało w tym przypadku ? Pytam bo jednak nie jest to opcja rekomendowana przez producenta
  • Moderatorzy
Opublikowano
Upewnij się czy na bank masz 4x 8J, bo 350 chyba nie wychodziło jednakowo przód tył tylko wariant mieszany.
Opublikowano
Niestety ale na 100%. Jak kupowałem to nie zwróciłem na to uwagi i są na pewno wszystkie 8j. Czyli co, kłaść wszystkie 225/40/18 i się nie zastanawiać ?