Skocz do zawartości

Bagażnik dachowy - poprzeczki - F10

unky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie do osób które już to przerabiały. Muszę zamontować w F10 bagażnik dachowy do przewożenia rowerów. Rozumiem że najpierw muszę zakupić poprzeczki na dach a potem mocowanie rowerów.

Pytanie - jakie poprzeczki polecacie tak aby szybko, sprawnie i bezpiecznie je montować? Tylko ASO czy są jakieś lepsze alternatywy? Bagażnik na rowery już dowolny czy tez musi być dedykowany do poprzeczek?

Czy poprzeczki trzeba zamontować we dwie osoby czy sam sobie poradzę? Nie chciałbym przypadkiem "obić" dachu montując ten osprzęt.

Ja mam bagażnik bazowy oraz 2 uchwyty rowerowe oryginalne bmw. Wg mnie bardzo dobra jakość, łatwy montaż. Montowałem sam, bez problemu i bez żadnych szkód. Jak jest z zamiennikami nie wiem. Ale w Thule pewnie też będą mieli coś dobrego i nieco tańszego. Zmieniam jednak system na platformę na hak. Szybszy i łatwiejszy montaż. No i brak ryzyka wjechania z rowerami do garażu przez zapomnienie.

Poprzeczne belki kupiłem w Thule do fabrycznych punktów montażowych. To ten sam bagaznik ktory kupic mozna w salonie BMW jako akcesoria. Konfigurowałem na stronie www.thule.com/pl-pl , zamowienie mozesz zlozyc bezposrednio poprzez strone wyszukujac najblizszy sklep. Uchwyty rowerowe u mnie rowniez Thule, pasuja najlepiej.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Witam.

Mój zestaw na dachu to Thule WingBar Edge 9595B + Kit 3089 + Thule ProRide 598 Black Edition. Przed zakupem brałem też pod uwagę org. zestaw BMW ale uwazam, ze Thule jest ładniejszy, kwestia gustu. Zestaw z logo BMW na dachu stał jak jakiś kurnik.

Mam możliwość operowania jedym kluczykiem pomiędzy belkami, uchwytem na rower, trumna itp. w swoim zestawie.

Oczywiście jeśli dealer Thule oferuje zakupu elementów rozbudowy pod numer zamka. Całość jest montowana do belek za pomocą systemu T track adaptor

Montaz jest banalny.

Ps.

Wyslij PW z adresem email to podesle kilka fotek z montażu.

Zmieniam jednak system na platformę na hak. Szybszy i łatwiejszy montaż. No i brak ryzyka wjechania z rowerami do garażu przez zapomnienie.

Też wolałbym na hak, ale niestety nie mam haka. Auto na gwarancji, montaż haka w ASO coś koło 10 tys. W sumie to ten hak byłby tylko dla rowerów ale nie ma chyba takiej wersji haka która byłaby tylko dla montażu rowerów?

Tez mi było szkoda dychy. Zmieniłem zdanie po drugim wjechaniu do garażu z rowerami :-). Bagażnik i uchwyty do wywalenia. Rowery na szczęście całe. W aucie lekko uszkodzone listwy dachowe - koszt ok.1.5 tys. Właśnie czekam na montaż haka elektrycznego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co myślicie o takim rozwiązaniu:

http://www.thule.com/pl-pl/pl/buyers-guide?c=bike+carriers&q=kWvZDwxat

Bagażnik doczepiany do klapy. Bezpieczne to jest i nie odkształci pokrywy bagażnika? Klapa unoszona u mnie elektrycznie.

Trochę obawiam się bagażnika dachowego ze względu na wjazd do garażu. Zapomni mi się że mam rowery i może być lipa na wjeździe do farażu.

Co myślicie o takim rozwiązaniu:

http://www.thule.com/pl-pl/pl/buyers-guide?c=bike+carriers&q=kWvZDwxat

Bagażnik doczepiany do klapy. Bezpieczne to jest i nie odkształci pokrywy bagażnika? Klapa unoszona u mnie elektrycznie.

Trochę obawiam się bagażnika dachowego ze względu na wjazd do garażu. Zapomni mi się że mam rowery i może być lipa na wjeździe do farażu.

unky zapomnijo tym patencie... Mam to w X3 i elektryczną klapę. NIe otworzysz bagażnika jak masz rower(-y) a montaż/demontaż każdorazowo jest wkurzajacy i powodujący iż przy tak miekkim lakierze zawsze coś się na rancie porysuje. No i gorsza widoczność przez szybę...

Osobiście nie polecam.