Skocz do zawartości

Problem z wyświetlaczem - radio BMW business RDS

qbeu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam problem z wyświetlaczem radia (Philips 65.12 - 8 352 862) w moim E34:

http://i.imgur.com/8iO0n5P.jpg

Jak widać na powyższym zdjęciu, lewa strona wyświetlacza jest słabo widoczna. I tak jest całkiem nieźle bo zdjęcie robiłem po zmroku, ale w ciągu dnia lewa strona jest kompletnie nieczytelna. Da się taki wyświetlacz naprawić albo wymienić? Jeśli da się wymienić to muszę dorwać dokładnie takie samo radio czy podejdzie wyświetlacz z innych modeli? Być może radio jest podświetlane diodami i wystarczy upaloną wymienić?

Dzięki!

Pozdrawiam,

Kuba

• Zasłużeni forumowicze
Panel radia jest podświetlany diodami.Zanieś do jakiegoś elektronika który się trudni naprawą takiego sprzętu i niech oceni czy da radę wymienić.Panel musisz szukać od takiego samego modelu.Też mam takie radyjko i naprawdę fajnie gra więc warto ratować.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Pisząc panel radia, masz na myśli podświetlenie przycisków, pokręteł czy wyświetlacz? W moim przypadku problem dotyczy samego wyświetlacza, i nie wiem czy jest on podświetlany diodami czy trzeba po prostu wyświetlacz wymienić (o ile się da).

Dzięki za odpowiedź!

Wymontowałem radio i pewnie żeby dobrać się do tych diod trzeba zdjąć panel przedni. W jaki sposób to zrobić bo boję się że uszkodzę radio?

Pozdrawiam,

Kuba

• Zasłużeni forumowicze
Kolego dokładnie nie pamiętam bo minęło trochę czasu jak naprawiałem piksele u siebie ale z boku radia panel ma takie plastikowe zatrzaski które trzeba dość mocno wcisnąć i wysunąć panel.Potem należy wykręcić śrubki i rozłożyć panel na dwie części.Co do zdemontowania wyświetlacza to nie jest takie proste w tym modelu i radzę uważać.Samego wyświetlacz nie próbuj odkleić od taśmy!!! Możesz go tylko odchylić. Jak rozłożysz panel na pół to wypadało by część tylną panela podpiąć do radia i ustalić która dioda nie świeci.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 2 tygodnie później...

Dzięki chłopaki!

Zaniosłem radio do elektronika zajmującego się m. in. radiami samochodowymi i okazało się, że radio faktycznie podświetlane jest diodami. Udało mu się je naprawić i teraz jest gitara.

Pozdrawiam,

Kuba

• 2 tygodnie później...