Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, nie ma reguły kiedy-otwieram auto wsiadam i słyszę, że magazynek zmieniarki ładuje płyty. Zdarza się to zazwyczaj codziennie rano-choć bywały dni że był spokój przez np 4 dni. Audio i sam system zmieniarki działa poprawnie. Gdzie szukać? Dodam,że podejrzewam akumulator tzn. kondycja- w ukrytym menu aku pokazuje na postoju z wyłączonym silnikiem poziom 12,0-12,1V, po odpaleniu ładowanie wzrasta do 14,6-14,9 czasami w piku widziałem 15.1 (nie wiem czy nie jest to ciut dużo). Natomiast po godzinie jazdy gaszę silnik-napięcie 12,8 i w 10min spada do 12,3 więc chyba trochę za szybko spada. Nie miałem jeszcze problemu z odpaleniem auta z takim aku nawet po 4-5 dniach postoju. Gdyby był jakiś złodziej prądu to raczej miałbym problem z odpaleniem już po 1-2 dniach postoju, a nie ma takiej sytuacji. Może ktoś z Was miał takie zjawisko u siebie i podzieli się obserwacjami... Pozdrawiam.
Opublikowano
Zimą mało jeżdżę i po tygodniu odpala normalnie ale magazynkiem zmieniarki już miesza. Po naładowaniu aku nie miesza. Kiedy jeżdżę codziennie nigdy się tak nie dzieje. Masz słaby akumulator. Podłącz pod prostownik i naładuj porządnie. Jak to nie pomoże to nic nie zrobisz poza akceptacją tego stanu albo wymianą aku.
Opublikowano
Więc aku wymieniony na roczny agm bmw-po wejściu do auta nadal zmieniarka miesza a w ukrytym menu wskazania 12.5V czyli prawie idealnie (2.1V na cele x 6 cel daje max napięcie 12.6V) chyba muszę się przyzwyczaić że żyje swoim życiem.