Skocz do zawartości

Amortyzatory bilstein w F11 b4 strasznie twarde

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w zeszłym tygodniu wymieniłem amortyzatory ponieważ jeden wylał.

Mechanik polecił bilstein b4, cena ok, więc zgodziłem się. Auto po wymianie wyraźnie twardsze, dużo gorsze tłumienie, nawet przejeżdżając przez próg czuć że stare amortyzatory przednie dużo lepiej tłumią nierówności. Auto stało się wyraźnie twardsze, wręcz za twarde. Fakt, zakręty które bałem się pokonywać przy 120 teraz przy 140 nie robią wrażenia ale jazda po polskich wybojach powoduje ból pleców. Pojechałem ja 2 stacje diagnostyczne i na obu wynik nowych amortyzatorów tyl praktycznie taki sam jak starych przód (ok 70%). Czy ktoś miał podobne wrażenia? Jestem zdesperowany bo nie mogę tak jeździć, kręgosłupa mi żal.

Ps. Mam rof 245/45/18

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A nie jest to tak, że do tej pory miałeś od jakiegoś czasu "brak" amortyzatorów i po prostu się do tego przyzwyczaiłeś?

Teraz masz nowe i pewnie tak ma właśnie być.

Z tego co się orientuje dla BMW ori produkuje sachs.

Opublikowano
Stare amortyzatory były ok, nie straciły bardzo swoich właściwości, tylko jeden wylał. Nowe bilstein były twardsze. Były bo nie wytrzymałem i zmieniłem na zachs , komfort jazdy jak na ori, troszkę gorzej trzymają ale na dziurawe drogi to jedyne wyjście. Jak ktoś chętny na usztywnienie zwojego auta to z chęcią odsprzedam tydzień używane bilsteiny b4, razem z fakturą gdyż jeszcze skep nie wystawił.
Opublikowano

a powiedz mi: masz standardowe zawieszenie czy M?

ja mam zawieszenie M - 230tyś nalatane i jest sztywniejsze niż w nowym F10 ze stdardowym zawieszeniem którym jeździłem przez miesiąc (oba auta mają ten sam rozmiar opon ROF)

Opublikowano

Zawieszenie standard, zmieniłem na Sachs i jest ok. Bilstein po prostu jest twardszy, idealny na równe drogi, ew jak ktoś mało jeździ. No cóż pozostaje mi je sprzedać. Temat do zamknięcia

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka