Skocz do zawartości

SWAP M43B16 EWS na M50B25

Krzysztof_18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, że temat wałkowany parę razy ale w żadnym temacie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi ;/ Postanowiłem więc założyć nowy temat o konkretnych odpowiedziach a nie laniu wody ;/

Mam E36 compact w silnikiem M43B16 z EWS z początku 96r. tanio dostałem silnik M50B25 bez EWS na 100% bo odpalany na przerobionym kluczyku z noża motylka bez pestki itp. Stary silnik wyjęty natomiast nowy włożony główna wiązka podpięta tj. od strony akumy (akuma w komorze silnika) 2 masy + plusik na aku natomiast od strony kierowcy podpięta (chyba) masa na zewnątrz skrzynki z bezpiecznikami + wiązka silnika natomiast silnik milczy. Pomimo braku EWS w wiązce silnika w gnieździe 21 pinowym PIN nr 7 mam zajęty jak również tak samo w gnieździe auta. Kontrolki się zapalają normalnie ale dalsze przekręcenie kluczyka i silnik milczy :( Jedni piszą aby zmasować PIN 30 przy sterowniku inni PIN 7 przy złączu w związku z czym nadal nie wiem co zrobić aby auto zaczęło gadać :( Proszę o konkretne informację bo czytałem wiele i każdy mówi co innego :( Wszystko praktycznie gotowe tylko silnik nie chce zagadać :( Proszę o pomoc.

Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału

Wypnij moduł ews i zrób mostek na dwóch grubych kablach.

A można prosić bardziej łopatologicznie ?? Moduł ten za schowkiem ?? Mostek czyli połączyć jeden z drugim ?? I to pomoże na pewno ?? Kluczyk i stacyjka została ze starego silnika z EWS.

• Zasłużeni forumowicze
Wypinasz moduł EWS ten za schowkiem.Łączysz dwa grube kable we wtyczce(modułu już nie podpinasz) i jeżeli dobrze połączyłeś wiązkę to odpali.Kluczyk i reszta zostaje.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Wiązkę silnika wpiąłeś do budy tak na pałę nie sprawdzając wcześniej schematów?

Tak niemniej jednak gdzie nie czytałem to nie ma różnic w przewodach ;/ Poproszę o jakieś schematy jeśli posiadasz.

• Zasłużeni forumowicze
Rozrusznik jest na tym samym pinie dla obu silników więc powinien kręcić.Nie pomieszałeś kabli przy rozruszniku albo przekazników przy sterowniku silnika?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

To teraz jest tak swap dotyczy oczywiście E36 biorca M43B16 dawca E36 M50B25. Obecnie moduł EWS za schowkiem przy próbie rozruchu tyka jednak poza tym nic się nie dzieje ktoś jest w stanie mi z tym pomóc ??

Moduł wypnę, kable zmostkuje przewodem na krótko na próbę, kable podłączam według schematów znalezionych w necie i nadal nic się nie dzieje ;/ Nie jestem pewny czy te schematy są poprawne bo przeważnie są od e30 do e36 albo na odwrót ;/ Dlatego fajnie by było jakby ktoś napisał podesłał zdjęcie nawet na pw jak to podłączyć poprawnie w gnieździe x20.

• 2 tygodnie później...
Witam po przerwie. Wszystko działa silnik pali itp. działa wręcz idealnie jednak mam jeden irytujący problem ;/ W M50B25 zawór wodny był przy wężach idących do nagrzewnicy jednak w moim M43B16 zaworu wodnego nie było i na szybko składając zapomniałem o nim i podłączyłem węże tak jak było u mnie bezpośrednio bez zaworu wodnego. Teraz nie mogę odpowietrzyć układu bo wygląda na to jakby do nagrzewnicy płyn nie dochodził tzn. jeden wąż idący do nagrzewnicy jest twardy jak skała natomiast drugi miękki i tylko delikatnie czuć w nim płyn. Dodam, że w ogóle również nie mam u siebie instalacji z wtyczką pod owy zawór więc proszę o pomoc co zrobić ?? Jak to działało wcześniej a teraz nie ??