Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podczas ostatniej wymiany plynow i filtrow zauwazylem zapocenie sie miejsca kolo turbiny. Przesylam ponizej filmik. Z autem nic sie nie dzieje silnik pracuje rowno, oleju nie bierze, turbina ladnie ciagnie, przebiegu mam 237 tys. W przyszlym tyg mam zamiar wyczyscic to miejsce i sie bardziej przyjrzec, jezeli ktos wie czy to jakis oring gdzies puszcza, czy moze turbo siada, jak mozecie podpowiedzcie, z gory dzieki.

Link do filmiku:

Opublikowano
jak już dostałeś się do turbo sprawdź luz osiowy i poprzeczny wirnika. Wtedy będzie wszystko wiadome. jeżeli turbo siedzi w aucie od nowości w co wątpie to turbo raczej jest do regeneracji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na takiej podstawie ze po sciagnieciu rury turbo powinno lsnic aluminium a u Ciebie lsni olej - rozszczelniona turbina
Opublikowano

Sprawdzilem dzis czy sa luzy na turbinie, ale nie wyjmujac jej z auta. Delikatny luz jest na boki taki z 0,5 mm - 1mm, scianek nie dotyka, trudno opisac ale wydaje mi sie ze jest w normie. Co do luzu wzdluznego to jest on prawie nie wyczuwalny, bardzo delikatny. Weze dolotowe do turbo i od turbo od ic lekko w srodku zapocone, ale z czego czytalem tak musi byc, a co delikatnego oleju w turbinie wyczytalem ze sie pojawia bo leci z weza od odmy, wiec juz nie wiem auto oleju nie bierze mocy nie ubywa, moze guma/uszczelka na dolocie z filtra powietrza do turbo juz ma swoje lata i z tad to zapocone turbo od dolu.

Chyba sam szukam sobie kosztow jak wszystko w aucie gra.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na turbince nie powinno byc luzow bocznych ale skoro jezdzi autko normalnie to smigaj do konca az padnie