Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym, aby w tym temacie pomóc użytkownikom benzynowych motorków podpowiedzieć jak serwisować swoje auta. Proponuję listę, którą będę odświeżał na podstawie postów kolegów.

Akurat przesiadłem się z diesla na benzynę i jestem ciekawy co i jak.

1. Olej razem z filtrem co 10-15k km w zależności od tego czy ktoś jeździ w trasie więcej czy miasto.

2. Filtr powietrza? wg mnie co wymiana oleju. Samochód z turbo więc trzeba dbać, nauczyłem się po 120d :)

3. Filtr kabinowy pewnie co roku albo około 30k km (w zależności od zapylenia),

4. Filtr paliwa ? co roku? BMW pewnie co 60k, ale to chyba za rzadko.

5. Jeśli chodzi o wymianę świec to dopiero wymieniać jak coś się dzieje z autem czy co przebieg? nie wiem, nie miałem jeszcze bmw w benzynie.

6. Tutaj chyba odmy (separator oleju) nie ma?

7. Inne - coś Wam przychodzi do głowy?

Z góry dzięki za podpowiedzi:)

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

Opublikowano

Tak olej koniecznie w skrzyni automatycznej co 60 tys km.

Niby w wale mówią, że później ale najlepiej razem z tym w skrzyni przynajmniej ja tak robię :)

Jeśli chodzi o auta z Turbo polecam po każdej jeździe przed wyłączeniem silnika odczekać 30 sekund i dopiero wyłączyć a po długiej trasie czas przed wyłączeniem około 3-5 minut to najlepiej działa dla pracy turbiny.

Świece z tego co pamiętam wymieniać jak na komputerze diagnostycznym pokaże jakiś błąd albo jak dłuzej kręci.

Opublikowano

Byłem wczoraj w BMW, mam pakiet serwisowy do 5 lat i akurat mi wypadł tzw. duży przegląd, wymienią mi:

- olej i filtr oleju,

- filtr powietrza,

- świece (ponoć zgodnie ze standardami BMW co 2 serwisy olejowe czyli 60k km),

- mikrofiltr.

Tak więc się cieszę ;) nie powiedzieli nic o filtrze paliwa, a ja zapomniałem o nim, chyba też na niego czas, potem będę wymieniał co 2 lata.

z Turbinką to wiem, już po dieslu tak mi zostało, ale dziękuję:)

Coś jeszcze jeśli chodzi o serwisowanie?

Sprzedam:

Opublikowano

jeśli chodzi o turbinę i wyłączanie po 2-3 min. to jak to się ma do systemu Start/Stop?

Czy ten system jest na tyle inteligentny, że gdy się zatrzymamy po ostrej jeździe, to nie wyłączy slinika?

f30 320i xd automat LCI
Opublikowano

Wydaje mi się, że wyłączy, pytanie tylko czy jest jakiś mechanizm, który nie zatrzymuje jednak turbo jak jest rozgrzana.

Koleś mi w BMW powiedział coś, że nawet jak się silnik wyłączy to jeszcze jakąś chwilę jakiś mechanizm działa, który dba o turbo, chodzi mi o wyłączenie silnika przyciskiem stop, a nie przez mechanizm start and stop.

Sprzedam:

Opublikowano
System start/stop przed wylaczeniem silnika sprawdza informacje z kilku czujnikow, np. nie wylaczy silnika przy zbyt niskiej temperaturze zewnetrznej

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Tyle to wiem, tylko czy wśród tych czujników sprawdza jak mocno turbina nagrzana albo raczej olej. Wydaje mi się, że kręci się turbina jakiś czas po wyłączeniu silnika, ale fajnie by było jakby ktoś to potwierdził ;)

Sprzedam:

Opublikowano
Jeszcze pytanie co z filtrem paliwa? jestem zdziwiony, ale pytałem wczoraj w BMW Inchcape Wrocław i mówią, że filtra paliwa się nie wymienia w tym aucie (że jest jakiś woreczek a nie filtr). Naprawdę tak jest?

Sprzedam: