Skocz do zawartości

N42, Trący się element, Pomoc do wszystkich forumowiczów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak pisałem wcześniej, miałem mała kolizję z barierką.

Mniejsza o to, problem polega na tym iż po złożeniu przy odpaleniu w okolicy filtra oleju,( zresztą obszar zaznaczony) słychać jakby coś się przycierało..

Czuć to w samochodzie takie rytmiczne ocieranie, zwrasta to wraz z obrotam, jak poloze dlon na pasie czolowym czy na dachu rowniez czuć delikatnie takie przycieranie, jest bardzo ciche ale wyczuwalne, telefon tego nie złapał czy ktoś może podopowiedzieć co to może być, gdzie jeszcze poszukać przyczyny.

opiszę co zrobiłem:

Po wypadku :

- chlodnica wody klimy

- pas czolowy

- maska

klime spuscilem..

po złożeniu i odpaleniu ..

zdjąłem pasek i sprawdziłem każde kolo, żanych luzów wycia itp... wszytko idealnie..

Wentylator nigdzie nie ociera..

Vanossy a raczej z okolic cisza..

zawory cisza..

Brak możliwosci wpięcia na kompa, zresztą komp raczej nie powie mi nic..

czy pompa wody jest blisko filtra oleju ?

Ja mam już brak pomysłów..

Pomoże ktoś?

P.S. zdjęcie poglądowe, tylko ja zaznczyłem miejsce

http://www102.zippyshare.com/v/cccIX6Pt/file.html

Opublikowano

Znalazłem na YouTube podobne takie dźwięki

wsłuchajcie się od 11s do 15s

słychać jakby gdzieś lewe powietrze łapał, ale w rytm tego dźwięku czuje lekkie drżenie auta..

https://www.youtube.com/watch?v=weS9Yw3YxUY

Na tym filmiku chyba już wyraźniej czuć

ciężko stwierdzić czy na jednym filmie i drugim.. to jest ten sam dźwięk, ale może was na coś nakieruje.

Opublikowano
Zdejmij pasek od klimy i odpal, później drugi pasek i odpal zobacz czy przeszło. Mi to wygląda na koło pasowe na wale lub łożysko kola od klimatyzacji
Opublikowano

Przy wyłączonym silniku zdjąłem pasek, i obracalem wszystkimi kolami po kolei.. Cisza nic żadnego tarcia i oporu.

Rozrząd.. Podjade do mechanika niech sprawdzi dla mnie to juz chyba za trudne..

Czy jak rozrząd sie przestawi wyskakują bledy ?

Opublikowano
Po zdjęciu pasków, odpal silnik i posłuchaj na odpalonym silniku czy niema tego dźwięku, jak nie będzie to masz odpowiedz gdzie szukać.
Opublikowano

O, vanosy zużyte masz. Być może tylko jeden, ale jak jeden padł to i zaraz drugi zdechnie.

Co do chlapiącego oleju tu się nie dziw, pod samiutkim korkiem przecież jest rozrząd.

Ile masz przebiegu km?

W pewnym wieku o przebieg się już nie pyta :p

Opublikowano

Vanos by tak z dnia na dzień padł ? bez zadnych objawów ?

to klekocze z okolic valvetronica, jakby łancuch ocierał o coś..

jak bede u mechanika dam znac co i jak.. uważam ze to napewno nie vanoss a olejem nie powinien tak chlapac.

Opublikowano

Spodziewałeś się jakiegoś rytuału pożegnalnego?

Chlapać może faktycznie trochę za mocno chlapie, ale to dlatego, że w sumie masz odmę niedrożną. Ostatnimi dni krąży na pierwszej stronie temat o reakcji tego silnika na wyjęcie bagnetu czy odkręcenie korka oleju, poczytaj, przyda Ci się.

(viewtopic.php?f=69&t=297096)

A jak już do kogoś pojedziesz, to jedź do kogoś, kto zna się na N42, a nie jakiegoś znachora.

Opublikowano

Tak.. Spodziewałbym się braku mocy, zgrzytania, hałasowania z przodu silnika a nie przy pompce vaccum, nie ma co gdybać.

Musze zaryzykować ze znachorami bo u mnie ciężko w regionie o kogos kto ogarnie n42..

Będę opisywał na bieżącą.

A co odmy to wiem ze mam zapchaną tylko że teraz spostrzegłem to.

Przy naprawie tamtej usterki wymienię odmę.

Opublikowano

Castes skąd jesteś? Moge ci polecic warsztat, ktory ogarnia N42 w małym palcu. Sam tam serwisuje.. Cenowo i jakościowo jest idealnine.

Kolega Nest mi go polecił z Koszalina, jestem mega zadowolony. Daj znac skad jestes i dam ci namiary.. Najlepiej okolice Koszalina, bo warsztat znajduje się w Świdwinie.

Opublikowano

Słupsk.

Jeden mechanik powiedzial ze to mogą być hydrulicznebpopychacze albo napinacz łańcucha, ewentualnie sprężyny oringowe.

Drugi powiedzial ze trzeba pokrywe zdjąć bo nie ma co czarować.. Obaj juz naprawiali cos w n42.

Świdwin daleko od słupska i Koszalina.. Boje się jechac autem.. Auto stoi.

Opublikowano

Nie jest źle, tak czy siak trzeba otwierać pokrywę, Na-razie spokój do poniedziałku (wizyta na pon.)

Powiedzcie jak rozpoznać te popychacze, napinacz?

Da się jakoś bez rozbierania ?

Opublikowano

Panowie czy to prawda ze zakładając mialem olej 10w40 a zalewając go 5w40 mogli mi wypłukać silnik? Gościu mi powiedzial ze może juz stukało zmienili na gęstszy olej a ja powrotem na rzadszy.. Czy istnieje taka możliwość?

Olej byl zmieniany w lutym.. 6000 tys zrobiłem do czasu stukania..

Opublikowano

Lej mu tylko 5W40 inne sie nie dają. Oleje są mieszalne.

Wydaje mi się, że ten dźwięk to norma.. aczkolwiek nie mam pewności. U mnie po wymianie rozrządu = inna kultura pracy silnika.

Sprawdz ile masz oleju.. tak wgl.. Bierze Ci olej?

Ten silnik pracuje lepiej na 5W40.. zdecydowanie jest bardziej cichy.. Zresztą po cholerę lejesz 10W40...