Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jakiś czas temu zaczął mi się problem z tym cholernym dźwiękiem. Dzięki jest taki jakby tłumik był luźny i po dodaniu gazu dostaje drgań i denerwuje lecz tłumik został Sprawdzony, trzyma się bardzo dobrze a dźwięk wydobywa soe jakby z okolic alternatora. Dodam że zmieniłem już napinacz kompletny wraz z rolka. I po ściągnięciu paska też jest taki sam problem. Macie koledzy jakieś pomysły? bo jak ruszam spod świateł i dodam zq mało gazu to jest tragedia, jakby się miało auto rozkraczyc
Opublikowano
Raczej koło pasowe bym wykluczył bo na luzie jest wszystko wporzadku tylko po dodaniu gazu dostaje drgań i słychać. Dodam że przed kupnem było wszystko wporzasiu a jak pogonilem moja bunie po autostradzie(350km) to później zaczęły się te objawy. Jakby coś było luzne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Rolka prowadząca wymieniona lecz znów pojawił się podobny dźwięk i nie wiem czy czasami za mocno nie przykrecilem śruby mocujacej :( ale tobchyba raczej nie możliwe jest co?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może rura pomiędzy filtrem powietrza o przodem auta jest źle obsadzona
Opublikowano
Jest taka możliwość że za mocno dokrecilem tą rolkę prowadzącą trochę za mocno i poprostu się rozleciala?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak wyżej ktoś powiedział spora szansa że to jest katalizator albo coś w kolektorze wydechowym, one są z dwuściennej blachy która pęka luzuje się i brzęczy w środku.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Raczej katalizator nie bo on znajduje się po prawej stronie a ten Dźwięk jest z lewej strony w okolicach alternatora
Opublikowano

dzisiaj natrafiłem na dziwne zjawisko :D i chyba znalazłem przyczyne :norty: :norty: tylko musicie mi dokładnie powiedzieć jak mam to koło zmienic, podajże to jest od wspomagania ? i czy ma sie to koło tak zachowywać jak na filmiku poniżej, dodam że to kolo jest na dole po lewej stronie

Pozdrawiam kszyhu

Opublikowano
Kolego jak dowiedziałes się że to akurat sprzegielko alternatora ci halasuje? jak można to sprawdzić. Może u mnie ten sam problem...
Opublikowano

Zdjąłem pasek i przejechałem się bez niego :) przez chwilę prądu tylko nie ma i tyle. Miałem już wcześniej podejrzenie że to ten element, więc wolałem kupić i wymienić niż jechać do mechanika który również może wymieniać w ciemno.

U mnie było słychać chrobotanie przy ruszaniu. Po wymianie można zaobserwować mniejsze wibracje na napinaczu. Wymieniłem także samą rolkę napinacza. I tu zdziwienie bo taniej i łatwiej kupić rolkę do innego auta z dodatkowym trzpieniem, który wystarczy wykręcić. Całość ma inny numer ale sama rolka ma ten sam numer i jest to dokładnie to samo co można kupić jako kompletny napinacz. Oczywiście rolka kosztuje 40-60 zł a kompletny napinacz spoooro drożej.

Opublikowano
jednak u mnie po sciągnieciu paska tez jest cicho, i chyba zmienie to sprzęgięłko ale juz mam dosc wymieniania w ciemno, bo juz zmienilem cały napinacz i rolkę prowadzącą. koszt około 250 zł ;/ :mad2: :mad2: zapomnialem nagrac filmik jak u mnie cały napinacz drży jak dodam gazu, nie wiem czy to tak ma być czy nie bo nie mam nawet nikogo w pobliżu zeby podmienic lub tylko zerknąć jak działa, kolego mozesz mi podesłać na priv linka z rolką ktorą ty kupiłes ? bo widze po twoim opisie ze mamy takie same auta i z tego samego roku więc raczej bedzie wszystko to samo :)
Opublikowano

Jutro poszukam pudełka i faktury z Inter-Cars.

Ale do wymiany tego sprzęgiełka potrzeba dwóch kluczy i trzeba się mocno zaprzeć. Bez tego nie wymienisz. Sprzęgiełko chyba 120 zł a klucze jakieś 30 zł.

U mnie rolka napinacza nawet ta nowa ma minimalny luz, nawet ją wymieniłem w sklepie na inną (inne pudełko a w środku to samo INA = Ruville) i dalej to samo ale stara i tak była bardziej zużyta.

Tak to samo :)

Uszczelniacze zaworowe i inne uszczelki już wymieniałeś?

Opublikowano

okej więc czekam na wiadomosc :)

tak uszczelniacze zaworowe zrobiłem i przy okazji cały komplenty rozrząd i odme :) do tej pory zrobilem 2tyś km i nie zeszło ani kroli więc jak najbardziej z uszczelniaczami strzał w 10 :)

Opublikowano
Kolego wiesz może jaki mamy alternator? Chodzi mi o Ah i numer bo podobno są dwa dostępne a ja nie mam teraz jak sprawdzić tabliczki znamionowej alternatora :(