Skocz do zawartości

[Seria 3] Emblemat na maskę - oryginał czy zamiennik?

goldinhio

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 162
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

oryginalny carbon mówisz? :mrgreen:

to że jest to podróba to jestem świadomy

tylko chciałem napisać że podróby mają logo, numery itp więc jak nie zapłaci się powyżej 100 to to nie będzie oryginał :norty:

ja kupiłem taki jak na drugim zdjęciu - wydląda i pasuje całkiem dobrze. mam go od jesieni i nie zauważam zmian w jego wyglądzie. Różnica jaką zauważyłem, to taka, że w ori pod palcami wyczuwa się literki jako małe zgrubienia, zamiennik jest płaski jak lodowisko. ale wizualnie jest praktycznie tak samo (dla pedantów - odległość literek od górnej krawędzi może się milimetr lub pół różnić :lol: )

Tyle, że ten z pierwszego zdjęcia to A) oryginał B) niespotykanie dobra podróbka.

Ten drugi jest chińskim substytutem.

i tu się możesz mylić. emblemat, który wyjąłem z mojego auta (był tam od kiedy kupiłem auto od niemca) wygląda z tyłu podobnie jak ten z drugiego zdjęcia (różni go jedynie cyferka 3 zamiast 1 :D ). Kołki miał też bez tych dziurek, znaczy pełne. Chyba że niemiec też kiedyś (co najmniej 6 lat temu chińczyzne wkładał). Druga opcja to chińczycy podrabiają stary wzór, a BMW żeby ich zmylić, zmienili wzór :lol:

A i jeszcze w tym plastyku są 4 dziurki, tak gwoli ścisłości, których nie ma w żadnym z emblematów.

Poprzednio źle napisałem - na oryginale literki były płaskie, a na podróbce są wypukłe. ale jak pisałem wcześniej, pasuje jak oryginał.

Generalnie więc, trzeba zawierzyć sprzedawcy i porównać z tym co było dotąd na masce - oczywiście górę, bo spód może się już różnić z uwagi na czas, jaki minął pomiędzy okresami produkcji emblematów.

http://img577.imageshack.us/img577/6496/15637805.jpg

http://img545.imageshack.us/img545/2999/16192401.jpg

obie podróby

• Zasłużeni forumowicze

Kiedyś w Top Gear było o tych Chińskich podróbach :mrgreen: Klonują każde auto które zechcą i mieli już za to kilka spraw sądowych (między innymi z bmw) ,ale zawsze wygrywali :lol:

No cóż, dzisiaj wreszcie łaskawie przyszedł mój znaczek (zamówiłem i zapłaciłem 28 kwietnia więc TROCHĘ zeszło), wysłany został dopiero w środę. Niestety jest to 100% podróba. Fotki poniżej, myślę że nie trzeba niczego komentować bo widać gołym okiem. Zastanawiam się co robić dalej z tym fantem oraz jakim cudem osobnik ma 100% pozytywnych komentarzy. Dla przypomnienia aukcja:

http://www.allegromat.pl/aukcja136829

user: zawsze-tanio2013

fotki, po kliknięciu pełny rozmiar:

http://images36.fotosik.pl/474/342a45515ee8e91dm.jpg

http://images45.fotosik.pl/1817/52e446173a45ff3fm.jpg

http://images37.fotosik.pl/2059/615018d550e4907bm.jpg

Ktoś z Was kupił jeszcze u niego?

Ano w detalu w ASO kosztuje ponad 100zł, ale nie można zakładać że jeśli ktoś sprzedaje taniej to musi sprzedawać podróby bo może mieć zniżki w ASO przy zakupie hurtowym itd. Tak czy inaczej w aukcji jest wyraźnie napisane oryginał więc powinienem otrzymać towar zgodny z opisem i tyle...

• 2 tygodnie później...

Panowie jak tam u was z tymi znaczkami zamówionymi z powyższej aukcji? mi się wydaje być ori, oto porównanie nowego i starego

http://img692.imageshack.us/img692/5363/20130525145550.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/8359/20130525145619.jpg

kiepska jakość zdjęcia, robione tel, na nowym jest cała obwódka do okoła znaczka, na zdjęciu tak pada światło i wygląda troche kiepsko

mam tylko problem bo jak widać stary znaczek był lekko wklejony na jakimś sylikonie chyba tak to wygląda, napewno nie klej na gorąco, przez co jakoś się trzymał natomiast nowy jak założyłem to można go wyciągnąć palcami, bez podważania. stary znaczek mimo tego sylikonu czy czegoś, trzymał się jakoś ale wyszedł też bez najmniejszego problemu.

wymienić tuleje montażowe i bedzie sie mocniej trzymać czy poprostu wkleić troche kleju na gorąco?

nowe tuleje montażowe obiecał mi sprzedawca tego znaczka za zwłoke 3 tygodniową, niestety nie bylo ich w przesyłce, był za to kalendasz A4 BMW i katalog wyposażenia dodatkowego nowej serii 3er, zgłosiłem mu fakt braku tulei obiecanych, bez żadnego protestu powiedział że je dośle kurierem tak że gość wydaje się być wporządku, kontakt z nim bardzo dobry

moim zdaniem obie do wielce prawdopodobne podróby

znaczki są wciskane na gumowe tulejki a nie klejone jakimś glutem

tutaj macie ori znaczek z 2004r tylko fota kiepska

http://img266.imageshack.us/img266/8891/91275673.jpg

Zgadza się, u siebie (rocznik 2003) również miałem identyczne oryginalne znaczki.

Oryginalne emblematy przez cały okres eksploatacji wyglądają w zasadzie tak samo, aż pewnego dnia przez mikro dziurkę dostanie się woda pomiędzy poszczególne warstwy farby i z dnia na dzień nadruk "rozpada się" - dosłownie.

Podróby natomiast w zależności od jakości z miesiąca na miesiąc wyglądają coraz gorzej - tak jak przedstawił to Mateusz na zdjęciu (według mnie oba znaczki to podróby) Oryginalny znaczek nie zniszczy się w ten sposób.

U mnie pierwszy "rozpadł się" tylni znaczek. Zamówiłem nowy (chyba...) oryginalny z allegro. Dwie zimy i wygląda bez zmian, ale nie dam sobie obciąć głowy że to oryginał :roll:

Jako drugi "wymiękł" znaczek na masce. Z premedytacją kupiłem podróbę za 26zł + przesyłka (identyczną jak na zdjęciach Mateusza) ponieważ był początek zimy i bałem się aby nowy ori nie rozleciał się po tygodniu...

Na pierwszy rzut oka identyczny, ale..... po dokładnym zapoznaniu się niebieski jest ciut inny, natomiast największym problemem było to, że nadruk nie pokrywał się z osią auta.... odchylenie wynosiło ok 2 stopnie (prawdopodobnie dotyczy to każdego egzemplarza - jak przeglądam ogłoszenia to bardzo często widzę takie krzywe emblematy :wink:) Reklamowałem znaczek i dostałem taki z odchyleniem ok 1,5 stopnia.... Ostatecznie olałem sprawę bo i tak przy okazji wymienię znaczek na oryginał :8)

P.S. Podróba jest płaska, natomiast ori jest delikatnie wklęsły (ok 0,5mm) przez co przylega do maski bez luzów.

Oryginalny sposób montowania to gumowe tulejki i nic więcej - widać to nawet na filmie na yt jak montują e46 :cool2:

Po całej tej zabawie zdecydowanie polecam oryginalne znaczki, jakość znacznie lepsza, idealnie pasują i mimo ubytku w kieszeni będziemy mieli satysfakcję :wink: a co najważniejsze zdrowe nerwy :cool2:

Panowie jak tam u was z tymi znaczkami zamówionymi z powyższej aukcji? mi się wydaje być ori, oto porównanie nowego i starego

http://img692.imageshack.us/img692/5363/20130525145550.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/8359/20130525145619.jpg

kiepska jakość zdjęcia, robione tel, na nowym jest cała obwódka do okoła znaczka, na zdjęciu tak pada światło i wygląda troche kiepsko

mam tylko problem bo jak widać stary znaczek był lekko wklejony na jakimś sylikonie chyba tak to wygląda, napewno nie klej na gorąco, przez co jakoś się trzymał natomiast nowy jak założyłem to można go wyciągnąć palcami, bez podważania. stary znaczek mimo tego sylikonu czy czegoś, trzymał się jakoś ale wyszedł też bez najmniejszego problemu.

wymienić tuleje montażowe i bedzie sie mocniej trzymać czy poprostu wkleić troche kleju na gorąco?

nowe tuleje montażowe obiecał mi sprzedawca tego znaczka za zwłoke 3 tygodniową, niestety nie bylo ich w przesyłce, był za to kalendasz A4 BMW i katalog wyposażenia dodatkowego nowej serii 3er, zgłosiłem mu fakt braku tulei obiecanych, bez żadnego protestu powiedział że je dośle kurierem tak że gość wydaje się być wporządku, kontakt z nim bardzo dobry

Nie czaruj się, jest to taka sama podroba jak dostałem ja. Na 1000%. Świadczy o tym mnóstwo rzeczy, począwszy od braku daty produkcji po kształt bolcow, wrażenia w dotyku, kształt litery M - ramiona w oryginale są lekko pochyle a nie proste. Ja swój odesłalem, teraz piłka jest po stronie sprzedawcy.

Wysłane z mojego LG P990 za pomocą Tapatalka

Zgadza się, u siebie (rocznik 2003) również miałem identyczne oryginalne znaczki.

Oryginalne emblematy przez cały okres eksploatacji wyglądają w zasadzie tak samo, aż pewnego dnia przez mikro dziurkę dostanie się woda pomiędzy poszczególne warstwy farby i z dnia na dzień nadruk "rozpada się" - dosłownie.

Podróby natomiast w zależności od jakości z miesiąca na miesiąc wyglądają coraz gorzej - tak jak przedstawił to Mateusz na zdjęciu (według mnie oba znaczki to podróby) Oryginalny znaczek nie zniszczy się w ten sposób.

U mnie pierwszy "rozpadł się" tylni znaczek. Zamówiłem nowy (chyba...) oryginalny z allegro. Dwie zimy i wygląda bez zmian, ale nie dam sobie obciąć głowy że to oryginał :roll:

Jako drugi "wymiękł" znaczek na masce. Z premedytacją kupiłem podróbę za 26zł + przesyłka (identyczną jak na zdjęciach Mateusza) ponieważ był początek zimy i bałem się aby nowy ori nie rozleciał się po tygodniu...

Na pierwszy rzut oka identyczny, ale..... po dokładnym zapoznaniu się niebieski jest ciut inny, natomiast największym problemem było to, że nadruk nie pokrywał się z osią auta.... odchylenie wynosiło ok 2 stopnie (prawdopodobnie dotyczy to każdego egzemplarza - jak przeglądam ogłoszenia to bardzo często widzę takie krzywe emblematy :wink:) Reklamowałem znaczek i dostałem taki z odchyleniem ok 1,5 stopnia.... Ostatecznie olałem sprawę bo i tak przy okazji wymienię znaczek na oryginał :8)

P.S. Podróba jest płaska, natomiast ori jest delikatnie wklęsły (ok 0,5mm) przez co przylega do maski bez luzów.

Oryginalny sposób montowania to gumowe tulejki i nic więcej - widać to nawet na filmie na yt jak montują e46 :cool2:

Po całej tej zabawie zdecydowanie polecam oryginalne znaczki, jakość znacznie lepsza, idealnie pasują i mimo ubytku w kieszeni będziemy mieli satysfakcję :wink: a co najważniejsze zdrowe nerwy :cool2:

A kupiłem sobie kiedyś kilka aluminiowych oryginalnych emblematów i wklejałem sobie do oryginalnych podstaw z tworzywa. Cena 5 zl sztuka i możesz sobie wkleić z odchyleniem jakim chcesz. :)