Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ja u siebie wymieniałem w godzinkę na podnośniku bez żadnych problemów. Jedynie nowe wahacze troszkę ciężko wchodziły w nowa tuleje. Co do odkręcania śrub to trudno powiedzieć kolego samochodziny są eksploatowane w rożnych warunkach czasem schodzą bez problemów (jak u mnie ) czasem trzeba się namęczyć a nawet słyszałem ze się lamia sworznie. ALE jak to mówią "dla chcącego nic trudnego " wiec powodzonka.

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

KOledzy zbliżam sie do wymiany wahaczy. Ogladałem na allegro i interesuje mnie jedna rzecz. Mam sportowe dostosowanie podwozia , zaznaczam ze nie sa to wahacze "M technic" tylko te zwykłe. Sprzedawcy na allegro piszą ze nie sa spotrowe tzn maja na mysli na wahacze "M Technic" czy mówia o tym sportowym dostosowaniu podwozia.

Dodam ze te moje maja taki nr 31126777851 i 31126777852

A M Technic maja nr 31122282121 i 31122282122

Wiem ze sa tez jeszcze wahacze pełne o innym nr. Chciałbym sie tez zapytac innych użytkowników którzy nie maja sportowego dostosowania podwozia a maja taki sam nr wahaczy co ja , tylko musi byc warunek ze maja wahacz z tymi dziurami a nie pełne bo wiadomo w takim przypadku nr bedzie inny.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Meyle HD i nic więcej wymienne sworznie HD , co prawda zrobiłem dopiero 20000km ale nic nie stuka polecam :cool2:

Jaki komfort w porównaniu do oryginału? Czy są dużo twardsze? Jakie założyłes tuleje wahaczy?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Wczoraj zrobiłem wymianę na Meyle HD, zajęło mi to 2,5h. Miałem problemy z zewnętrznymi sworzniami, siedziały jeszcze oryginały więc zapieczone były. Z jednej strony musiałem wyciągnąć z tarczą. Jeszcze muszę ustawić geometrię i wtedy napiszę jak się auto sprawuje ale już teraz wiem że o wiele lepiej. Powinno być precyzyjniejsze w prowadzeniu ze względu na sztywniejsze tuleje.
Będziesz Mógł Więcej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Meyle HD i nic więcej wymienne sworznie HD , co prawda zrobiłem dopiero 20000km ale nic nie stuka polecam :cool2:

Jaki komfort w porównaniu do oryginału? Czy są dużo twardsze? Jakie założyłes tuleje wahaczy?

Sam wahacz na komfort wpływu nie ma za to tuleje mają wpływ ogromny.

Wzorcem dla komfortu są oryginały olejowe OEM, Meyle HD są "wzmacniane" ale każdą dziurę czujesz i słyszysz dość wyraźnie :mrgreen:

Ja 2x zakładałem w moich 2x e46 Meyle HD i trzeci raz tego nie zrobię.

Opublikowano
Ale przekłada się to na precyzyjność prowadzenia
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Sam wahacz na komfort wpływu nie ma za to tuleje mają wpływ ogromny.

Wzorcem dla komfortu są oryginały olejowe OEM, Meyle HD są "wzmacniane" ale każdą dziurę czujesz i słyszysz dość wyraźnie :mrgreen:

Ja 2x zakładałem w moich 2x e46 Meyle HD i trzeci raz tego nie zrobię.

Dzięki bardzo za cenną uwagę dotyczącą twardości zawieszenia po wymianie wahaczy i tulei.

Jeśli zdecyduję się na wymianę to myślę o :

- wahacze Meyle HD (4 lata gwarancji + wymienne sworznie, cena też do przejścia od 365 zł szt.),

- tuleje Lemforder (jakość oryginału - tuleje z hydropodstawą czyli tuleje z tłumieniem olejowym, cena od 285 zł kpl.

Ceny z Allegro, jeśli ktoś zna lepsze oferty cenowe to proszę o info lub link.

U mnie przy prawie 230 Tkm jeszcze mam oryginalne wahacze.

Tuleje zmieniałem prawie 80 Tkm temu na Febi i jedna (co najdziwniejsze - lewa) już padła (wg diagnosty).

Wahacze też już (a raczej dopiero) są z luzami.

W zawieszeniu (odpukać w niemalowane) na razie nic nie stuka. Opony też starte równo.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Mam identyczne zestawienie jak piszesz chris99 (tzn. będę miał bo czekam na tuleje Lemfordera) i wydaje mi się że jest to najlepsze rozwiązanie, masz wtedy wymienne sworznie i tuleje która nie przenosi zbyt dużych drgań na auto, jak zamontuje (mam nadzieję, że za 2 dni max) to napiszę jak się sprawuje zawieszenie :mrgreen:
Opublikowano
Ja na razie wymieniałem jedynie tuleje, na oryginał OE BMW. Myślę, ze wahacze nawet w polskich warunkach powinny wytrzymać 200 kkm. Jakość prowadzenia i komfort pozostały bez zmian.
Opublikowano
Nie sądzę żeby org wahacze wytrzymały na polskijm poligonie 200kkm. W tygodniu wymieniałem wahacze po 220kkm ale jeżdżone na NL drogach, gdzie są lepsze niż w DE. Ja mam problem tylko żeby znaleźć kompetentny warsztat bo holendrzy nie potrafią ustawić geometrii kół.
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Panowie ja sie zastanawiam nad dwoma opcjami, i nie kryje chodzi mi o zaoszczedzenie gotówki wiecej niz 2 lata autkiem i tak nie polatam.

1. MYLE HD wachacze (4lata gwarancji) -komplet 730zl+ tuleje myle hd 200zl =930zl

2. SRL(2LATA GWARANCJI-az dziwne ze tak długo) komplet 420zl +tuleje myle hd 200zl. =620zl

róznica jest i to spora moim zdaniem

moze ktoś juz sprawdził srl?

Opublikowano (edytowane)

Panowie a co powiecie o trw? podobno jest na pierwszy montaz w bmw ?:| rozmawialem z handlarzem czesci.

i same tuleje kupie od tego GOSCIA PO 60 ZL za sztuke lemforda, mysle ze dobra cena.

a trw po 350 sztuka.

lata ktoś na trw? podobno sa mocniejsze niz seria bmw, chodz reki nie dam sobie uciac, ale seryjne wachacze bmw sa kiepskiej jakości.

jak nie wezme tych trw to polece po kosztach na 2 lata mysle ze wystarczy taki zestaw

srl 2x200zl +2x70zl tuleja lemforda=540zl. szalona roznica

Edytowane przez nugat18
Opublikowano

Jestem już po wymianie wahaczy i tulei. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do zestawu Meyle HD - wahacz i Lemforder - tuleja, super się trzyma auto drogi, reaguje na najmniejszy ruch kierownicy, dziury bardzo ładnie tłumi, na kierownicy nie odczuwam najmniejszych drgań i oporów. Polecam ten zestaw z czystym sumieniem, może cena nie jest mała, ale to inwestycja na przyszłość, komplet wahaczy 750zł a tuleje 300zł (ale można wybić zużyte gumy ze starych tulei i wbić nowe za ok 60zł tak jak pisaliście wcześniej więc i koszta się zmniejszają) no i bardzo duży plus za możliwość wymiany samych swożni w wahaczach ;)

Także polecam taki zestawik :cool2:

Opublikowano

Jednak kupilem srl i tuleje lemiego,

stwierdzilem ze gwarancja 2 letnia i 300zl mniejsze koszta

A nawet jesli mi padna za po tych 2 latach to wlasciwie w cenie myle mam drugie slr:P z kolejna 2 letnia gwarancja,

a wymiana tulei tez kosztuje w meyel 250 +wymiana.

Pozyjemy zobaczymy napisze za jakiś czas czy warto bylo zaryzykować :cool2:

Opublikowano

Moge polecić Srl wymienilem i jestem zadowolony, tuleje ofc lemfordera.

Jest błoga cisza i spokój w środku mimo iż jezdze na 18calowych kołach wiec jestem bardzo miło zaskoczony, caly zestaw wyniósł mnie 540 zl + moja wymiana wiec róznica w cenie jest DUŻA!:P

Opublikowano
Ja u siebie wymienilem tylko jeden wahacz na Meyle HD (skusily mnie wymienne sworznie :D) gdyz drugi byl sprawny i zdecydowanie bardziej odczuwalne sa teraz wszelkie nierownosci. Tuleje zostawilem w spokoju bo byly ok.
Opublikowano
ale to nie przez sam wachacz tylko przez tuleje, pewnie tuleja hd, ona jest z samej gumy, a lemiego albo bmw jest gumowo olejowa tuleja dlatego lepiej tłumi nierówności
Opublikowano

Koledzy rzucie na to okiem:

Przeszukałem allegro i trafiłem na taką aukcję:

http://allegro.pl/item996218341_wahacz_ ... _nowy.html

Lemforder - 250zl., nowy, oryginalny.

Zadzwoniłem do Pana z allegro dowiedzieć się, co jest z wahaczami nie tak:

Pan poinformował że są to w pełni sprawne odrzuty np. pęknięta guma i została wymieniona na nową.

Moje pytanko jest: czy się opłaca kupić coś takiego???

Opublikowano
Koledzy rzucie na to okiem:

Przeszukałem allegro i trafiłem na taką aukcję:

http://allegro.pl/item996218341_wahacz_ ... _nowy.html

Lemforder - 250zl., nowy, oryginalny.

Zadzwoniłem do Pana z allegro dowiedzieć się, co jest z wahaczami nie tak:

Pan poinformował że są to w pełni sprawne odrzuty np. pęknięta guma i została wymieniona na nową.

Moje pytanko jest: czy się opłaca kupić coś takiego???

Jak odrzuty moga byc w pelni sprawne ? :lol: Tzn ze byly to odrzuty a on je naprawia ?

Jesli ten Pan mial na mysli te gumy oslonowe na sworzniach to chyba lekko sciemnia ze je sam wymienia, w srodku pod ta guma jest smar i to wcale w nie malej ilosci, a jak widzicie uszczelnienie tego jest tak dobre ze nic na zewnatrz sie tego smaru nie wydostaje. Wiec nie sadze ze w warunkach poza fabrycznych da sie to wymienic.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Odrzuty?:P to juz lepiej uzywke kupic.

Peknieta guma ciekawe jak na swrzniu by ja wymienił chyba razem z calym sworzniem.Ja bym w to nie wierzył ze o polowe taniej mozna kupic lemiego

Opublikowano
Jestem już po wymianie wahaczy i tulei. Nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do zestawu Meyle HD - wahacz i Lemforder - tuleja, super się trzyma auto drogi, reaguje na najmniejszy ruch kierownicy, dziury bardzo ładnie tłumi, na kierownicy nie odczuwam najmniejszych drgań i oporów. Polecam ten zestaw z czystym sumieniem, może cena nie jest mała, ale to inwestycja na przyszłość, komplet wahaczy 750zł a tuleje 300zł (ale można wybić zużyte gumy ze starych tulei i wbić nowe za ok 60zł tak jak pisaliście wcześniej więc i koszta się zmniejszają) no i bardzo duży plus za możliwość wymiany samych swożni w wahaczach ;)

Także polecam taki zestawik :cool2:

a gdzie mogę kupić same gumy Lemfordera do tulei ??? ma ktoś namiar.....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/