Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam u siebie lusterka 3 pinowe ze względu na problemy ze znalezieniem odpowiedniego koloru znalazłem 5 pinowe, i tu pytanie czy mozna jakoś zaadaptować takie lusterko ?

U mnie w oryginale sa tylko podgrzewane bez funkcji składania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w jakim modelu chcesz przeprowadzic ten zabieg ?
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano (edytowane)

F10/11 przed liftem posiadają 2 rodzaje wtyczek 5 lub 3 pin, lusterka 5 pin ma inne sterowanie od 3 pin. Z tego co wiem to 3 pin jest tzn. Full. Jestem na etapie zamiany na 3 pin(el. składane). Kolega z forum będzie mi wszystko kodować.

Jesteś pewny, że masz 3 pin bez składania? Posiadam w domu komplet 5 pin i 3 pin i właśnie te 3 pin mają dodatkowo sterowanie w lusterku.

Po lifcie dochodzi extra 2 pin na kierunkowskazy!

Moim zdaniem mniej problemów będziesz miał kupując takie jak mają być skoro tylko chodzi o dobranie koloru.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Rafal1975
Opublikowano (edytowane)

Rozkładałeś te lusterka? Masz instalacje 3 pin? 5 pin to zwykle są i skoro nie masz składania to zakładam,że potrzebujesz 5 pin. Najprościej sprawdź wtyczkę przy lusterku.

Pozdrawiam

Edytowane przez Rafal1975
Opublikowano
ja nie ale mechanior powiedzial ze mam 3 pin, ale teraz widze że może sie nie znał...
Opublikowano

Raczej :) lecz chyba widział wtyczkę skoro powiedział 3 pin lub strzelał :)

Możliwe, że występuje trzecia opcja 3 pin bez el. składanych lusterek, jednak nic mi o tym nie wiadomo i zawsze w ogłoszeniach opisują 3 pin jako el. składane.

Opublikowano

Tak, mogą mieć rożne opcje jednak przy 3 pin masz elektronikę w lusterku więc może mieć ściemniane, łamane i zmiana pozycji lustra przy wstecznym, dodatkowo zawsze 3 pin masz przy fotelach comfort!

5 pin są zwykle bez sterowania, więc inna technika działania, a zatem nie można ich użyć w wersji 3 pin.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla przykładu w e60 po lifcie lusterka 3 pinowe mają wszystkie opcje ,w lusterku jest moduł który rozdziela napięcia w zaleźności od potrzeb -regulacja,składanie,fotochrom,poświetlanie,grzanie .

Przed liftem do tych wszystkich opcji było potrzeba 11 pinów

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"