Skocz do zawartości

E90 - Spalanie rzeczywiste vs wg komputera, spostrzeżenia

adobry

Rekomendowane odpowiedzi

Przod i tyl po 255? w samochodzie ktory ma 184 konie ? i Ty chcesz mi powiedizec ze to ma 7.5 do setki na tych oponach ?? chyba z gorki ...

Opony fajne :cool2: :cool2: Twarde jak glaz , same w sobie Bridestony sa twarde a co dopiero RSC na takim profilu ...

ma, nawet 7.2 uzyskalismy na premium diesel jesli mam byc szczery. najekonomiczniejsze spalanie jakie mi komp pokazal na tych oponach to 4 litry jadac 90 km/h na piatym biegu.

najpierw sie przejedz takim autem a pozniej dyskutuj. Od samego poczatku pisze, ze porownujemy z kumplem nasze furki juz od roku czasu i pod wzgledem spalania nie ma nawet co mowic. Jesli chodzi o moc i przyspieszenie to az takiej wielkiej przepasci nie ma. Mi sie osobiscie u niego podoba ze w automacie. Nastepnym razem bede kupowal automata bo wygodniejszy i fajnie przyspiesza..

http://fm.robsonic.org/robsonic/320d/moja.jpg

• Odpowiedzi 242
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

nie ma sensu dalsza debata... masz najszybsze 320d w kosmosie... jeszcze na kapciach 255... :mrgreen:

Rozumiem ze te 7.2 to G-techem mierzyles ? :norty: :norty: :norty: na plaskim terenie

Nie ma róznicy w osiągach jeśli chodzi o o kapcie 225/45/17 a 235/50/18.

Jak było 8s do 100 tak jest 8s. Spalanie minimalnie wzrosło, albo może mi się wydaje.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

225 a 235 to nie bedzie roznicy . ale 255 to jest dosc sporo gumy :D . Jesli byloby inaczej to na 1/4 mili goscie nie zakladaliby mozliwie najwezszych (dajacych trakcje) opon... tylko ladowaliby walce :mrgreen:

Włączę się w dyskusje

3.0d w automacie. Opony 225/40 R18 przód i 255/35 R18 tył. Spalanie średnie między 7.8 - 8.2l - wyliczone z pomiarów przy dystrybutorze, zresztą komp pokazuje mniej więcej to samo (40/60 miasto/trasa (jazda 140-180km/h)) po samym mieście ok. 10l .

Bez sensu są dyskusje czy BMW pali 5l czy 5,5 l . BMW pali tyle ile musi :) ponadto nie ma co porównywać R4 do R6 inna liga osiągi + kultura pracy.

PS. W 3.0 d jest możliwe do uzyskania spalanie w okolicy 5l/100km nawet mniej, ale co to za jazda.... :lol: Zakup 3.0 d w takim przypadku jest bezsensowny

odnośnie dynamiki auta pomiędzy 225/45 R17 p/t (takie mam zimowe) a 225/40 R18 p i 255/35 R18 to odczuwalnie jest lepsza na tych 17 (tylko trakcji czasem trochę brak) wiec jeżeli w 3.0d czuć różnicę to w 2.0 d różnica będzie większa. I nie uwierzę, że zmiana dynamiki auta po założeniu szerokich kapci jest nieodczuwalna w 2.0d.

Załóż do 2.0d opony 205 na 16 i się przejedź dynamicznie a później z oponami 225/255 p/t na 19 zobaczysz jaka różnica w przyspieszeniu.

Pewnie jest roznica. Skoro jadac ekonomicznie na 225 R19 schodze do 4 litrow na 100km to jaki bedzie wynik jak zaloze 205 :mrgreen:

Nie ma co dochodzic do extremow. Jesli porownujemy obie jednostki pod wzgledem spalania to trzeba usrednic wyniki normalnie exploatujac samochod. Bez zadnych extremow bo kazdy jezdzi inaczej. W kazdym badz razie w kwestii ekonomii 20d bije kazdy inny z wieksza pojemnoscia. Natomiast osiagi to inna bajka, co nie jest przedmiotem tego tematu w kazdym razie. Temat jest ewidentnie o spalaniu i prosze o tym nie zapominac.

Kolegi nikt tu nie porównuje samochóu na 16 do samochodu na 19, bo w tym wypadku może być jakaś tam minimalna róznia.

Sugerujesz, że pali ci 4l/100km ? To na 16 może ci będzie tego paliwa przybywało.

A tak swoją drogą nie za wąskie kapcie masz na 19-calową felge ?

Pzdr

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

Pewnie jest roznica. Skoro jadac ekonomicznie na 225 R19 schodze do 4 litrow na 100km to jaki bedzie wynik jak zaloze 205 :mrgreen:

Nie ma co dochodzic do extremow. Jesli porownujemy obie jednostki pod wzgledem spalania to trzeba usrednic wyniki normalnie exploatujac samochod. Bez zadnych extremow bo kazdy jezdzi inaczej. W kazdym badz razie w kwestii ekonomii 20d bije kazdy inny z wieksza pojemnoscia. Natomiast osiagi to inna bajka, co nie jest przedmiotem tego tematu w kazdym razie. Temat jest ewidentnie o spalaniu i prosze o tym nie zapominac.

1. jadąc ekonomicznie też zejdę do 4 litów tylko co to za jazda. Przy normalnym użytkowaniu auta cokolwiek to znaczy różnica w spalaniu między 2.0d a 3.0d będzie około 1 lira i tyle w tym temacie.

2. chodziło o porównanie osiągów auta na różnych oponach i kołach nie o zestawienie 2.0d z 3.0d

Edytowane przez kacpercio

Kolegi nikt tu nie porównuje samochóu na 16 do samochodu na 19, bo w tym wypadku może być jakaś tam minimalna róznia.

Sugerujesz, że pali ci 4l/100km ? To na 16 może ci będzie tego paliwa przybywało.

A tak swoją drogą nie za wąskie kapcie masz na 19-calową felge ?

Pzdr

Nie.. to byla mini ironia.. Poprostu kolega MMCV za bardzo sie stawia. Np nie wierzy , ze 184 konna z 19 calowymi kolami robi w 7.5 do setki. No coz mam rzec. Tylko, ze akurat jezdze takim autem na co dzien i scigalismy sie ze znajomymi juz troszke i wiem ze nie jest zle. Przy takich osiagach jakie ma ten samochod spalanie jest wrecz fenomenalnie niskie. Mialem wczesniej, m in skode octavie z 1.9 tdi, pozniej passata z 2.0 tdi i obecna BMW ma najmniejsze spalanie i najlepsze osiagi do poprzednikow. Jak dla mnie to tylko sie cieszyc. Silniki 3 litrowe sa troche ciezsze, troche wiecej pala, ale radosc z jazdy zawsze bedzie wieksza, bo moc siedzi pod maska i tyle.

Edytowane przez oxygene113

• Zasłużeni forumowicze
Chłopaki może powklejacie jakieś przykładowe screeny z journey computer z 330d, tak żebyśmy zobaczyli różnice w spalaniu przy różnych prędkościach średnich - najlepiej w takim przypadku z trasy - wtedy odchodzi temat wielkości miasta, korków, mniejsze znaczenie ma też styl jazdy.

kurde 800 km na miesiąc to nie wiem po co diesel?? spalania 4l to na oczy nie widziałem, ja nigdy nie bylem mistrzem ecodrivingu, ale mi średnio wychodzi 8l jak go gonie to i 9. Na zimówkach 205/55/16 spalanie o 0,5 l mniejsze niż na 225/40/18. Dynamika też trochę ucierpiała, ale to tylko moje odczucia, nie mierzyłem w jakim stopniu.

Ja nie uważam że 2.0d to akurat mistrz ekonomii, bo w mieście na krótkich odcinkach, w dodatku zimą to jakoś różowo nie wygląda.

Każdy wierzy w co chce, nie uwierze w 4l/100km, raczej w 300 zł co tankowanie.

Kazdy w cos wierzy lub nie :evil: Wystarczy odrobina checi i troche testow. Przyznaje ze tez niedowierzalem. Zakupujac samochod jak zobaczylem te szerokie koleczka to juz mi sie zyd ciagle snil, a tu mila niespodzianka. Jak sie chce to 4 literki na stowke to zaden wyczyn, tylko kto wytrzyma 90 km/h non stop :mad2: . Mozna zejsc jeszcze nizej, podobno ED pali 3.5 przy bardzo ekonomicznej jezdzie. Jak pisalem wyzej mam znajomego ktory wlasnie zakupil najnowsza ED i spalanie mu sie utrzymuje na podobnym poziomie co u mnie natomiast jak troszke zaszaleje z butem to wtedy on wygrywa w spalaniu ale z kolei mnie nie dogoni... Cos za cos.

ale powiedz mi kto robi trasy non stop? :mad2: Ja mam średnio 60/40 miasto/trasa i na trasie sie nie forsuje teraz między 120-140 i spalanie spada, ale mam średnią z 10000 tys km 7,9, które jest jedynym wiarygodnym. Co mi po chwilowym 4l, pewnie jeszcze z góry. Jedynie moje pobożne życzenie.

Może komputer ci pokazuje 4l. Mi też może pokazywać 4 - 5l jeśli będe chciał.

Pzdr

To znaczy calkiem mozliwe ze komp mi moze cos tam niewiarygodnie pokazywac. Testy przeprowadzalem tak na okolo 200 km odcinku po dosc kretej i gorzystej drodze we wschodniej Walii. Tutaj nie dam sobie reki obciac ze akurat 4l to bylo faktyczne spalanie. Musialbym poprostu zalac bak pod korek, nastepnie zrobic te 200 km jadac 90km/h i znowu zalac pod korek. Ale powiem tak, trasy dluzsze do 2000 tys km to juz kontroluje dystrybutorem i mam pewne wiarygodne wyniki. Wszystko zalezy od predkosci jazdy. Jazda powyzej 170km/h tym autem juz staje sie nieekonomiczna. Ale tak jadac okolo 150km/h tankujac dobrej jakosci diesla i jadac z glowa bez gwaltownych hamulcow po autostradzie to spalanie mozna osiagnac na poziomie 6-6,5 litra spokojnie. Jazda 120 to juz czysta ekonomia 5l i mniej mi bierze.

cuda panie cuda, jak w każdym temacie o spalaniu :mrgreen: nie wiem jak można podawać spalanie z 200 km..... :duh:

HELOU temat o spalaniu - jak byk mamy napisane w tytule..

Co jest nie tak w podawaniu sredniego spalania na danym odcinku????

z innej beczki, Kolega kupił skodę superb 2,0 tfsi z automatem i mówi, że pali średnio 8,5 ja mu nie wierzę i dlatego kupiłem e91 320d. Głównie trasy średnio 6,5 opony 225/50/16 prędkość staram się utrzymywać 130-140.

Ciekawe jaka jest prawda z tym 2,0 TFSI.

Prawda jest taka jaka jest noga mi 320d w automacie średnio wychodzi na takiej pogodzie jak obecnie 8.1 ale nie ma samochodu który by mnie mógł wyprzedzić głównie jeżdżę po mieście. Na trasie można zejść do ok. 4l ale co to za jazda nie po to mam stadninę pod maską żeby jeździć jak maluchem. Pali na trasie ok 6 - 6.5 prędkości ok 120 - 130.

Drugie auto 328i e46 pali średnio 8.8l wg. mnie mało ale już inny kierowca i jeździ spokojnie delikatnie też głównie miasto.

Można wszystko ale jak bym potrzebował jeździć oszczędnie to kupił bym sobie rower a nie BMW.

Nawet koń je owies a niby ekonomiczny.

W kwestii ekonomi można rozważyć jeszcze takie rozwiązanie. Kupić 330i (najlepiej te z silnikiem bez bezpośredniego wtrysku) założyć gaz i będzie bardziej ekonomicznie niż w 320d :lol: 3.0 średnio spali 12l gazu (jazda niekapeluszowa) czyli po przeliczeniu to tak jakby średnio paliła ok. 5l ON. Są osiągi i jest ekonomia ;)

Prawda jest taka jaka jest noga mi 320d w automacie średnio wychodzi na takiej pogodzie jak obecnie 8.1 ale nie ma samochodu który by mnie mógł wyprzedzić głównie jeżdżę po mieście. Na trasie można zejść do ok. 4l ale co to za jazda nie po to mam stadninę pod maską żeby jeździć jak maluchem. Pali na trasie ok 6 - 6.5 prędkości ok 120 - 130.

Drugie auto 328i e46 pali średnio 8.8l wg. mnie mało ale już inny kierowca i jeździ spokojnie delikatnie też głównie miasto.

Można wszystko ale jak bym potrzebował jeździć oszczędnie to kupił bym sobie rower a nie BMW.

Nawet koń je owies a niby ekonomiczny.

A jak ci sie ten automat sprawuje? Masz jakies porownanie do automatow montowanych w 30d? Warto wogole brac 20d w automacie?

a ktory nowy automat BMW tzn od ZF'a jest kiepski ?

co do spalania ... dzis tankowalem akurat bo mnie naszla ochota.

Wlane 35l przejechane 430km wychodzi powiedzmy 8.2 , niech dystrybutor klamie (bo lubia przeklamywac) 8.4 .

Jezdzone 65%miasto/ 35% trasa. Jesli chodzi o trase to ... 100km ... b.szybko , autostrada i predkosci od 140-250. Srednio 160-170. Pozostala czesc trasy do 90-120.

Miasto jak to miasto , troche korkow , klima non stop.

Pacjent: 1750kg 4x4 , 3.0d

Jak dla mnie silnik fenomenalny. V6 3.0 TDI'ki jednak troszke wiecej pala z tego co mi wiadomo , jednak stale 4x4 gwaltownie zwieksza spalanie przy wyzszych predkosciach .

Co to 2.0TFSI ... to nowe potrafi byc oszczedne ale zeby palilo 8.5 to nie chce mi sie wierzyc. W automacie spali te 10l w mieszanym co rowniez jest swietnym wynikiem. Tyle ze pewnie nie jest odkrecane do konca, i automat dziala w trybie leniwca.

przy okazji ze stoperem :norty: , zrobilem probny pomiar do 100 (wlasciwie do 110 bo sie zagapilem) , wyszlo 7.1 +- 0.3s , mysle ze da sie lepiej bo to byl jeden start jeszcez spierd...

Moze lepiej bedzie jak bedziemy pisac... Ile km , ile wlane do baku (duzo osob nie umie tego przeliczac ...i naprawde wychdoza im cuda) i ile spalone paliwa.

Napewno taki watek sie przyda , bedzie widac powtarzalnosc wynikow i bedzie gitara, ktos sie spyta ile pali 2.0d a ile 3.0d i odesle sie go do tematu i po sprawie

Kolego OXY ...ja sie nie rzucam tylko Twoje 2.0d jest wybitnym przykladem w tym watku jak widac porownujac do innych uzytkownikow tego modelu i to wszystko . Piszesz bzdury czesto , potem zmieniasz zeznania a w gruncie rzeczy nawet nie wiesz jakie masz lacie na samochodzie... Przy takich przebiegach kupilbym sobie M3 i mial jedno marzenie w zyciu mniej :mrgreen: , niestety robie "troszke" wiecej km miesiecznie :cry: :cry: , wiec zazdroszcze ...ale nie rozumiem diesla.

p.s. proponuje taki schemat :

Pacjent : mozliwie najwiecej informacji o pojezdzie. :mrgreen: bez numerow vin i rejestracyjnych :norty: :norty:

Ilosc wlanego paliwa:

Ilosc przejechanych km:

Srednie wyliczone spalanie :

Srednia predkosc (opcjonalnie):

Styl jazdy: (dynamicznie, spokojnie, emerycko , bez pospiechu ...whatever)

Typ jazdy : mieszana w stosunku procentowym (trasa /miasto - 30/70) , trasa, tylko miasto

i bedzie jasne

mmcv to jest w końcu jakaś porządna propozycja, bo takie przekrzykiwanie się komu mniej spali jest bez sensu. Przede wszystkim spalanie w dużym stopniu zależy jak kto jeździ, wiem to po sobie :D

Myślę, że jak kilkanaście osób wrzuci takie wyniki, to w przyszłości będzie to dobre źródło dla pytających o spalanie. Ja dzisiaj zatankuję i wrzucę swoje pierwsze pomiary :D I będę wrzucał ich kilka, przy różnym typie i stylu jazdy, zobaczymy jak duże będą różnice.