Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, wiem że już kilka razy były poruszane te kwestie, ale żadna nie do końca pasuje chyba do mojego auta. Od jakiegoś czasu gdy auto jest zimne, po dłuższym postoju, najlepiej to słychać rano, silnik wydaje z siebie głośne metaliczne dźwięki, które ustają po przejechaniu kilkuset metrów. Napinacz po lifcie powinien być ok z tego co czytałem(w BMW Zdunek, w którym auto było kupione i serwisowane, powiedziano mi że nie obejmują go żadne akcje serwisowe). Auto kupione w polskim salonie z wpisami w książce z przebiegiem obecnie 82 tys. km. Nagrałem film, który mniej więcej obrazuje sytuację, jutro nagram z wnętrza bo bardzo wyraźnie słychać ten dźwięk także w środku. Najgorsze jest to, że jak dojadę do mechanika to problemu już nie słychać, a nie po drodze mi zostawiać auto na noc. Jakieś pomysły? https://youtu.be/WWW1UCKOC4g i https://youtu.be/FhGl-Ukjr6AOstatnio też słychać czasami na rozgrzanym silniku takie nazwijmy to świergotanie (jakby delikatnie coś popiskiwało) nie wiem czy to ma związek. Check engine się nie świeci, auto nie bierze oleju choć widzę delikatne zapocenie. Czasami wydaje mi się jakby przez pierwsze 100-200 m był lekko przymulony, ale potem wkręca się bez zarzutu. E87 2008 rok, 116i, 122 hp.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam wrazenie ze ten dzwiek dochodzi z przodu silnika ale maska zamknieta a nagranie z tylu silnika...

Zrzuc pasek klinowy i sprawdz czy dzwiek sie pojawi- mnie to wyglada na dzwiek lozyskowy / alternator albo rolki /

Opublikowano

Dziękuję za odzew. Ja się na mechanice nie znam bardziej niż przeciętnie, ale dobrze usłyszeć taką podpowiedź. Muszę nagrać lepszą wersję tego zjawiska, chociażby dla mechanika :) Może akurat odrobinę to pomoże w diagnozie. Zastanawiam się jeszcze czy jakby podłączyli mi auto do komputera to mógłbym usłyszeć coś ciekawego na jego temat.

Edit: Dla potomnych, po wymianie oleju (wymieniony po ok 16 tys km. z shell na mobile 1) dźwięk z nagrania już się nie pojawia. Miła niespodzianka i spore zdziwienie.