Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heyka,

Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie...

Pod koniec kwietnia kończy mi się standardowa gwarancja (po dwóch latach). Za parę dni jadę na przegląd weryfikujący stan samochodu (kontrola najważniejszych podzespołów).

Zaobserwowałem od dawna że automat przy zmianie biegu z 1 na 2, robi to w sposób odczuwalny. Nie zawsze ( w zasadzie 3 na 10) ale jest, nie ważne jak ruszam.

Przy ostatnim serwisie, doradca powiedział że niektóre egzemplarze tak mają...i nic z tym nie poradzimy. :duh: Dziwi mnie takie wytłumaczenie. :8)

W zasadzie mi to nie przeszkadza ale wolę wiedzieć czy u Was jest podobnie...bo jak nie, to będę męczył gościa o weryfikację mojego problemu.

Może adaptacja skrzyni by pomogła?

Silnik 320d 184 KM, aktualnie ma 41 000 km.

Opublikowano
zmień serwis albo doradcę,ma kiepskie podejście do klientów i marki,automat powinien zmieniać biegi beż szarpnięć,mam w domu cztery automaty,w tym jeden 20 letni i żaden nie szarpie,nawet delikatnie.
Opublikowano

W jakim trybie pracy skrzyni się to dzieje (Eco, Comfort, Sport)? Bo nie w każdym.

Ja coś podobnego zauważyłem, ale tylko w momencie gdy jadąc w korku przechodzę w etap hamowania (w momencie przekładania stopy z pedału gazu na hamulec) i skrzynia w dokładnie tym samym momencie zaczyna zmieniać bieg z 1 na 2. W innym przypadku się u mnie nigdy nie zdarza. Akurat tym się wcale nie przejmuję.

Opublikowano

Zobaczymy co doradca powie na serwisie. :8)

Wiem że przy skrzyni jedno sprzęgłowej, może tak pracować (miałem mondeo w durashift) :8) No ale w dzisiejszych czasach.... :wink:

Co do trybu... comfort :8)

Nie zmienia to faktu, że doradca mi nie pasuje :|

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok,

Czy jak poproszę w ASO ( w ramach gwarancji) to ogarna mi to?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie mogę ci odpowiedzieć na takie ciekawe pytanie

Opublikowano

U mojej Mamy w 3GT skrzynia dziwnie redukowała... Zrobili adaptacje i jest ok....

Głupoty gadają... Jak słysze "ten typ tak ma" to mnie telepie...

Opublikowano
U mojej Mamy w 3GT skrzynia dziwnie redukowała... Zrobili adaptacje i jest ok....

Głupoty gadają... Jak słysze "ten typ tak ma" to mnie telepie...

Mnie też!:)

Adaptacje zrobiłeś w ASO?

Tak się składa że wizytę mam u innego doradcy:) Pogadam z nim co i jak...;)

Opublikowano

Tak w ASO... 25 tys przebieg.... jak powiedziałem ze dziwnie redukuje to od razu powiedzieli adaptacja do resetu...

Jak nie będą chcieli zmień ASO. :8)

Opublikowano
Tak w ASO... 25 tys przebieg.... jak powiedziałem ze dziwnie redukuje to od razu powiedzieli adaptacja do resetu...

Jak nie będą chcieli zmień ASO. :8)

Spoko:) Dziękuje za informacje.:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podczas wizyty w serwisie i odbytej jeździe próbnej, została wykonana adaptacja skrzyni :8) Szczerze...nic nie pomogła :? :duh:

Zmiana biegów od 3-8 jest płynna (za każdym razem) :mrgreen:

Problem już zgłosiłem i przy kolejnej wizycie ( w przeciągu 2 tygodni) mają dalej rzeźbić... :?

Opublikowano

U mnie jest podobnie, też nie zawsze, ale czuję zmiany 1-2. Szczególnie na sporcie rwie te biegi jak dojeżdża się do skrzyżowania i hamuje itp. Przebieg obecnie 12,5k km, ale czuję to chyba od początku. Auto 428ix.

Jak coś wyjdzie na kolejnej wizycie to daj tutaj znać.