Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przestały mi działać spryskiwacze lamp, przez ostatnie dni zauważyłem że mają słabe ciśnienie i się nie wysuwają do końca, a dzisiaj wysuwają się troche ale już nic z nich nie leci. Więc wyciągnąłem je, przemyłem i przedmuchałem sprężonym powietrzem ale dalej nie działają. Zastanawiam się czy by nie rozebrać ich, choć podobno są nie rozbieralne i zobaczyć w czym problem.

Tylko nie wiem czy problem jest po ich stronie czy po stronie pompki bo daje zbyt małe ciśnienie. Nie wiem jak one powinny ciężko się wysuwać. cz ktoś orientuje się w tej kwestii ??

Proszę o szybką odpowiedź bo mam zdjęty zderzak i nie chce tego składać kiedy praca nie dokończona, a bez auta jak bez ręki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Udało mi się rozebrać jeden spryskiwacz i okazało się że w środku jest wszystko ok, oprócz takiej gumki z otworami przez które ma lecieć płyn, chodzi o to że jest ona zniekształcona ale wydaje mi się że większy wpływ miałoby to na przeciekanie spryskiwacza podczas spoczynku niż na brak działania. Spróbuje dzisiaj dostać się do wnętrza pompki jeśli będzie się dało.

Jakieś wskazówki mile widziane.

Pozdrawiam.

Opublikowano

A Tobie pompka też pracuje tylko słabo, czy wcale nie chodzi ? Jak uda mi się to naprawić to postaram się zamieścić jakieś fotki.

Pozdr.

Opublikowano
Właśnie rozebrałem to ustrojstwo i nie ma czego ratować, silnik do połowy jest zgnity (dosłownie) ale co dziwne to on chodzi tylko widocznie ma zbyt mało mocy żeby wypchnąć spryskiwacz. Będę musiał rozejrzeć się za nową pompką, tylko nie wiem czy lepiej używkę oryginalną czy nowy zamiennik. Ciekawi mnie cena nowego oryginału, nie orientuje się ktoś ?
Opublikowano

Żeby wyciągnąć pompkę musisz odkręcić nadkole lewe, tzn nie całe, wystarczy że odkręcisz śrubki które trzymają zderzak i osłonę pod silnik, w sumie 4 sztuki. Potem odchylasz nadkole i masz zbiorniczek. Ta większa pompka jest od reflektorów. żeby dostać się do silniczka w pompce musisz delikatnie podważyć miejsce składania obudowy i pociągnąć aby się te dwie części rozeszły, tylko naprawdę delikatnie bo ja przesadziłem i mi pękła. jak je rozpołowisz to będzie widać silniczek, jak wyciągniesz go to zobaczysz taki tłoczek uszczelniający który też się demontuje tak jak i cały wirnik itp.

Jakbyś czegoś nie wiedział to pisz.

Powodzenia.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pompka wymieniona, ale prawy działa ok, a z lewego leje się płyn do przodu :) Dzieje się tak, gdyż dysza spryskiwaczy reflektora jest pozbawiona elementu, który zaznaczyłem na zdjęciu. Czy można go nabyć osobno? Ma może ktoś załatwić tą końcówkę? :)

http://i55.tinypic.com/2lvd7cl.jpg

• 4 lata później...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Jeden ze spryskiwaczy spryskuje lekko ponad reflektor. Czy jest możliwość ustawienia kąta dysz? Jak wysunąć spryskiwacz bez demontażu aby sprawdzić te dysze?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spryskiwacze są wysuwane pod ciśnieniem wiedz raczej nie da rady ich wysunąć na stałe ale myślę że z pomocą drugiej osoby będzie można go złapać.

Nigdy nie oglądałem ich z bliska wiedz nie wiem czy da się coś przestawiać. Myślę że albo coś zmienia tor przysłania albo jest coś ułamane.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
miałem malowane zderzaki więc mimo że lakiernik zapewniał że wszystko jest OK to coś mi za wysoko pryska lewy spryskiwacz w zasadzie na maskę a nie lampę :)
Opublikowano
Z tego co pamiętam to w e60 spryskiwacz jest przykręcony do belki aluminiowej na trzy wkręty . Jeżeli tam jest coś nieprawidłowo złożone to bez ściągnięcia zderzaka się nie obędzie . Ale chyba sama dysza ma regulacje
Opublikowano
Końcówki dysz są regulowane (2 sztuki). Możesz podważyć osłonę spryskiwacza i odchylić ją po czym złapać spryskiwacz i wyciągnąć do do góry (dość spory opór - za wciąganie odpowiada sprężyna). Chyba nawet jest możliwość regulacji samej wysokości wysuwania dyszy (plastikowa zapadka) ale tego nie jestem pewien.
Opublikowano

Dziękuje za pomoc dokładnie jak kolega napisał delikatne podważenie klapki i już widzę dwie dysze i problem ze z tej wadliwej strony mam tylko jeden - wkład dyszy - dlatego leje do góry :P muszę zakupić dyszę jeżeli to możliwe i zamontować - pewnie na wcisk.

Podobny temat tutaj viewtopic.php?f=73&t=134232

Wynika z niego że raczej trzeba zakupić cały spryskiwacz bo raczej samej górnej dyszy nie....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymiana całego spryskiwacza nie jest taka prosta ponieważ trzyma się on na trzech śrubach wkręconych od strony zderzaka.... masakra taka pierdoła wymusiła demontaż zderzaka.... a można to było rozwiązać naprawdę prosto w inny sposób tutaj inżynierowie BMW się nie popisali. Na szczęście zderzak przedni to nie problem. śruby w nadkolu, kilka od góry na pasie przy chłodnicy i dwie przy wlotach powietrza tych poniżej nerek. Ogólnie zajmuje to trochę czasu i oczywiście trzeba zdemontować reflektor.
Opublikowano
U mnie tez brakuje jednej dyszy, zastanawiam sie tylko czy mozna zamontowac sama dysze czy odrazu komplet. Z dtugiej strony skoro jej nie ma to jakos wypadla wiec chyba da sie zamontowac bez wymiany sprysku