Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukam rekomendacji odnośnie wosku do lakieru do czarnej f30. Planuje robić to sam, po umyciu auta, więc będę również wdzięczny za opinie czy dany wosk łatwo się nakłada. Jesli macie kilka do polecenia w różnych przedziałach cenowych to również będę wdzięczny za info.
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja mam Saphirschwarz. Sam, co prawda jeszcze nie nakładałem wosku, ale chłopaki z WetLook nakładali mi SwissWax Shield - to jest wosk z przeznaczeniem dla aut typu SUV/terenowych z dużą ochroną. Ostał się na aucie naprawdę długo bo po prawie roku tylko standardowego mycia jeszcze siedział na lakierze a i lakier dostał świetnej głębi i połysku. Wadą jest cena... drogo.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jeśli bierzesz pod uwagę value for money to polecam soft99 fusso coat dla ciemnych lakierów - mocno przyciemnia lakier, maskuje rysy i jest bardzo trwały. Jedynie zapach nieco odrzuca (śmierdzi jak pasta do butów) :twisted:
Opublikowano

Dzieki wszystkim za odpowiedź. Miałem napisać w pierwszym poście że miałby to być wosk przez który nie stracę płynności...:)

Randall - dokładnie tak, szukam czegoś z dobrym stosunkiem cena/jakość - rozumiem, że uzywałeś sam i polecasz? Czy ten wosk utrzymuje się po myciu ręcznym (karcher), pytam bardziej z ciekawości, bo w tej cenie w cale utrzymać się nie musi.

• Moderatorzy
Opublikowano
Uzywałem i polecam. Po nałożeniu na czysty lakier potrafił trzymać około 6 miesięcy mycia.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ja od lat używam Zymol Pro Carbon - mimo ,że do ciemnych aut to i w vanie żony się sprawdza :-) 3 miesiące bez problemu leży na blaszce - w garażowanym dłużej :-)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Trzastek, Randall - dzięki za sugestie, na początek spróbuje Fusso, a potem jeśli nie będę zadowolony to Zymol.

Randall - nakładałes coś jeszcze przed woskiem aby wzmocnić efekt, czy od razu po umyciu 1/2 warstwy Fusso?

• Moderatorzy
Opublikowano

Akurat fusso kładłem na lakier bez niczego pod nim.

Zawsze mozna jeszcze przelecieć jakimś cleanerem typu dodo juice LP, efekt moze być jeszcze lepszy. No i lakier (szczególnie doły drzwi itp) musi być oczyszczony ze smoły itp.

Opublikowano (edytowane)
Myślę ze każdy wosk na takich myjniach się podda, bo na tych myjniach jest chemia z najniższej półki która ma zmyć bród a nie myśląc o wosku. Ja osobiście unikam tych myjni ewentualnie zima aby zmyć z grubsza sól drogową Edytowane przez marton4
  • Moderatorzy
Opublikowano
Te kilka miesięcy wytrzymuje przy myciu na bezdotyku. Sprawdzone.
Opublikowano
Podepnę się pod temat, jaką powłokę polecacie na nowy czarny samochód (lakier uni czarny II 668 ). Moje wymagania to łatwa aplikacja i trwałość minimum rok. Myślałem o cquartz UK ed. Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam
Opublikowano
Podepnę się pod temat, jaką powłokę polecacie na nowy czarny samochód (lakier uni czarny II 668 ). Moje wymagania to łatwa aplikacja i trwałość minimum rok. Myślałem o cquartz UK ed. Czekam na Wasze sugestie. Pozdrawiam

Może pomyśl o ceramice...

Ja mam u siebie (też kolor czarny) i (jak narazie) jestem zadowolony. :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Randall - dzięki za cynk o soft99, nałożyłem go w niedzielę i naprawdę robi fajne wrażenie, szczególnie w tym przedziale cenowym.

Po pierwszym nałożeniu wosku ile myć/czasu czekałeś do następnego woskowania?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie stosowałem na czarny,ale na ciemny brąz - Mothers- California Gold Pure Carnauba Wax. Polecam, fajnie się nakłada,tylko nie można za długo go pozostawić.

Ogólnie woskować auto należy mniej więcej co 3 miesiące.

Opublikowano

ja polecam firmę SOFT99. Ogolnie do ciemnego lakieru polecam aplikację w takiej kolejności:

- umycie auta

- wyglinkowanie auta

- umycie auta

- wysuszenie auta

- nalożenie Poorboys Black Hole

- nałożenie Soft99 Fusso Coat Dark Colour

- odczekanie 24h

- nałożenie Soft 99 Dark&Black Wax

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam kolegów.

Czy po nałożeniu Soft99 Fusso Coat Dark Colour znikną mi delikatne ryski po myjni ? mam też na drzwiach otarcie z kilkoma rysami, widać przez nie podkład. Czy po tym wosku znikną te zarysowania ?

Ile trwa nakładanie tego wosku ?

Opublikowano
Przy niektórych woskach niewielkie ryski mogą się trochę zgubić, ale nie ma co liczyć na wiele, nie takie jest zadanie wosku. Przy swirlach, hologramach lub większych rysach (ale nie do podkładu) pozostaje korekta mechaniczna. Możesz także spróbować politury, np. Poorboy's Black Hole - maskuje część rys i wyciąga trochę głębi i połysku. Na BH trzeba położyć wosk żeby efekt utrzymał się dłużej.
Opublikowano
Hej, mam lakier zwykły czarny 668 w f30 i po myciu widać na nim smugi, mikrorysy itp, myślałem zakupić ten fusso black, tylko czy da radę samemu to ogarnąć? w sensie bez użycia jakiś sprzętów do polerowanie? naniosę na czysty lakier, potem jakimś ręcznikiem "poleruję" i tyle?