Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Posiadam BMW E39 z 02/1998, w ktorej jest kierownica czteroramienna z multifunkcja.

Kupilem kierownice “serducho” jednonabojowa rowniez z multifunkcja.

Jednak moj mechanik stwierdzil, ze nie ma szans zalozyc nowej kierownicy, gdyz wtyczki sa zupelnie inne.

Czy nie ma szans zamontowac takiej kierownicy w przedliftowym E39?

Zalaczam zdjecia kupionej kierownicy.

Z gory dzieki za wszystkie wskazowki.

Andrzej

http://s28.postimg.org/lj1bcsxu1/image_27a433a1bbe3baebc5832ddefd9f3fe2398ce9ec2f.jpg

http://s15.postimg.org/cbe1cd3pz/image_d41cb43c87fc58544b854fa353c13742ebf70b1c3a.jpg

Opublikowano

Twoja kierownica jest poliftowa pod dwunabojową poduszkę. Były dwa rodzaje tzw. serduch. Nie chodzi o lift wizualny ale elektryki. Takie jak Twoje serducho też chyba nie pasuje do przedliftowych taśm. Lift elektryki wszedł pod koniec 98r. wraz z silnikami M57 i lepiej poprostu wyjmować poduszkę i się upewnić co siedzi w autach z tego rocznika.

Tak wygląda kierownica i poduszka jednonabojowa:

http://i61.tinypic.com/2r3v1cm.jpg

A tak wygląda dwunabojowa kierownica:

http://img05.staticclassifieds.com/images_tablicapl/349716735_2_644x461_kierownica-multi-multimedialna-m-pakiet-air-bag-serducho-e39-e38-lift-dodaj-zdjecia.jpg

Opublikowano
Czyli, jesli dobrze zrozumialem, sprzedawca sprzedal mi poliftowa kierownice z poduszka jednonabojowa od przedlifta?
Opublikowano
Czyli, jesli dobrze zrozumialem, sprzedawca sprzedal mi poliftowa kierownice z poduszka jednonabojowa od przedlifta?

Sprzedał ci kierownicę poliftową czyli pod poduszkę dwunabojową. Nie ma czegoś takiego jak poliftowa pod poduszkę jednonabojową (z małym wycięciem w aluminowym odlewie).

Opublikowano
No to sprzedał Ci poduszkę jednonabojową z kierownicą pod poduszkę dwunabojową. Nie połączysz tego. Poduszka najpewniej będzie pasowała do twego auta, ale kierownice reklamuj bądź sprzedaj na allegro i kup prawidłową.
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie da sie przełożyć wiązki z przedliftowej kierownicy do poliftowej ? Polift jest grubszy i ma mniejszą średnicę ale mocowanie poduszki jest chyba takie samo w obu więc może gra jest warta świeczki ?

Mylisz pojęcia. Przed liftem (elektryki) były kierownice normalne (jelczowe) i m-pakietowe (grube i mniejszej średnicy).

Takie same kierownice były też po lifcie elektryki (1998), z tym, że z poduchami 2-nabojowymi inną wiążką i mocowaniem. Taśma z kierownicy poszłą w kolumnę.

No i ostatni lift (2000), który poza zmianą wyglądu kierownicy M i normlanej nic chyba nie zmienił. Mocowanie jest to samo, elektryka też, tylko kierownice ładniej wyglądają.

Opublikowano

Nie , nic nie mylę. Były dwa rodzaje kierownic tzw "serduszek" - przedlift, jednonabojowy o średnicy 385mm, trzema kolorami nici i cienkim wieńcem oraz polift dwunabojowy , o średnicy 379mm, szyty czarną nitką i z grubszym wieńcem. Mnie chodzi właśnie o to czy da się zaadaptować "bebechy" z tej przedliftowej do poliftowej bez zmiany kolumny kierowniczej.

Trzeci typ kierownicy M z okrągłą poduszką to całkiem inna bajka i nie o nią mi chodziło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez zmiany kolumny kierowniczej to nic nie wskórasz, chyba, że będziesz wycinał otwory w ramie kierownicy, co pozostawi Cię z dylematem sprawności poduszki.

Chyba najłatwiej zamienić. Kiedyś bez wiedzy kupiłem przedliftową, ale na szczęście znalazłem na forum kogoś kto pomylił się w drugą stronę. ;)