Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam drgania i szumy na silniku w okolicy alternator więc bez spoglądania zakupiłem sprzęgło alternatora. Ku mojemu zdziwieniu po otworzeniu maski był widok zwykłego koła pasowego. Wg nr katalogowych alternatora wszystko się zgadza. Jednak kupione sprzęgło też pasuje do tej wersji silnika.

Kiedy takowe sprzęgło występuje? Jutro zanoszę alternator na wymianę łożysk i nie wiem czy kazać zdemontować stare sztywne koło i zamienić na nowego sprzęgiełko, które ma w sobie łożyska.

Wszystkie wersje na allegro/intercars są ze sztywnym kołem.

http://s12.postimg.org/nwe3jiq3d/P60324_172848.jpg

http://s12.postimg.org/tylqa0ejd/P60324_184141.jpg

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam zastanawiałem się dlaczego zastosowano takie rozwiązanie i jedyne co przychodzi na myśl to zwiększenie trwałości alternatora i poprawa kultury pracy silnika. Silnik podczas pracy nie ma idealnie równej prędkości obrotowej podczas każdego obrotu wału korbowego i sprzęgło ma na celu poprawę równomierności pracy alternatora a tym samym zmniejszenie drgań silnika - wirnik alternatora też ma swoją masę i bezwładność co może dodatkowo wpływać na pracę silnika.To oczywiście wyłącznie moja teoria. Także podczas hamowania gdy obroty sinika gwałtownie spadają energia wirnika zostaje wykorzystana do produkcji energii elektrycznej.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam !

Czy ktoś się orientuje czy w motorze N47 w alternatorze powinno być sprzęgiełko ? U mnie alternator jest bez sprzęgiełka, a na nim zbiera się gumowy nalot (drze pasek), zastanawiam się czy to ma jakiś związek... :?: :?:

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Koledzy, a to nie jest czasem tak , że w dieslach bmw rolę tłumika drgań pełni koło pasowe wału korbowego i nie jest konieczne stosowanie sprzęgła jednokierunkowego na alternatorze? U mnie w e60 520d też mam sztywne koło i zauważyłem, że w innych dieslach ( e46, e90, e60 , x3 ) też tak jest. Natomiast w benzynowych e60 alternator jest już ze sprzęgłem.