Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem zmienić olej w skrzyni manualnej w swoim M52B28 lecz nigdzie nie znalazłem naklejki, więc wyguglowałem sobie po numerze skrzyni i ku mojemu zdziwieniu okazało się iż mam skrzynię od 2.5 tds. Tak, auto mam po swapie, mam numer vin z dawcy i z niego wynika że był wsadzony automat, więc ktoś zmienił sobie skrzynie na manuala i tak jeździł. Olej już wiem jaki, jest to mtf-lt2 o numerze 83222339219

Pytanie tylko czy te skrzynie są tak samo wytrzymałe jak z 2.8 i czy mogła być robiona jakaś rzeźba? Bo wg realoem te części nie są zamienne.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Momenty 2.5tds i 2.8i są zbliżone ale skrzynie oczywiście są różne, różnią się chociażby przełożeniem.

E36 328i

4.21

2.49

1.66

1.24

1.00

R. 3.85

E36 325tds

5.09

2.80

1.76

1.25

1.00

R. 4.71

328i miała też inny dyfer o przełożeniu 2,93 a 325ts 2,56. Ogólnie nie są to elementy zamienne ale po przeliczeniu przełożenia wychodzą bardzo podobne.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Dzięki. Jak się ta skrzynia rozsypie to wsadzę od 2.8 :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź też przy okazji jaki tam masz dyfer, z tym od tdsa będziesz miał mimo wszystko znacznie mniejsze prędkości na piątym biegu.
3A0jS9b.png
Opublikowano
nic się nie rozsypie :) jeśli ktoś to spasował to będzie jeździć.

Teraz po uszczelnieniu skrzyni i zalaniu świeżego oleju nie ma prawa się rozsypać :D

Sprawdź też przy okazji jaki tam masz dyfer, z tym od tdsa będziesz miał mimo wszystko znacznie mniejsze prędkości na piątym biegu.

Zaraz jadę na kanał to sobie zerknę :).

@Edit

Na 5 biegu przy 200km/h mam 5500rpm.

Sprawdziłem dyfer i jest o przełożeniu 3.21? Tak by wynikało z tabliczki:

09a9720e74e7.jpg