Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, posiadam bmw e46 z silnikiem n42b18. Mam problem od pewnego czasu, pojawiło się klekotanie, klekocze jak stary diesel. Objaw występuje cały czas, nie ważne czy silnik jest zimny czy dogrzany, najbardziej słyszalne jest to gdy silnik pracuje na obrotach między 1000 a 2000 obr/min. Czy ktoś może podpowiedzieć co może być przyczyną tego klekotania ?
Opublikowano

Te silniki mają to do siebie, że charakterystynie cykają ale jeśli u Ciebie aż tak to słychać to nie jest dobrze.

Wymieniałeś może napinacz łańcucha rozrządu ?

Opublikowano
Przy silniku nic nie wymieniałem a mam go od roku. to nie cykanie tylko tak chodzi ja stary diesel, taki klekot słychać. Jutro nagram filmik.
Opublikowano
witam w mojej bmw e46 1,8 rowniez slychac stuki caly czas nei wazne czy silnik zimny czy cieply gdy dodaje gazu silnik wraz z wzrostem obrotów stuka coraz głośniej. Mysle nad wymiana glowicy, ciekawe czy nie panewki??
Opublikowano

Nagrałem filmik, słychać ten dźwięk. dodam jeszcze, że jak silnik pracuje na biegu jałowym to czasem przestaje tak klekotać, ale na chwile. Jak włączę klimę to dźwięk jest cały czas.

Opublikowano
A u mnie dziś znajomy mechanik który do tej pory robił i diagnozowania wszystkie usterki powiedział ze ten klekot dochodzi z wtrysków i żebym je wymienił... tzn ten niesprawny co myślicie?
Opublikowano
Tak powiedział ze to to, a potem wymienilismysmy filtr paliwa no i rolkę napinacze, pojechałem do domu odpaliłem i zero nie ma tego dźwięku, kumpla potem się pytałem czy coś słyszy mówił ze nie, czyżby przez wymianę filtra odgłos zniknął, dodam że to nie rolka bo jeszcze druga hałasuje... jeden z werzykow przy filtrze dodam że był rozciety a więc nie szczelny, jak ktoś wymieniał filtr to taki jeden jest który odbija w bok.
Opublikowano
Nagrałem filmik, słychać ten dźwięk. dodam jeszcze, że jak silnik pracuje na biegu jałowym to czasem przestaje tak klekotać, ale na chwile. Jak włączę klimę to dźwięk jest cały czas.

To Vanos ci tak chrobocze na 99%. Ten silnik nie powinien tak pracować!

Te silniki mają to do siebie, że charakterystynie cykają ale jeśli u Ciebie aż tak to słychać to nie jest dobrze.

Wymieniałeś może napinacz łańcucha rozrządu ?

Te cykanie to napinacz. [...] ed. mod.

Kolego, proszę odnosić się do innych użytkowników forum z szacunkiem i darować sobie niepotrzebne wycieczki osobiste. Następne posty w takim tonie będą kasowane w całości.