Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o opinie auta z aukcji poniżej:

http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-xenon-klimatronic-navi-tv-z-niemiec-1-rece-oplacony-ID6yhoLl.html#1e686e69a0

Wiem, że napiszecie "kup 3.0d bo dynamika lepsza a pali tyle samo" ale proszę o ocenę tego konkretnego modelu :D

Poniżej rozkodowany VIN:

VIN: WBADM71050GU53158

Type code: DM71

Model: 520D (EUR)

E-F-R series: E39

Series: 5

Type: LIM

Steering: LL

Doors: 4

Engine: M47

Displacement: 2.00

Power: 100 (136 hp)

Drive: HECK

Transmission: MECH

Paint code: 475 - BLACK SAPPHIRE METALLI

Upholstery code: F4AT - STOFF RIPS DIAGO

Prod.date: 2001-09-24

S216 HYDRO STEERING-SERVOTRONIC

S249 Multifunction f steering wheel

S403 Glass roof, electrical

S428 Warning triangle and first aid kit

S430 Interior/outside mirror with auto dip

S431 Interior rear-view mirror with auto dip

S438 Fine wood trim

S464 Ski bag

S465 Through-loading system

S473 Armrest front

S488 Lumbar support, driver and passenger

S500 Headl.washer system/intensive cleaning

S508 Park Distance Control (PDC)

S520 Fog lights

S521 Rain sensor

S522 Xenon Light

S534 Automatic air conditioning

S548 Kilometre speedo

S555 On-board computer V with remote control

S602 On-board monitor withTV

S609 Navigation system, Professional

S612 BMW Assist

S630 Car phone with cordless receiver

S672 CD changer for 6 CDs

S694 Provisions for BMW 6 CD changer

L801 NATIONAL VERSION GERMANY

S851 Language version German

S863 Dealer List Europe

S879 Operating instructions German

S915 Omission of outer-skin preservation

S970 Business Package

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc ! :)

Szukam właśnie 2.0d z uwagi na spalanie, nie potrzebuje też jakoś mega mocnego auta, ruszania spod świateł z piskiem itd. Chodzi mi o wygodny dojazd do pracy, czasem jakiś wypad z dziewczyną w góry itd.

Coś więcej na temat tego konkretnego modelu ? Może ktoś miał okazję już zobaczyć na żywo ?

• Zasłużeni forumowicze
reszta w sumie golas,

Nie przesadzaj,golas nie jest.Ja bym się bał tego silnika bo nie jest to udana jednostka i generuje duże koszty.Do tej budy za słaby.

Nie znam się za bardzo na awaryjności, ale ilość przeczytanych opinii nt. różnych silników bmw i opinie znajomych posiadających niektóre silniki mogę ci śmiało napisać, że 3.0d to najlepsza opcja z diesli do e39, spalanie nie wiele większe, a komfort i dynamika jazdy bardzo wzrasta. 2.0d tak samo jak 2.0i w e39 to nie porozumienie jakieś. I oczywiście za dobre 3.0d odpowiednio więcej będzie trzeba zapłacić, ale uwierz mi, że po kupnie 2.0d będzie płacz i wzdychanie w stylu "a mogłem wziąć większy silnik" - to się sprawdza za każdym razem :D

Na tle rozmaitych ulepów, ten wygląda na pierwszy rzut oka całkiem nieźle.

Co zaś do silnika - jak zwykle jest dyskusja i rady typu "kup 3.0" - a może komuś jednak wystarcza 2.0?!! Przecież napisał na wstępie wyraźnie...

Miałem kiedyś 520d E39 i jakoś nie męczyłem się tak strasznie, jakby to wynikało z opisów. Na dwójce da się bokiem wyjść z zakrętu, kwestia dobrej woli. Auto ma w tej chwili 280.000 i w silniku nie było robione kompletnie NIC. Nawet sprzęgło jest nadal oryginalne. Na niemieckich portalach zdarzały się takie z 500-600 tys. przebiegu i jeździły.

• Zasłużeni forumowicze
M47 jest niestety trochę ofiarą własnej popularności, jeździ tego więcej niż M57 i częściej u ludzi którzy robią kilometry a jak trzeba w dieslu wymienić jakieś koło z przodu czy z tyłu silnika to robią wielkie oczy...
3A0jS9b.png

Jedyny prawdziwy minus tych silnikow to nieszczesna pompa vp44, a w zasadzie jej sterownik. Chociaz dzisiaj to juz naprawiaja te sterowniki za grosze. Kiedys byl z tym wiekszy problem. I tak eksploatacja wychodzi duzo taniej niz 530d. Takze jak komus nie potrzeba 200KM, to zadbane 520d tez jest dobrym wyborem.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...

Miałem kiedys e39 z tym silnikiem.Miło wspominam bez wiekszych problemow zrobilem nim z 220 tys do 260,a przebieg mialem oryginalny.Siadlo mi kolo dwumasowe i wymienilem poduszki pod silnikiem.Silnik sam w sobie ok,czasami zdarzaly sie przypadki pekniecia walu,ale pewnie to od max przeciagnietej wymiany dwumasy. Slabo nadaje sie do chip-tuningu,wiekszosc seri nie pokazuje tych 136km.Moja miala 133km po chipie u tc poszla na 155 i moment mialem w granicach 350 Nm i fajnie jezdzila.CZesto siada wtrysk sterujący i pompa vp44