Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

425 zł mogą do końca kwietnia tego roku odzyskać osoby, które od 23 lutego 2006 roku do 14 kwietnia 2006 roku zapłaciły 500 złotych za wydanie karty pojazdu. Opłata 500 zł, która była pobierana na podstawie rozporządzenia, jest niezgodna z prawem Unii Europejskiej.

Jak podaje ,,Dziennik Gazeta Prawna" rozporządzenie z Ministerstwa Infrastruktury z 2003 roku, które nakładało na kierowców opłatę w wysokości 500 zł za wydanie karty pojazdu było niezgodne z prawem Unii Europejskiej, a także polską konstytucją, co w 2006 roku orzekł Trybunał Konstytucyjny. Urzędnicy powinni pobierać wtedy kwotę w wysokości 75 zł, a nie 500 zł

Osoby, które wpłaciły tą zawyżoną kwotę, teraz mogą ubiegać się o jej zwrot, termin składania wniosku w starostwie mija 14 kwietnia 2016 roku, wtedy mija także okres przedawnienia, który wynosi 10 lat.

Znalazłem ciekawy artykuł nie mojego autorstwa ale ciekawe .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawa bardzo stara. O kasę można było walczyć już dawno temu.

Ciekawe dlaczego Gazeta Prawna dopiero teraz się obudziła.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak to u nas w kraju. Niby mamy jedne przepisy, jednak interpretacji jest wiele. Wiem, że niektóre urzędy wypłacały kasę bez niczego, z innymi trzeba było iść do sądu i tam walczyć o swoje.