Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Od zawsze moim marzeniem było użytkowanie BMW e 38. Niestety ze względu na stan funduszy zmuszony jestem nadal jeździć Mazdą Xedos 2,5 ale za to idealnie utrzymaną. Sytuacja być może zmieni się niebawem i dlatego prosibym o 2 wskazówki. Interesuje mnie spalanie na gazie (niestety) :| silników 2.8, 3.0 i 3.5 oczywiście miasto - trasa. Właściwie jestem przekoany co do założenia LPG mając doświadczenie z tym "ekonomicznym" japońskim silnikiem, który mimo nie dużych w sumie przebiegów kroi mnie niemiłosiernie w mieście. :evil: I druga rzecz - jeśli instalacja to gdzie umieszczona i o jakiej pojemności? Rozsądek podpowiada conajmniej 80 litrów i oczywiście centralnie w bagażniku. Ale może jestem w błędzie. Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc. :cool2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
a ja powiem tak. BMW740, z 98roku ,ktore mialem 2 lata temu na trasie palilo 10.5-11litrow ,w miescie nigdy nie przekroczylo 18litrow--- 4.4l to najleprzy silnik benzynowy,jaki BMW wypuscilo na rynek wedlug mnie

chcialbym zauwazyc ze 3.5 to dokladnie ten sam silnik, tylko mniejsza pojemnosc i moc

i pali w zwiazu z tym mniej

10.5 na trasie, to mowisz chyba o trasie jednopasmowej gdzie dlugo jedzie sie 70-90

bo nie o autostradzie np a4 gdy jedziesz 150-200 i hamujesz i wyprzedzasz z kickdownem (czyli jedziesz normalnie, sprawnie jak na 740 przystalo hehe)

wtedy 14l to spokojnie, moja 740d pali w takich warunkach 11-12l gdy jej nie oszczedzam :)

a gdy 740i robi 10.5 na "tak zwanej trasie" 1 pasmowej gdzie nie jedzie sie zwykle wiecej jak 90-100/h to 740d pali ponizej 8l

te auta prowokuja do szybkiej jazdy, przeciez nikt normlany nie bedzie jechal 90/h na a4

wtedy sa nawet oszczedne, ale beda nas wyprzedzaly golfy 2 w dieslu

dlatego lepiej zapoznajcie sie z realnym spalaniem przy 150km/h a nie 80 czy 90 :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie

jestem nowym użytkownikiem na forum więc nie chce zakładać nowego tematu

w najbliższym czasie planuje kupno BMW e38 diesla

jakie spalanie wychodzi w 730 i 740 oczywiście dieslach w cyklu miejskim

mimo szczerych chęci nie mogłem prawie nic znaleźć na forum

i też proszę o wypowiedzi posiadaczy a nie osób które słyszały od kogoś kto gdzieś słyszał... itd

może ktoś miał też styczność z Audi A8 3,3tdi gdyż jest to drugi samochód który biorę pod uwagę ale jest ich mniej niż bmw więc i mniej części zamiennych

a nie chce się wpakować na mine że części będą "droższe" od samochodu :8) i nie będzie mnie stać na paliwo

a osobiście uważam że przerabianie benzyny na gaz to jest szpanerstwo :) więc nie przekonacie mnie do benzyn :)

pozdrawiam

Opublikowano
Paliwo w tych autach to jest najmniej istotna sprawa :twisted: W A8 3.3V8 TDI siada hydraulika i wałki tak samo jak w słynnym 2.5V6 TDI :lol: O 740d się nie wypowiadam bo się nie znam :| Jeśli chodzi o A8 to proponuje motor 4.0 ewentualnie 4.2TDI :twisted: Lepiej jeżdzi od benzyny 4.2 :lol:
Opublikowano

mówisz o najnowszej wersji a8 a ja razcej poszukuje końcówke ostatniej

na najnowszą mnie nie stać- no może i stać na zakup ale wtedy niemiałbym na serwisowanie i ubezpieczenie

i starsza nie ma hydrauliki :D

a mówiąc wałki masz na myśli rozrząd? - nie jestem biegły w "terminologii silnikowej" :wink:

Opublikowano
mówisz o najnowszej wersji a8 a ja razcej poszukuje końcówke ostatniej

na najnowszą mnie nie stać- no może i stać na zakup ale wtedy niemiałbym na serwisowanie i ubezpieczenie

i starsza nie ma hydrauliki :D

a mówiąc wałki masz na myśli rozrząd? - nie jestem biegły w "terminologii silnikowej" :wink:

Wałki rozrządu są cztery+cała hadraulika która to właśnie wykańcza wałki.Nawet auta z przebiegiem ponad 100tyś.km mogą mieć ten problem.Problemy są też z VP44(pompa wtryskowa).Jest to motor specjalnej troski.Zużycie paliwa bym stawiał na drugim miejscu :twisted: