Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, miło mi że mogę dołączyć do forumowiczów. To mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość.Od 2 lat posiadam BMW 320D (150KM), nie miałem z nim większych problemów ale pojawiły się 2 rzeczy które mnie niepokoją. Pierwszy to sprawa że tak powiem dzisiejsza a druga rzecz dzieje się od dłuższego czasu.

1. Dziś wyruszyłem w trasę ponad 80 km. Ekspresówką miejscami miałem 170 km/h. Na miejscu postanowiłem zajechać na myjnie bezdotykową mycie + wosk. Wracając do Warszawy włączyłem klime i zauważyłem że stojąc w korku spod maski wydobywa się dym-para, tak samo z nawiewów. Z duszą na ramieniu dojechałem do domu i badałem skąd on sie wydobywa, ku mojemu zdziwieniu na silniku była jeszcze woda. Czy to możliwe że woda z woskiem mogła się gdzieś dostać i parować tak długo? Temperatura silnika w normie, nie zauważyłem jakichkolwiek wycieków oleju. Dym wydobywał się jakby z podszybia, z tyłu silnika. Czy może to być jakaś grubsza usterka? Szczerze mówiąc boje się gdziekolwiek nim teraz ruszyć

2. Na wolnych obrotach słysze jakby drgania plastiku, nie stukanie tylko taki terkot. Jak dosłownie musnę pedał gazu o jakieś 50 obr/min. Dragania ustają. Co to może być? Czy to oznaka końca dwumasy?

Proszę o jakieś porady, Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Być może to tylko woda dostała się na silnik i parowała. Nie śmierdziało nic? Inna sprawa taka, że podczas mycia woda nie ma prawa się dostać pod maskę.

2. Miałem identycznie w zimę ale tylko na zimnym silniku. Jakby jakaś osłona termiczna skakała. Nie udało mi się znaleźć przyczyny, bo po przejechaniu kilku km do mechanika hałasu już nie było, a hałas jak się nagle pojawił tak samo sam z siebie się skończył. W międzyczasie wymieniłem koło pasowe. Hałas już nigdy się więcej nie pojawił. Sprawdź osłony termiczne przy wydechu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I generalnie plastiki, pokrywę silnika bo potrafią się źle założyć i terkocze.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Zdjąłem pokrywe silnika, terkot nadal słyszalny. Więc bardzo możliwe że to koło pasowe. Wieczorem będę nim jeszcze jechał zobaczymy czy problem z dymem się powtórzy. Dam znać co zauważyłem. Raczej nic nie śmierdziało. Dzięki za podpowiedzi