Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, ostatnio dzwoniąc do 'handlarza' e46 silnik 2.5, (do opłat) powiedział mi że akcyza wyniesie około 900zł, auto za 20k zl, pytam jak to jak powyżej 2l, akcyza wynosi 18.6%, a on mówi ze od ceny należny odjąć WIEK AUTA i eksploatacje, wiec go pytam czy ten procent nie jest od ceny. Zadeklarował też ze może zrobić to osobiście w dniu zakupu, całe opłaty wyniosą 1500zł, (kilka dni temu przetłumaczał 328)

Wiem, że odpada 500 zł recyklingu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bzdura. We wrześniu ub.r. za 325i zapłaciłem ok. 1700 zł samej akcyzy. Panowie celnicy byli wyrozumiali i policzyli niższą stawkę. Tzn. z katalogowego cennika odjęli 40% i to przyjęli jako podstawę opodatkowania. Owszem mogłem się upierać że z autem coś jest, wyeksploatowane etc., ale musiałbym na to uzyskać opinię rzeczoznawcy - i już się przestaje opłacać. Jeżeli handlarz na siebie bierze akcyzę - w dokumentach będzie że on ją opłacił to pal licho. Jak coś to jego będą ścigać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wcale nie -akcyzę płaci pierwszy właściciel w kraju. Więc umowa zapewne na Niemca.

Suma summarum kupujący i tak będzie ścigany za zaległe opłaty

I jak to ma być cena w PLN minus wiek w latach? Rotfl

With mobilephone sent.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zapomniał, że trzeba doliczyć jeszcze pierwiastek z numeru buta żony nowego właściciela. Lepiej więc nie mieć żony, bo wtedy wychodzi 0.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wcale nie -akcyzę płaci pierwszy właściciel w kraju. Więc umowa zapewne na Niemca.

Suma summarum kupujący i tak będzie ścigany za zaległe opłaty

I jak to ma być cena w PLN minus wiek w latach? Rotfl

With mobilephone sent.

Jeżeli handlarz robi opłaty na siebie i wystawia Ci fakturę, to Ciebie to nie interesuje. Dlatego tak wielu handlarzy, nawet autokomisy nie chcą tego robić i wkręcają ludzi w przepisywane umowy z Niemcem, Francuzem, itp.