Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na początku proszę o opinie ludzi, którzy mieli styczność z produktem lub rzeczywiście posiadają odpowiednią wiedzę na temat specyfiku.

"Szwagier kumpla 5 lat temu wlał motodoktora do astry i nie pomogło" - proszę odpuśćmy sobie nawzajem.

Czytając komentarze w internecie (nie wiem, może są to ustawieni ludzie), można wywnioskować, że w większości przypadków pomaga, w niektórych nie zauważono różnicy, natomiast nikt ze stosujących nie wypowiada się źle na temat specyfiku. Czy jest tutaj ktoś, kto stosował ten produkt i może coś powiedzieć na jego temat? Ewentualnie co sądzicie o podobnych produktach, ceramizerach (nawet liqui moly chyba produkuje) do naszych silników? Sam mam obecnie M54B30, które ma delikatny apetyt na olej i zastanawiam się, czy użycie nie zrobi mi jakiegoś "psikusa".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli ma tylko delikatny apetyt na olej to olej wszystkie specyfiki bo skutki mogą być później różne.W M54B30 często są winne uszczelniacze zaworowe oraz uszkodzenie powłoki nikasilu na cylindrach zbyt zasiarczonym paliwem a tego nie uszczelni żaden specyfik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To już sporo ale tak jest u wielu.Na początku wymienia się odmę jeśli jest stara lub nie wiadomo kiedy była wymieniana.Jeśli to nie pomaga to winne mogą być uszczelniacze zaworowe i niektórzy je wymieniają ale z różnym skutkiem także.Jeśli to nie pomoże podejrzenia są o zapieczone pierścienie na tłoku i niektórzy stosują płukanki przed wymianą oleju.Jeszcze inni na Forum leją oleje np.5W50 (broń Boże 10W40).Jeśli nastąpiło uszkodzenie nikasilu to jest się skazanym na dolewki.