Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakładam nowy temat bo nie znalazłem podobnego..

Zauważyłem że jak odpale moją e90 to prawie zawsze jest nie równa praca śilnika przez jakieś 10 sekund puzniej jest wszystko ok

W lutym 2015 wymieniłem świece żarowe 2 miesiące temu zregenerowałem sterownik świec żarowych więc nie wiem co jest .

Od tygodnia mi tak falują obroty przy starcie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Silnik, rok, przebieg + dokładny opis problemu najlepiej z filmem, czy diagnostyka komputerowa była robiona?
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E90 były dwa zupełnie różne 2-litrowe 163 konne silniki Diesla montowane, M47 i N47.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Między jakimi obrotami waha się silnik po uruchomieniu? Przy jakich temperaturach zewnętrznych? Najlepiej podpiąć auto pod komputer i sprawdzić korekcje na wtryskiwaczach, później próbę przelewową, wtryski to częsta przyczyna nierównej pracy M47.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Mi padły 4 świece po 6 miesiącach ;) spróbuj rano jak odpalasz włączyć najpierw zapłon czyli start bez hamulca i sprzęgła - zapalą się kontrolki, odlicz 10 sekund i zapal - wtedy zagrzeje 2 raz świece, zobacz czy wtedy zabuja budą, u mnie bujało dużo mniej, czasem nie bujało wogóle lub wrzucało błąd 4 świec (raz na 2 tyg), jak będzie poprawa to przymierz się do świec chodzi o to że mogą pod wpływem temperatury przerywać i niedogrzewać. Tak było u mnie wymieniłem świece NKG (teoretycznie sprawne) na Beru i problem zniknął.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
Opublikowano

tak tylko jak ja wymieniałem świece w lutym 2015 to ja komplet świec włożyłem firmy beru a sterownik świec 2 miesiące temu robiłem lepiej było kupić nowy bo te robione to nie wiadomo jak długo pociagną.

Nie rusza mi az budą po prostu przez pare sekunt może 10 nie równo pracuje mi nie za leżnie od tego czy rano zapale czy przejade pare km i zapale go ponownie.

Ja wiem że jak nie podepnę pod kąpa to nie dojde do tego co to może być ja przypuszczam że świece lub sterownik świeć żarowych takie objawy

Opublikowano
Spróbuj odczekać 10 sekund na zapłonie zanim zapalisz, jak bujania nie będzie to wszystko ok :) świece nie grzeją na 100% jak jest temp na zewnątrz +3.
Opublikowano

No nie do końca, w wielkim skrócie, czas grzania świec zależy od temperatury płynu chłodzącego, i tak świece zaczynają dogrzewać od +25 idąc do 0 a od 0 do -25 grzeją tak jak w starym dieslu ale długość grzania zależy od temperatury płynu czyli przy -25 będą grzały 3 sekundy a im bliżej zera tym krócej, zapala się wtedy spiralka, oprócz tego świece dogrzewają uruchomiony silnik póki on nie osiągnie wyższej temperatury pracy, czyli pracują po odpaleniu silnika. Dlatego mówię Ci o tym abyś włączył zapłon (start bez sprzęgła/hamulca) policzył do 10sek i zapalił - wymusisz drugie grzanie/dogrzewanie świec. Komputer ma ustawione powtórne grzanie po 10 sek. Jeżeli wtedy zapali lepiej to znaczy że (wg mojej opinii bo sam też tak robię) nie ma czym się martwić a owe bujanie możesz ograniczyć zalewając lepsze paliwo np. Statoil Gold, pozatym myślę że zużycie silnika też ma wpływ na "jakość odpalania" w sezonie jesienno wiosennym czyli nagar na egr, klapie gaszącej, lub stan przepływki, wtryski - dawka startowa.

Czasem też bywa tak że np. wieczorem jeździsz postawisz auto na noc w nocy jest mróz powiedzmy -5 ale silnik (temp płynu) spadnie do 2-3 stopni i uwierz mi nie ma siły musi zabujać.

Druga sprawa świece NGK (tak jak w moim przypadku) po nagrzaniu pokazywały przerwę i to wszystkie 4, objawiało się to błędem 4 świec przy temp. poniżej zera. Wtedy to wogóle nie grzały aż do skasownia błędu. Jak były zimne pokazywały wartości dobre, ale jak się nagrzały to przerywały obwód.

Jeżeli masz wszystko sprawne to po prostu tak ma być :P

Opublikowano

zamykam sprawę

nic nie naprawiałem poprostu samo znikło niema już zadnego falowania śilnika.

Do końca sam nie wiem co mojej bmw dolegało