Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszlym tygodniu przyjechalem swoja bunia z helmutowa na 225/40/18 wygladaja zajebiscie ale jazda na tym po polskich drogach to masakra!!! w przeciagu nastepnego tygodnia zieniam je na 205/55/16 bo takie mialem w poprzedniej i nieporownywanie lepiej panowalem nad samochodem. Kazdy ma swoje prodyspozycje co do wielkosci felgi i szerokosci opony, jedni wybieraja wyglad inni walory uzytkowe, wg mnie 205/55/16 to optymalne polaczenie do e46.

pozdrawiam!

Opublikowano

Od tego czy na koleinach bedzie wozic czy nie, zalezy rowniez stan zawieszenia i geometria, nie tylko szerokosc opony. Wiem to z wlasnego doswiadczenia. W moich Bmw jezdzilem na oponach: 185, 195, 205, 225.

pozdrawiam

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano

Zamiast tu mędrkować wyraźcie swoje opinie i tyle. każdy ma jakieś doświadczenia. Szerokość opony zależy od szerokości felgi i to co piszą producenci na drzwiach dotyczy fabrycznych felg. W ramach podsumowania za 225: lepsza jazda na równej drodze, mniejsze zniszczenia na krawężnikach, wygląd.

za 205 mniejsze zużycie paliwa, zawieszenia, łatwiej prowadzi się na muldach. Ja jestem za 225 ze wszystkimi konsekwencjami.

Opublikowano

Czytanie ze zrozumieniem sie kłania, zauważ zwroty "mam dwa może trzy odcinki dróg" ; "na tych odcinkach droga prowadzi auto, a nie Ty"; "nie poruszam się na co dzień" a teraz wytłumacz mi doktorku ile to trzeba pojeździć koleinami żeby być znawcą tematu Twojego kalibru. Czy "nieporuszanie się na co dzień" wyklucza ewenutalną znajomość tematu kolein?

Po za tym na 100% na normalnej drodze, wiec moge przyjać śmiało że na codzienne moje jeżdzenie moje 225 będzie dużo lepiej się prowadzić niż Twoje 205, a to że u Ciebie jest więcej dziurawych koślawych dróg niż u mnie to juz nie moje zmartwienie. Gdyby przyjąć rozumowanie Twoje i tobie podobnych to najlepiej założyć 195 albo 175 bo wtedy będzie najsłabiej czuć koleiny, ewentualnie wozić w bagażniku drugi komplet i przed wjechaniem na śląsk zmienić. A może zmienić auto na jakieś z kołami jak w rowerze górskim wtedy będziesz śmigał po werdepach jak motorówka po falach.

czytanie ze zrozumieniem to się chyba tobie kłania, a ja nie posiadam 205, a 230 chłopcze i nie mam zamiaru zmieniaćna węższe, tylko nie trzepoce farmazonami, jakoby szerokość koła nie miała wpływu na komfort jazdy po drogach z koleinami, bo ma, a nie radze też komuśjakiś używac, bo nie o tym była mowa, gdyby mnie ktoś spytał na pewno bym wyraził swoją opinię o tym żeby brał 225

Opublikowano

Ja po zakupie miałem szerokość 215 i zmieniłem na 205 - od razu inna jazda - bardziej komfortowo!

Ale i tak najwygodniej sie jeździ na baloniastych zimówkach.

Jesli chodzi o estetykę - im szersze - tym lepsze:)

Twój wybór - jesli się "wozisz" dumnie po okolicy to zakładaj szerokie kapcie!

Jesli natomiast traktujesz swoje auto jak środek lokomocji a nie jak pomnik to zakładaj wąskie!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czytanie ze zrozumieniem to się chyba tobie kłania, a ja nie posiadam 205, a 230 chłopcze i nie mam zamiaru zmieniaćna węższe, tylko nie trzepoce farmazonami, jakoby szerokość koła nie miała wpływu na komfort jazdy po drogach z koleinami, bo ma, a nie radze też komuśjakiś używac, bo nie o tym była mowa, gdyby mnie ktoś spytał na pewno bym wyraził swoją opinię o tym żeby brał 225

:doh: tak "chłopcze" tak, ja też wyrażam swoją opinie, a Twoje uwagi sa bardzo odkrywcze bo trudno żeby było odwrotnie. A jedyne co napisałem to że założenie opony o niewłaście dobranej szerokości do felgi może spowodować jej uszkodzenie przy spotkaniu z krawężnikiem.

EOT.

Opublikowano

yhy, pisałeś, sugerowałeś i starałeś się ośmieszyc pogląd jakoby szerokość opon nie miałą wpływu na stabilność jazdy po drogach z koleinami, teraz się z tego wycofujesz?

kłamczuszek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
yhy, pisałeś, sugerowałeś i starałeś się ośmieszyc pogląd jakoby szerokość opon nie miałą wpływu na stabilność jazdy po drogach z koleinami, teraz się z tego wycofujesz?

kłamczuszek

Wprawdzie miałem już dać spokój ale chętnie przeczytam gdzie to napisałem. Wskaż mi więc proszę gdzie napisałem że szerokość opony nie ma wpływu na stabilność jazdy. To po pierwsze, po drugie gdyby przyjąć i kierować się tylko tym co piszesz można dojść do banalnego wręcz wniosku, zawsze znajdzie się ktoś z oponami szerszymi/węższymi na których w/g niego jeździ się lepiej bo u niego są lepsze/gorsze drogi. Wiec całe to "pieprzenie" za przeproszeniem o tym kto jakie opony poleca jest kompletnie bez sensu bo po koleinach zawsze będzie sie lepiej jeździć na wąskiej gumie, a po równej drodze na szerszej. I każdy kto pisze poleca opony na jakich jeździ, a jak ktoś pisze że zmienił szersze na węższe i mu się lepiej auto prowadzi w koleinach to też ma racje, tyle że, że stracił na stabilności auta.

Wiec może dajmy spokój bo niepotrzebnie sie szarpiemy, a widze ze i tak do niczego nie dojdziemy.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Piekny jest ten kalkulator do opon. Dzieki bardzo sie przydal bo chce zalozyc na przodzie male felgi z waskimi oponami a na tyle duze z bardzo szerokimi tak. np. 165 na przod i 205 na tyl Ekstra wyglad i teraz juz wiem jak to wyglada i jak przelicza. Super zabawa - dzieki.
Opublikowano
roznice pomiedzy 205 a 225 nie sa az tak znaczace .. mozna powiedziec ze praktycznie ich nie ma .. co innego jak sie kiedys przesiadlem z 235 letniej na 185 zimowa ... samochod zaczal przyspieszac jak glupi .. ale w zakrety balem sie wchodzic z predkoscia 90km/h .. a na letnich w tych samych mialem powyzej 130 ;)
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
wszystko zależy od tego kto jaki styl jazdy preferuje jedni jeżdzą szybko lubieją ostro pokonywać zakręty inni wolą spokojną jazdę komfortową także w tym temacie nieda się ustalić niczego konkretnego. oprócz bmw mam jeszcze audi tt z oponami 235 i powiem że frajda jest niesamowita ale obydwie ręce są zawsze nakierownicy bo na naszych drogach nawet tych niby lepszych autko potrafi figlować to już poprostu taki urok twardego zawieszenia i szerokich opon.
Opublikowano
A mozna do compacta zalozys przod 195 a tył 205? Sorry ze pytam ale ja siekompletnie nie znam a mam 4 opony 205 na stalowych i kupilem 4 alufelgi na ktorych sa opony 195 i nie wiem co zrobic..
Opublikowano
Panowie weście tez pod uwagę szerokośc felgi, znajomy ma podobne felgi w sojej e36 i mniejszych opon jak 225 nie mogł załozyć,.
Opublikowano
Iskora - ja mam takie opony i super sie jezdzi nic mi nie przeklamuje bo predkosc podaje tyl, a nie wozi mnie po koleinach, swiatla sa w porzadku i badania techniczne przeszedlem bez problemow. Mozna miec z przodu 195 a z tylu 205 - spoko.