Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem takie felgi

http://allegro.pl/item109354722__oryginalne_felgi_16_do_bmw_e36_e46_.html

(sporo taniej niż oferowano) z oponkami 225/50/r16.

Mam dobre opony o takim rozmiarze.

Nie wiem, czy zakładać moje opony, czy kupić węższe 205.

Pytania:

- co wybrac :)?

- czy 205 tak samo mocno beda sie trzymac felgi jak 225 (przeciez roznica w szerokosci jest znaczna)

- ktore opony beda lepsze - prosze o wady i zalety jednych i drugich (o wadach 225 wiem troszke)

-opony zakladam do takiego samego compacta jak na zdjęcie, zktorego pochodza fele

- czy profil 50 czy ew. dokupywac 55

Please help.

:worried: Pozdrawiam.

BMW - Best of My Women
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Na 99% nie będziesz miał problemu z założeniem 205 opon na te fele.

Było:

BMW 525i E34 sedan

BMW 525i E34 sedan +szpera

BMW 518i E34 kombi

Jest:

BMW 740iA E38

http://img96.imageshack.us/img96/2268/podpisqh.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Licz się jednak z tym, że przy oponach 225 twoje autko straci troszke na żwawości a i koleiny w miastach będą dawały sie bardziej we znaki.
Opublikowano

Witam

Ja po zamianie ze 185 na 205 poczulem ogromy wzrost przyczepnosci ale i...problemow z jazdami w koleinach...a ze w polsce ich nie brakuje to czasami jedzie sie i modli jednoczesnie (prawie za kazdym razem jak zmieniam pas to czuje jak samochod sie po nich "slizga"). Wiec nie przesadzaj z szerokoscia...

To jaka szerokosc opony zalezy od szerokosci samej felgi. A co do profilu to najlepiej dobierz taki, zeby cale kolo bylo jaknajblizsze "referencyjnym wartoscia podanym przez producenta" (ten kalkulator moze pomoc http://www.miata.net/garage/tirecalc.html )

pzdr

maciejkiner

http://www.oneclick.pl/bmw/bmw_baner.jpg
Opublikowano
ja mam 205 i jest oki.pogadaj z forumowiczem KYOKUSHIN.mial 225 i przesiadl sie na 205 bo nie dawalo sie jezdzic normalnie no i auto sie odmulilo...225 to do 325 a nie 316 hehe
Opublikowano
205 to dobry wybór. Ja mam i jest ok nawet w koleinach. Ale przesiadkę ze 185 zimówek się odczówa w mocy.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

zdecydowanie proponuję 205...

Moją przyjechałem z Niemiec na 225 i na trasie w Polsce był koszmar - koleiny nie dawały mi spokoju, autko tańczyło, czasem poza moją kontrolą.

Kupiłem niemal natychmiast 205 i jeździ się zdecydowanie pewniej, lepiej, stabilniej na naszych ch..rnych drogach.

pzdr. i jeszcze raz polecam 205

radocha z jazdy!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, nie wiem po jakich drogach wy jezdzicie i jak szybko ale ja od 5 lat jeżdze na 225/50/r16 i jest OK, a zakładanie opon 205 na takie felgi to pomyłka bo objedziesz ranty na pierwszym krawężniku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a to ciekawe kolego, bo producent w briefa właśnie takie zaleca...

załóż zobaczysz, pojeździsz to sie zdziwisz ;)

Opublikowano

Bax proponuję przeczytać co napisałem wyżej a wszystko będzie jasne.

Zresztą, dziwnie tylko ty obstajesz przy 225

radocha z jazdy!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bax proponuję przeczytać co napisałem wyżej a wszystko będzie jasne.

Zresztą, dziwnie tylko ty obstajesz przy 225

Sorry ale co zaleca? Zaleca taki rozmiar opon do auta czy do felgi?

To w takim razie jak ktoś ma 18 felgi też ma mieć 205 gume bo na szerszych "wozi" :duh: Chyba że nie może mieć takich kół bo producent pisze inaczej. :twisted2:

I pewnie felg "M" gdzie normalnie opony są przód 225, tył 235 też nie moge sobie założyć bo wy tak twierdzicie że ma być 205?

Skończ waść żarty sobie robić.

Napisałem jak jest, założysz węższą opone na szerszą felge to przy pierwszym parkowaniu jak pocałujesz krawężnik objedziesz cały rant i tyle. Nie mówiąc już o tym że wygląda to śmiesznie jak felga wystaje po za opone. :mrgreen:

Opublikowano

pierwsze słyszę, żeby opona 205 nie pasowała do felgi 16 cali...

Szerokość opon w naszym kraju, bo widzę, ze nie czaisz, uwarunkowana jest wszechobecnymi koleinami, które przy szerszych gumach potrafią bardzo utrudnić stabilną jazdę.

Powtarzam raz jeszcze - dziwnie TYLKO ty proponujesz 225. Jeśli korzystasz tylko z nowych, prostych dróg - pogratulować.

Ja sam bym chciał z 17 cali i oponkę 235, 245...ale u nas to kiepski pomysł.

radocha z jazdy!
Opublikowano

Dyskusja nader ciekawa tylko nie wiem na jakiej podstawie wyciągacie takie wnioski, ponieważ średnica felgi nie ma nic wspólnego z szerokością opony która będzie do niej pasować.... Szerokość opony i to czy rant będzie wystawał czy też nie zależy tylko od SZEROKOŚCI danej felgi, a akurat w opisie aukcji nigdzie nie widzę podanego tego parametru.

Po za tym generalnie się zgadzam że na nasze warunki i do tego autka to raczej 205 niż 225.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pierwsze słyszę, żeby opona 205 nie pasowała do felgi 16 cali...

Szerokość opon w naszym kraju, bo widzę, ze nie czaisz, uwarunkowana jest wszechobecnymi koleinami, które przy szerszych gumach potrafią bardzo utrudnić stabilną jazdę.

Ehehehe, nie stary, nie czaje sorry. :modlitwa: Może dlatego, że jak są koleiny to zwalniam. :norty:

Powtarzam raz jeszcze - dziwnie TYLKO ty proponujesz 225. Jeśli korzystasz tylko z nowych, prostych dróg - pogratulować.

Nic nie proponuje, wyrażam swoją opinie.

Szerokość opony i to czy rant będzie wystawał czy też nie zależy tylko od SZEROKOŚCI danej felgi, a akurat w opisie aukcji nigdzie nie widzę podanego tego parametru.

I dokładnie o to cały czas mi chodzi ale widocznie niektórzy uważają inaczej.

Opublikowano

Ehehehe, nie stary, nie czaje sorry. :modlitwa: Może dlatego, że jak są koleiny to zwalniam. :norty:

mam 230 i nawet jak jadę powoli to odczówam koleiny bardzo dobitnie, a jak ty zwalniasz na wszystkich koleinach to współczuję, ale u nas jest wiecej dróg w koleinach niz "zdrowych" nie pojeździsz sobie za bardzo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mam 230 i nawet jak jadę powoli to odczówam koleiny bardzo dobitnie, a jak ty zwalniasz na wszystkich koleinach to współczuję, ale u nas jest wiecej dróg w koleinach niz "zdrowych" nie pojeździsz sobie za bardzo

Wiesz zawsze jade tyle na ile ile pozwalają warunki na drodze. W promieniu 100km mam dwa może trzy odcinki dróg na których są uciążliwe koleiny ale zapewniam Cie że obojętnie jakie byś nie miał ogumienie i tak na tych odcinkach droga prowadzi auto, a nie Ty. Na szczęście w rejonie gdzie poruszam się na codzień nie ma kolein i po za dziurami jest OK, :twisted2: A kolein nie ma bo cięzki ruch kołowy ma zakaz wjazdu, zresztą teraz wygodniej im jechać nowym odcinkiem od Skoczowa do granicy niż pchać się bokami.

Pozdrowienia :)

Opublikowano

W promieniu 100km mam dwa może trzy odcinki dróg na których są uciążliwe koleiny ale zapewniam Cie że obojętnie jakie byś nie miał ogumienie i tak na tych odcinkach droga prowadzi auto, a nie Ty. Na szczęście w rejonie gdzie poruszam się na codzień nie ma kolein i po za dziurami jest OK, :twisted2:

Pozdrowienia :)

czyli wypowiadasz sie o warunkach z którymi nie masz styczności :cool2:

wielkie brawa dla pana za pieniactwo forumowe

Opublikowano
To są felgi 16 cali średnica, 7 cali szerokość, ET (IS) 47 i na te felgi zalecane są opony 205 a dla zachowania odpowiedniej średnicy koła w aucie, w którym mają być zastosowane musi być profil 55. Czyli w E36 podobnie jak w E46 z którego auta te felgi pochodzą powinna być opona 205/55R16. Można się upewnić co zaleca wytwórnia po otwarciu drzwi kierowcy i przeczytaniu rozmiarów kół z naklejki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czyli wypowiadasz sie o warunkach z którymi nie masz styczności :cool2:

wielkie brawa dla pana za pieniactwo forumowe

Czytanie ze zrozumieniem sie kłania, zauważ zwroty "mam dwa może trzy odcinki dróg" ; "na tych odcinkach droga prowadzi auto, a nie Ty"; "nie poruszam się na co dzień" a teraz wytłumacz mi doktorku ile to trzeba pojeździć koleinami żeby być znawcą tematu Twojego kalibru. Czy "nieporuszanie się na co dzień" wyklucza ewenutalną znajomość tematu kolein?

Po za tym na 100% na normalnej drodze, wiec moge przyjać śmiało że na codzienne moje jeżdzenie moje 225 będzie dużo lepiej się prowadzić niż Twoje 205, a to że u Ciebie jest więcej dziurawych koślawych dróg niż u mnie to juz nie moje zmartwienie. Gdyby przyjąć rozumowanie Twoje i tobie podobnych to najlepiej założyć 195 albo 175 bo wtedy będzie najsłabiej czuć koleiny, ewentualnie wozić w bagażniku drugi komplet i przed wjechaniem na śląsk zmienić. A może zmienić auto na jakieś z kołami jak w rowerze górskim wtedy będziesz śmigał po werdepach jak motorówka po falach.

Opublikowano
popieram BaX-a w tym sezonie jezdzilem juz na 225/16 235/17 aktualnie mam 225/18 czyli same walce, zima mam 195/15 i powiem szczerze ze nie kumam kogos kto mowi ze 225 to przesada... jezdzi sie calkiem niezle, co do dziur to czy mam 15 czy 18 omijam je z daleka bo szkoda mi zawieszenia... mysle ze skoro kupiles 225/16 to smialo na nich smigaj!!