Skocz do zawartości

M44 nierówna praca silnika na biegu jałowym, bogata mieszank

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kupiłem niedawno e36 318is z silnikiem m44. Przy zakupie zwróciłem uwagę na nierówną pracę silnika, ale myślałem ze po wymianie świec oraz kabli wn auto zacznie normalnie pracować. Auto ma swoją moc, bardzo ładnie jeździ ale jak tylko zejdzie z obrotów to odczuwam lekkie drgania, jakby wypadanie zapłonów. Wymieniłem: olej, f.oleju, f.paliwa, f.powietrza, świece, kable wn, przepływomierz, wyczyściłem korkowiec, usunąłem nieszczelności w dolocie wymieniają rurę przepływomierza na nową i wszystkie wężyki. Niestety problem nie został rozwiązany, wciąż są drgania i czuć niespaloną benzynę na biegu jałowym. Chętnie bym podjechał do kogoś kto ma taki sam silnik w Warszawie w celu znalezienia niesprawności. Przeczytałem dużo stron na tym forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Bardzo proszę o pomoc forumowiczów.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
kolego mam ten sam problem z tym silnikiem sprawdziłem już chyba wszystko, wymieniłem trochę części a problem nadal nie rozwiązany - kultura pracy na biegu jałowym jest daleka od normalnej. Udało Ci się rozwiązać problem?
Opublikowano

U mnie jest podobnie tylko silnik M42,

problem pojawia się jak wydech (sonda) ostygnie, zapalam silnik i dopóki sonda nie zacznie pracować (chwilę trwa zanim grzałka ją podgrzeje) i ECU nie przejdzie w "closed loop", ma za bogato i nie jest w stanie przepalić.

Czujniki wymieniałem, obstawiam problem z regulacją ciśnienia paliwa, albo regulator albo jakaś restrykcja w powrocie i jest za duże ciśnienie paliwa...

Muszę to zmierzyć, bo inaczej chyba nie da się wytłumaczyć takich objawów w open loop.