Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W związku z tym, że mam możliwość kupna felg BMW 18" 123 style w bardzo rozsądnej cenie, a brakuje mi alufelg na lato zastanawiam się czy można wsadzić je do modelu e60 520i z silnikiem M54B22.

Wejść wejdą, ale czy 18 cali to nie będzie za dużo na taki silnik? Nie chciałbym aby nagle wzrosło mi spalanie o 2-3l i słabe osiągi zmalały jeszcze bardziej. Opony pewnie bym szukał jak najwęższe, 225 lub 235.

Druga sprawa, czy licznik w E60 już jest na tyle inteligętny, że sam dostroi się do innego rozmiaru felg?

Obecnie BMW stoi na oryginalnych 15 calowych alufelgach.

Opublikowano
Opony pewnie bym szukał jak najwęższe, 225 lub 235.

Brawo i skonczy sie jak tutaj

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=293799

zakladasz 245/40R18, koniec tematu.

Druga sprawa, czy licznik w E60 już jest na tyle inteligętny, że sam dostroi się do innego rozmiaru felg?

Obecnie BMW stoi na oryginalnych 15 calowych alufelgach.

Nie, nie jest na tyle inteligenty, w zadnym samochodzie nie jest. Dlatego srednicy calego kola nigdy sie nie zmienia, zmienia sie tylko proporcja felga/opona.

Opublikowano

Wkradl sie maly blad w moim temacie, oryginalnie siedzi na 16" a nie 15.

Rozumiem, w takim razie 245 bym kupil, dzieki ze mnie uswiadomiles. :)

Mam jednak nadal wątpliwości czy ten silnik sobie z tym poradzi.

Inna sprawa jest taka, ze na terenach na ktorych mieszkam drogi są w srednim stanie i 245/40 to nie jest dobry pomysl. Mialem e39 na 235/45/17 i bylo mizernie jesli chodzi o komfort jazdy.

Chyba odpuszczam, poszukam 17 albo i 16.