Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 2 miesiace temu pojawil sie taki sam dzwiek jak na filmiku ktory dodalem na YT ( link ponizej)

podnieslismy samochod do gory zeby sprawdzic co sie dzieje i nic nie znalezlismy... po opuszczeniu dzwiek stukania (bardzo glosny ) zniknal....

wmiedzyczasie wymienilem poduszkę prawego kola (tego które stukało)

Dzis, dwa miesiace pozniej dzwięk wrocil... bardzo metalicznty dzwiek klikania (stukania) slyszalny podczas przyspieszania , hamowania czy tez jazdy z ta sama predkoscia ( czasami po ostrym depnieciu dzwiek na chwile zniknie)

co to moze byc?

link do YT https://www.youtube.com/watch?v=mX0Py1AR-Io

link do filmiku sprzed 2 miesiecy https://www.youtube.com/watch?v=pQm8FgtI8-U

za 6 dni mam do przejechania 2 tys km z rodzina i troche sie teraz obawiam:/

ps. kolo nie ma zadnego luzu w zadnym kierunku...

Opublikowano
...może skrzynka rozdzielcza napędu...

Nawet prosze nie strasz...dzwiek ewidetnie dochodzi z prawego kola. polozylem sie dzis pod pojazd i ruszajac polosia ( wsuwając i wysuwając ja z kola i dyfra? ) slychac takie klikniecie druga tez mozna ruszac (druga strona) ale nie ma tego dzwieku... moze mi sie półos konczy? po tej operacji i zrobieniu 30 km slychac stukot , a potem nic ...cisza a lacznie przejechalem 140 km...

moze uda mi sie do PL zjechac i to ogarnac grrrr

Opublikowano

...to pewnie początek końca polosi...

Miałem kiedys bardzo podobny hałas ale o wiele glosniejszy w X-drive w E90 ale przy skrecaniu, myślałem wtedy że przeguby, a okazał się ten nieszczęsny rozdzielacz. Półos miałem jakiś czas temu w MB 4-maticu, jak się skończy zupełnie to nie będzie reagował w ogóle na gaz, wiadomo...

Pozdrawiam.

Opublikowano
tylko dlaczego dwa miesiace temu robil dokladnie to samo a pozniej kompletnie nic.... zrobilem w tym czasie jakies 4 tys km i cisza kompletna
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... albo dyferencjał :

BMW X5 E70 4.8i rear differential in pieces after catastrophic failure

X5 E70 Rear Differential Failure

.... albo poloska tylna :cry2: , a jak sie zmienia tutaj :

BMW CV Shaft X5 E70 Removal & Replacement How to DIY: BMTroubleU

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Aby to stwierdzić wystarczy wypiac wtyczkę od skrzynki i zobaczyć czy stuki są czy nie .Ew wyjąć bezpiecznik
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
może zerknij na tylną tarczę hamulcową a bardziej na jej osłonę czy przypadkiem nie ociera o tarczę , nie wygląda to na rozdzielacz ani przegub

specjalizacja napędy X-drive , posiadamy oryginalne łańcuchy do X3 X5

kodowanie , diagnostyka

531 967 978

dla klubowiczów 10% zniżki na części , piszcie na private nie zawsze mam czas odpisać na forum

Opublikowano

no wlasnie dzis caly dzien w trasie i kompletna cisza . zero wibracji zero szarpania nic jezdzi jak by nigdy nic...od razu po zakupie zmienilem opony na nowe . fakt ze duze ale takie jak powinny byc.. zrobilem jakies 24 tys km i nic sie nie dzialo do tej pory. mechanik lokalny ( anglik) zasugerowal ze moze jakas sruba sie zerwala w bebnie recznego w kole lub na szczekach i jak sie zle ulozy to moze strzelac. w srodku tego nie slychac w sumie teraz wogole nic nie slychac....

update:

dzis rezebralismy tarczo-bebny i nic luznego tam nie ma... jak poruszam poloska to slychac taki metaliczny dzwiek ale ledwo ledwo...na razie nic nie stuka i nie puka wiec nie wiadomo co to...

a pytanie z innej beczki... jakie powinno byc cisnienie w oponach RSC 275/40/20 przod i 315/35/20 tyl , niezaladowany pojazd... 2.2 bara w kazdym kole??? bo jesli tak to jezdzilem 2.2 przod i 2.6 tyl... a to znaczy ze moze skrzynke zajechalem:(

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy, czy może ktoś jeszcze miał podobny przypadek?

Zauważyłem u siebie takie same objawy stukania i nie wiem od czego zacząć poszukiwania, czy to może być półoś?

Dodam,że stukanie zaczęło się z dnia na dzień, wcześniej żadnych objawów nie było.

Pozdr!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzewam temat, czy ktoś może zmieniał półoś w swoim X?

Diagnoza pada na ten element, chociaż dziwna sprawa, bo stukanie ustało i juz 500 km zrobione, zaczynam mieć wątpliwości czy to cała półoś czy jakiś jej element się wysypał?

Pozdr!

Opublikowano
zobacz czy nie masz gdzies uszkodzonej polosi...ja za kilka dni jade ja wymienic bo rozszczepila sie w jednym miejscu i od czasu do czasu jeden z metalowych kielichow opada blokujac sie na wydechu,....(prawie go juz rozcielo) jak poruszam polosia to klikanie zanika a naprawde jest glosne.... jak wymienie to dam znac co i jak
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
No więc jestem po wymianie lewej półosi, póki co problem stukania ustał, jest OK. Stara półoś miała większe luzy i to mogło powodować hałas, poza tym wyglądała na sprawną.
Opublikowano
No więc jestem po wymianie lewej półosi, póki co problem stukania ustał, jest OK. Stara półoś miała większe luzy i to mogło powodować hałas, poza tym wyglądała na sprawną.

a ja miesiac czekam na termin na wymiane gwarancyjna.....:/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No panowie, ja właśnie też stałem się " szczęśliwym posiadaczem strzelającego przegubu " :cry2: . Czeka mnie wymiana wałka po prawej tylnej stronie.
Opublikowano
Poszukaj po numerach katalogowych używanej części, może jakąś nowszą używkę znajdziesz. Niestety ceny nowej części są zaporowe :/
Opublikowano
No już o tym myślałem. Wydzwaniałem do firm i sklepów odnośnie ewentualnej możliwości wymiany samego przegubu. I niestety. Na dzień dzisiejszy wyłączność i dostęp do wałków tylnych jako całość ma tylko BMW. Najtańsza cena , jaką udało mi się wydusić np. w Intercars to 2700. Znalazłem używkę od 3.0D, będę wstawiał w przyszłym tygodniu.