Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie chcę zaznaczyć, że szukałem na forum informacji na ten temat, ale są sprzeczne i nie o to do końca mi chodziło co przeczytałem więc pozwoliłem zamieścić sobie temat.

Kupiłem ostatnio alufelgi 8x17 takie jak na zdjęciu:

http://vlep.pl/2vict4.jpg

Teraz chcę kupić do nich jakieś opony letnie, ale już zbaraniałem jakie. Producent podaje 245/45 R17, ale znowu czytam na forum, że balon itp.

Chcę fajne oponki i żeby to jakoś wyglądało, żeby był jakiś komfort jazdy, żebym się nie bał podjeżdżać pod jakieś zwykłe krawężniki i żeby nie było przekłamań na prędkościomierzu.

Proszę was o radę jaki rozmiar opony najlepiej dobrać do tych felg.

Opublikowano
nie wiem czemu uważasz, że rozmiar 245/45/17 na feldze 8 cali to balon, mam takie felgi i ja bym chętnie założył opony 245/50/17 aby lepiej wyglądały w nadkolu :) obecnie mam profil 225/50 ale jakoś wyglądają mizernie
Opublikowano
to ja tez zapytam poniewaz koncza mi sie opony chcial bym zalozyc wlasnie 245/45 (ewentualnie 245/50) tylko ze ja mam felge 7,5" a nie 8. Bedzie pasowalo?? bo z tego co czytalem to na 7,5" 245 to max. Moje 225/50 tak jak u kolegi wyzej wygladaja troszke mizernie gdyz samochod calkiem spory a kola jakies takie cienkie
Opublikowano
Założę prawdopodobnie 245/45 R17, ale też popytałem i ponoć takie odradzają chyba, że ciągle na autostradzie się śmiga i polecają 225/50 R17. Ciężko coś wybrać :P
Opublikowano
chyba, że ciągle na autostradzie się śmiga

a to co za roznica czy autostrada czy drogi miejskie

No i czy ktos odpowie czy na moje 7,5x17 ET20 wejda 245/45 czy raczej 235??

Opublikowano

Bardzo szerokie opony powodują "rzucaniem" auta w koleinach itp. Jeżeli oczekujesz komfortu to nie zwiekszalbym szerokości w stosunku do fabrycznych opon. Druga sprawa ze opona 245 będzie balonem na 8j.

245 po co takie szerokie? To jest dobre jak jeździsz nonstop po autostradzie. Na codzień głupota według mnie. No chyba że masz m5

O takie wypowiedzi znalazłem na temat 245/45 i wszyscy polecają 225/50, a to na inna felgi 9j to 245/45-50/17

Opublikowano

245 = lepsza przyczepnosc (szczegolnie z tylu) po to chcialem zalozyc

Zreszata mowisz ze na 9" zalozyc 245 a u sasiada stoi e60 na spiderach 8,5x19 i na przod 245 a na tyle ma 275 to ten tyl powinien byc baloooon przez duze B a ja tam jakos go nie widze

Zreszta mam na zapasie wlasnie taka felge jak ty czyli 8" i tam jest 245/45 i balona nie ma (chyba ze mamy rozne pojecie balonow) :D :D :D

Opublikowano

To nie moje zdanie tylko to co znalazłem na forum.

Teraz mam 16 225/55 i jest OK. Dla mnie 245 to też żaden balon :) Tylko się zastanawiam jaka w końcu opona najlepsza do 17, bo jeśli chodzi o dobór felg i opon jestem zielony. Nie kieruję się jakimś lansem czy coś. najważniejsza praktyczność i najlepiej jak producent nakazała. Tylko, że producent pozwala na 245/45 R17 i 255/50 R17 i dlatego mam tak wielki dylemat które :)

Opublikowano
dlatego ja tez chce zalozyc 245 ze wzgledu na przyczepnosc tylko ze ja mam 7,5" a nie 8" i zastanawiam sie czy bedzie ok. Jak bym mial 8" to bym sie nie zastanawial i zakladal 245/45