Skocz do zawartości

[E46 318i] Belka tylnego zawieszenia z kompakta do sedana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich serdecznie.

Piszę ponieważ chciałbym się poradzić, być może ktoś będzie znał odpowiedź na pytanie.

Niedawno miałem niemiłą przygodę z krawężnikiem, efektem był zgięty dolny wahacz na tylnej osi (ten co sie na nim kąty ustawia).

Felga skrzywiona, wahacz dolny zgięty to korzystając niejako z okazji że muszę wchodzić pod auto to wziąłem się za wymianę kompletnych tulei zawieszenia z tyłu bo też już były na wykończeniu.

Także wziąłem się z kolegą do roboty, rozebraliśmy (mechanik wcześniej doradził ze wypadało by też wymienić belkę tylną skoro już będzie rozebrane bo też mogła się skrzywić) pojechałem na szrot belka kupiona, dużo zdrowsza niż ta co miałem, tuleje MEYLE zamówione więc robota pełną parą idzie.

Trochę się otrząsnęliśmy gdy wbiliśmy wszystkie tuleje próbujemy przykręcić belkę a tu mały problem, gość na szrocie dał mi belkę od Compacta a nie od Sedana. sobota wieczór godzina 20 brak możliwości załatwienia czegoś (nawet z prasy korzystaliśmy z warsztatu niedaleko po znajomości) więc nawet gdybyśmy dostali nową belkę to kolejne opóźnienia o tydzień bo tylko w weekend mogliśmy coś robić, postanowiliśmy przespawać mocowanie stabilizatora bo po wymiarach tylko tym się belki różniły. po kilku godzinach auto stanęło na kolach wszystko pasowało, oczywiście zbieżności nie ma żadnej teraz, ale śruby od regulacji katów ustawione na maksymalny negatyw a mimo to koła stoją tak \/ zrobiłem koło 250km już trochę się ułożyły ale nadal są raczej pozytywy niż negatywy. prawe koło jest bardziej przechylone co bym mógł wytłumaczyć że przy uderzeniu coś jeszcze się skrzywiło z prawej strony, ale kolo lewe nie było ruszone więc nie wiem co jest grane.

Sedan i Compact mają te same wahacze górne i dolne więc można by wnioskować że skoro belki, jej mocowania wszędzie pasują to faktycznie różniły się tylko mocowaniem stabilizatora. Teraz właśnie to pytanie do bardziej doświadczonych, Jak myślicie, nie narobiliśmy sobie tym dodatkowej roboty, i nie będzie trzeba znowu belki zmieniać tym razem na taką z Sedana? Czy może jednak jak się na geometrie podjedzie to jakoś to ustawią, mimo że większego negatywa na mimo środzie nie da sie ustawić?

Pytam bo nie chce jechać na geometrie żeby mnie odesłali z kwitkiem bo nic nie zrobią a swoje i tak skasują.

Edytowane przez mafioz
Opublikowano
Pojedź na geometrie i niech wszystko sprawdzą dokładnie. Jeżeli będzie mieściło się w normach to dobrze. Jeżeli coś będzie nie tak to na pewno Ci powiedzą.
Opublikowano

Witam,

Tak jak mówiłem, byłem na geometrii Panowie poustawiali wszystko poza kątem pochylenia tylnej osi i zbieżności...

Kąty jakie udało im sie ustawić to +2 stopnie a powinno być -1 30''

Zbieżność to lewy 0 -29' prawy -1 19' powinno być + 8'

I najlepsze jest to że gość sam nie wiedział co mi poradzić odesłał do warsztatu bmw ale tam znowu na poczekaniu nic mi nie mógł powiedzieć a termin najbliższy 10kwietnia.

Co o tym myślicie? Co się mogło stać?

Opublikowano
Dobrze było by mieć pewność jednak, że jak tą belkę zamienię to wszystko wróci do normy bo jednak są to koszta i trochę roboty, jest ktoś w stanie potwierdzić że belka sedana i compacta się czymś różnią poza mocowaniem stabilizatora? wahacze dolne i górne oraz zwrotnica jest ta sama w sedanie i compakcie więc nie bardzo rozumiem dlaczego belka miała by być inna jeżeli chodzi o wymiary i rozstaw mocowań (wszystko ładnie przy montażu do siebie pasowało)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ogólnie śruby mimośrodowe dobrze regulują? One też potrafią się zużyć.
3A0jS9b.png
Opublikowano

A jak to sprawdzić? jak wchodzi ta śruba mimośrodowa do wahacza to między tymi 2 wyżłobieniami na wahaczu nie widać jakiś luzów a kręcąc śrubą zmienia się kąt więc działać działają.

Jest możliwość że są stare i wytarte ale wtedy chyba było by widać że jest luz między tą jajowatą podkładką a wyżłobieniami i to raczej spory skoro jest różnicy ponad 3 stopnie.

Ewentualnie jest ktoś w stanie polecić w Krakowie jakiegoś mechanika który ma normalne ceny i zna sie na BMW bo jak widać problem nie jest książkowy i potrzebny ktoś kto się zna, albo może któryś forumowicz by się podjął i zobaczył chociaż co w trawie piszczy?

Byłem w PIM Autoservis i wrażenia pozytywne chłopaki robią tylko z BMW lecz nie byli w stanie powiedzieć bez oględzin co jest nie tak a terminy mają ponad 2 tygodniowe żeby w ogóle zobaczyć na samochód, cena zależna od ilości pracy jaką włożą w szukanie usterki więc również boje się że potem ta cena mnie zwali z nóg i wolałbym jednak sam spróbować znaleźć problem jeżeli jest to możliwe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro kąty przestawia to raczej ok, ogarnięty warsztat wiedziałby ile tej regulacji powinno być i co najwyżej zwrócić na to uwagę. Ogólnie mocowania miałeś całe, nic nie dorzeźbialiście? Sprężyny i amorki masz z sedana czy z compacta teraz założone?
3A0jS9b.png
Opublikowano

No jedynie tak jak pisałem mocowanie stabilizatora przespawaliśmy i stabilizator z sedana wsadzony bo w compakcie jest inny stabilizator całkowicie i inaczej jest montowany i do sedana nie ma szans wejść.

Sprężyny są nowe Kayaby do Sedana ale z tego co widziałem na aukcji pasują też do Compacta, realoem niestety w tej sprawie milczy.

Amorek to znowu RealOem mowi, że w compakcie są inne amorki a na aukcjach głosy są podzielone, zaufam jednak RealOem.

To teraz pytanie czym te amorki mogą się różnić? długością? Bo jak na geometrii auto dociskali to katy się zmieniały, powoli bo powoli ale jakby się obniżyło auto parę cm to może by weszły w dobry zakres faktycznie.

Opublikowano

Jak musiałeś mocowania elementów zawieszenia spadać co jest niedopuszczalne to już widzisz ze belka nie pasuje...

Jak realoem pokazuje że do compakta sam inne amory i sprężyny tzn ze do sedana nie pasuje. Nie ma co rzezbic tylko kup części do swojego modelu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób jakieś fotki jak to wygląda najlepiej z boku i z tyło bez i po obciążeniu.
3A0jS9b.png
Opublikowano

http://images77.fotosik.pl/464/62668a07d5c94768med.jpg

http://images77.fotosik.pl/464/a37617a46f782f74med.jpg

http://images75.fotosik.pl/464/e493dbde7388c1b6med.jpg

http://images75.fotosik.pl/464/2b8217863d84bed6med.jpg

Tak to wygląda bez obciążenia bo nie mam czym obciążyć (a pewnie z 200kg by się przydało żeby zobaczyć cokolwiek).

Wahacze ustawione na maksymalny negatyw na mimośrodzie, prawie, bo teraz zauważyłem że na geometrii nie potrafią równo ustawić, jak sam auto złożyłem oba koła były na +2st (pomiar wstępny) a wyszło tak jak poniżej także warsztatu nie polecam bo kąt zły to mogli chociaż ustawić równo bo się dało no ale trudno już.

http://images76.fotosik.pl/465/269a9e055fe7069bmed.jpg

Jakieś sugestie? Zaczynam sie zastanawiać nad zakupem regulowanych dolnych wahaczy bo rozbierać cały tył w nadziei że może sie poprawi może nie to jednak spory nakład czasu a mało pewny efekt.

Opublikowano

Udało się obciążyć samochód, w bagażniku 150Litrów wody + 3 kamienie podejrzewam, ze około 300-350kg było zawieszenie siadło koła się wyprostowały, nawet z delikatnym negatywem, ale dopiero przy takim obciążeniu, tył siadł jakieś 6-7cm. Oczywiście wszystko wróciło do normy po wyciągnięciu ciężaru. Problem to tylko te kąty nieszczęsne, ktoś ma jakiś pomysł?

http://images76.fotosik.pl/478/508dee932051e84bmed.jpg

http://images75.fotosik.pl/477/8e6c0b3ffdfd5d19med.jpg

http://images76.fotosik.pl/478/12d07c1b6fb837a6med.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dalej nie jest według mnie najlepiej i belka prawdopodobnie będzie do wyciągnięcia, może być tak że któryś element pręży np te przespawane mocowania stabilizatora albo sam stabilizator ale jak to niestety jest przy rzeźbach nie do ogarnięcia przez internet.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Jednym słowem nie ma ratunku belka do wymiany i będzie już w porządku? Bo nie wiem czy oddawać do mechanika z poleceniem wymiany belki i przełożeniem tulei czy szukaniem winowajcy złych kątów ;)