Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam następujący problem, podczas jazdy miałem wrażenie, że przy wyższych prędkościach auto jest w jakiś sposób nie całkiem stabilne przy zakrętach. Wcześniej miałem podobne objawy przy uszkodzonym dolnym wahaczu i zużytych końcówkach drążków kierowniczych. Po skończonej jeździe, auto na lewarek i szukanie jakichkolwiek luzów, prawe przednie kolo ma wyczuwalny luz na zasadzie poruszania lewo praw (trzymając je na godzinie 9 - 3 i szarpiąc), luz około 3-5mm. Po dokładnym obejrzeniu elementów zawieszenia widać ze porusza się cały drążek kierowniczy, tak jakby wszystkie wahacze i końcówka drążka "siedzą" sztywno a porusza się drążek.

Objechałem dwie stacje diagnostyczne i jednego mechanika. Na stacjach nie stwierdzili nic uszkodzonego, mechanik natomiast stwierdził właśnie luz na drążku.

Dodam jeszcze, że podczas jazdy po jakimkolwiek "terenie" nic nie stuka i nie puka, płynu od wspomagania nie ubywa,a kierownica działa prawidłowo.

Teraz moje pytanie, jeżeli jest uszkodzona przekładnia to luz będzie zawsze na obu kołach, czy też może występować tylko i wyłącznie na jednym kole?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Może być luz z jednej strony. Wjedź na kanał, złap za drążek przy maglu i niech ktoś delikatnie rusza kierownicą. Jeśli jest luz to będziesz czuł na dłoni
Opublikowano

Akurat zrobiłem tak, że najechalem na kanał podniosłem przód auta, znajomy 'bujał' kołem, a mi udało się znaleźć usterke.

Drażek założyłem z lemfondera, przy okazji końcówkę drążka i analogicznie z drugiej strony. Jutro geometria i po robocie.

A swoją drogą, to dość banalna robota, tylko ciężko drążek odkręcić, ponoć jest jakiś klucz do tego:)