Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak sobie trafiłem przez przypadek na taki felieton: /chodzi o kręcenie liczników/

http://www.tvn24.pl/dziennikarze-tvn-turbo-na-tropie-oszustow,626380,s.html

i tak się zastanawiam czy to jakiś żart? Na tym forum jest takich przypadków UDOKUMENTOWANYCH kilka w tygodniu, a oni się obudzili z jakiegoś snu czy jak w tym tefałenie. Materiału na ściganie tych oszustów tylko z tego forum mają na kilkanaście takich programów jak nie dziesiąt. A może to jakieś światełko w tunelu i podesłać im parę trafień?

Pozdro.

Wstawiłem w tym dziale bo tu jest największy ruch, a i temat związany ściśle z tym działem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

TVN a konkretnie ludzie z programu Turbo kamera odezwali się do mnie kilka miesięcy temu. Sprawdzam im regularnie samochody marki BMW.

Mają dość duże wymagania jeśli chodzi o nagranie programu:

- najlepiej gdyby sprzedawcą był autohandel

- by samochód był w miarę świeży

- najlepiej gdyby był kręcony i uderzony równocześnie i fajnie gdyby były zdjęcia po szkodzie

Dlatego nie tak łatwo nakręcić im odcinek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale tu w/g tego co piszą chodzi wyłącznie o przebieg, takich przypadków nawet z tego tygodnia jest kilka i są to liczniki cofnięte o 100.000 i więcej. :duh: Wystarczy przejść się po pierwszym lepszym placu spisać VIN z aut tych które mają go widoczny i sprawdzić przebiegi. Ile z tych co da się zweryfikować będzie miało prawdziwy przebieg 1/10? 2/10?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żeby TVN Turbo miał robić reportaże tylko o kręconych licznikach, to musieliby stworzyć chyba nowy kanał, a tu chodzi o coś innego.

Po pierwsze muszą mieć 100% pewność, że idą do auta, które ma na 100% przekręcony licznik, żeby nie wylądować w sądzie. Po drugie muszą wybrać najbardziej spektakularne przypadki żeby zrobić "szoł" (to jest telewizja), tak jak jeden z ostatnich odcinków, gdzie łepki uciekali Toyotą, ale też gdzie policja będzie chciała się zająć sprawą. Był kiedyś odcinek z warszawskim komisem na Białołęce (zagłębie komisowe Warszawy) i policja "olała" sprawę.

Dzięki mojej robocie poznałem kilku dziennikarzy/reporterów z TVN, mają straszne ciśnienie, bo w 20 minutowym programie muszą zrobić mocny przekaz.

Fajnie, że jest taki program, może handlarze zaczną się bać odmładzać przebiegi.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moin zdaniem to powinni złapać się za producentów czemu takie gówniane zabezpieczenia robią. Póki im to jest na rękę bo sami cofając liczniki to nic się nie zmieni.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ludzie i tak muszą kupić auto, więc to trochę naciągane.

Poza tym mniejsza ilość aut sprowadzanych z zachodu rekompensowane będzie większą ceną.

With mobilephone sent.

Opublikowano
Kilka lat temu znajomy z Polski kupil lagune. Wszystko pieknie ladnie bylo 160 tys nalatane, po 2 lata gdy wymienil akumulator ku jemu zdziwieniu na liczniku ukazalo sie 360 tys :mrgreen: Powiedzial ze wiecej nie kupi od handlarza w Polsce. A co do krecenia licznikow w Polsce to sami kupujacy sa sobie winni, bo nikt nie chce kupywac samochodow z przebiegiem 250-300 tys.
Opublikowano
A co do krecenia licznikow w Polsce to sami kupujacy sa sobie winni, bo nikt nie chce kupywac samochodow z przebiegiem 250-300 tys.

Bzdura.... nawet jakby był popyt na auta, które mają na patelni po 300tys km i więcej to i tak handlarze będą cofać liczniki gdyż w tym procederze chodzi o jak największy zysk.

Myślisz, że handlarz woli zarobić np 3000 zł i nie cofać licznika, czy 6000zł i kopnąć licznik o 100k km za kwotę 200zł :?:

Dopóki nie będzie surowego prawa, które sowicie będzie karać "korekciarzy" to cofnięte przebiegi będą dominować

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kto z Was przerabial na własnej skórze kręcony licznik? Chodzi mi co i jak po zakupie auta gdy stwierdzamy taki frler. .. jak się uporać z tym problemem nie oddając auta...?
Opublikowano

Ja 2 lata temu kupilem honde accord VII, niestety kupilem auto nie sprawdzajac wczesniej historii w aso, tylko sprawdzilem ja dopiero za tydzien. Na liczniku w aucie mialem 206 tys.- 2014 rok, a ostatni przebieg odnotowany w aso 228 w 2011. Auto kupilem od handlarza-komis, nerwow i grozb bylo duzo nawet do tvn turbo wyslalem mail, naszczescie doszlo do porozumienia, jedynie w plecy kilka stowek za paliwo i czesci ktore zdarzylem wymienic w aucie w ciagu tyg. Mialem tez farta, bo nie moglem go zarejestrowac bo na umowie poprzedniej wlascicielki z tym handlarzem byl zle wpisany vin i to wydluzylo czas bo tak po przerejestrowniu ciezej bylo by mi zwrocic auto. Z ciekawosci po namiarach dotarlem do poprzedniej wlascicielki i okazalo sie ze auto ma 296 tys. przejechane i dala handlarzowi ksiazke z zaprzyjaznionego warsztatu, a handlarz mi tej ksiazki nie dal, taka nauczka dla mnie na przyszlosc.

Zycie mi pokazalo, ze nikomu nie mozna ufac i jak patrze na auta 10-letnie z przebiegiem ponizej 200 sprowadzonych z zagranicy to mi sie :lol: :lol: :lol:

Opublikowano
Myk jest taki, że jeśli sprzedaje osoba prywatna to nawet w sądzie będzie ciężko cokolwiek udowodnić, bo on nie ma obowiązku znać się na autach. Co innego komisy, jeśli mają w PKD handel autami to jeśli jest sprawa sądowa z automatu jest uznawane, że muszą się znać na tym, czym handlują.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Wydaję mi się, że jest to walka z wiatrakami. Dopóki ludzie nie przestaną kierować się zasadą CCC przy zakupie, to się to nie zmieni.