Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś to praktycznie robił ? Czyli przerejestrował E83 z ciężarowego na osobowy ?

Co prawda przepisy na ten temat znam ale w praktyce jest różnie.

Wiosną 2013 kupiłem sprowadzony z Włoch E83 opłaciłem wszystkie opłaty łącznie z akcyzą i udałem się do rejestracji , po sprawdzeniu papierów powiadają że poprzednio we Włoszech był zarejestrowany jako ciężarówka i pod takim kątem zrobić przegląd, byłem trochę zdziwiony ale z władzą się nie dyskutuje a mając mało czasu więc chciałem jak najszybciej zarejestrować. Udałem się na przegląd i im mówię że poprzednio było rejestrowane na ciężarowe i tak dalej chcę zarejestrować. Facet trochę marudził że ta kratka (oryginalna BMW) nie jest sztywna i należy pamiętać aby nie jeździć w 5 osób , suma sumarum obyło się bez żadnych przeróbek i dał mi papier aby to zarejestrować na ciężarowe.W sumie to nie wiem czy przymknął oko bo to znajomy szwagra czy tak się należało.

Obecnie chcę to przerejestrować na osobowe , czyli powinienem to przerobić na osobowe

ale to się zastanawiam co mam przerabiać ? wszystkie zagłówki są, pasy są , jedynie to nie wiem co z tą kratką.

Będę wdzięczny jak ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz iść do firmy, która Ci zrobi oficjalny demontaż kratki czyli zmieni przeznaczenie samochodu. W Twoim przypadku wystarczy tylko to. Chyba, że nie masz pasów dla piątego miejsca, to trzeba je domontować. Część stacji diagnostycznych też ma takie coś w ofercie. Potem robisz badanie techniczne już na osobowy i marsz do wydziału komunikacji.
Opublikowano
Czy ktoś to praktycznie robił ? Czyli przerejestrował E83 z ciężarowego na osobowy ?

Co prawda przepisy na ten temat znam ale w praktyce jest różnie.

Wiosną 2013 kupiłem sprowadzony z Włoch E83 opłaciłem wszystkie opłaty łącznie z akcyzą i udałem się do rejestracji , po sprawdzeniu papierów powiadają że poprzednio we Włoszech był zarejestrowany jako ciężarówka i pod takim kątem zrobić przegląd, byłem trochę zdziwiony ale z władzą się nie dyskutuje a mając mało czasu więc chciałem jak najszybciej zarejestrować. Udałem się na przegląd i im mówię że poprzednio było rejestrowane na ciężarowe i tak dalej chcę zarejestrować. Facet trochę marudził że ta kratka (oryginalna BMW) nie jest sztywna i należy pamiętać aby nie jeździć w 5 osób , suma sumarum obyło się bez żadnych przeróbek i dał mi papier aby to zarejestrować na ciężarowe.W sumie to nie wiem czy przymknął oko bo to znajomy szwagra czy tak się należało.

Obecnie chcę to przerejestrować na osobowe , czyli powinienem to przerobić na osobowe

ale to się zastanawiam co mam przerabiać ? wszystkie zagłówki są, pasy są , jedynie to nie wiem co z tą kratką.

Będę wdzięczny jak ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami.

Ja akurat miałem czteroosobową "ciężarówkę" z polskiego salonu (takie przepisy w 2004 roku).

Zadnej kratki nie było, brakowało za to pasa dla srodkowego pasazera na tylnej kanapie.

Założyłem pas i zapięcie. Udałem się do zaprzyjaznionego serwisu, który wystawił mi groszową fakturę na usługę demontazu kraty. Ważne by ten serwis miał w KRSie działalność polegającą na zmianie przeznaczenia pojazdu. Dostałem kopię KRSu i z wszystkimi papierami udałem się do stacji kontroli pojazdów, która wystawiła potwierdzenie zmian. Z kompletem papierów odwiedziłem wydział komunikacji który potwierdził w karcie pojazdu zmianę przeznaczenia na osobowy.

Opublikowano
Dzięki za opis, w Kwietniu się za to wezmę.

..........................................................................................

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Już dokonałem zmiany w dowodzie rejestracyjnym w moim e83 , tz z ciężarowego na osobowy.

Krótki opis;

E83 2.0D 2005, we Włoszech był zarejestrowany jako ciężarowy i jak kupiłem w 2013 roku to mi go tak zarejestrowano ale w zasadzie to był jak osobowy bo posiadał wszystkie pasy i zagłówki.

Przygotowane zmiany rozpocząłem od poszukiwania warsztatu który jest uprawniony do takich przeróbek oraz stacji kontroli pojazdów co robi poszerzone przeglądy.Znalazłem warsztat i stację pod jednym dachem czyli jeden właściciel.

najważniejsze to mieli w tym doświadczenie.

Od strony warsztatowej sprawdzono auto, porobiono zdjęcia : pasów , zagłówka, braku kratki (ta sznurkowa została opuszczona ), wystawiono rachunek na 150 zł do tego załączono kopię uprawnień warsztatu że takie przeróbki mogą robić , za to skasowali 100zł.

Następnie biurko obok stacja kontroli pojazdów zrobiono tz badania techniczne czyli poszerzony przeglą , dali odpowiedni papier, zapłaciłem 180 zł i z tym udałem się do wydziału komunikacji gdzie dokonano zmiany w wpisie w dowodzie rejestracyjnym że X3 jest samochodem osobowym i może przewozić 5 osób .

To tak dla potomnych.