Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie mam taki problem z szyba w drzwiach pasażera za kierowcą. Po naciśnięciu klawisza od opuszczania szyba słychać jak dział mechanizm do końca tak jak by opadała szyba lecz szyba się nie rusza. Po naciśnięciu klawisza do góry też słychać jak w drzwiach działa mechanizm ale na początku słychać jakieś chrobotanie i dalej słychać działanie mechanizmu do końca tak jak podnosiła się szyba. Problem jest taki że szyba cały czas stoi w jednym miejscu nie rusza się. Można swobodnie przesuwać ją ręka w gore i w dól. A w czasie jazdy opada.Widziałem na internecie demontaż boczka drzwi że odkręca się trzy śruby a później ciągnie boczek bo jest na spinki. Nie wiem czego mam dokładnie szukać i na co się przyglądać bo zdjęciu boczka. Dzwoniłem do swojego mechanika ale teraz nie ma czasu a Ja muszę mieć auto sprawne na niedziele gdyż wiozę gości na imprezę i głupio by było gdyby opadała szyba. Proszę o pomoc i jakieś może rysunki czego i gdzie mam szukać i gdzie jest usterka. Może popsuł się jakiś plastik czy od innej BMW będzie pasował?czytałem że może to być ślizg szyby ale ze nie pasują zamienniki gdyż trzeba je piłować lub coś takiego tylko oryginały. Załączam linka

http://allegro.pl/slizg-szyby-podnosnik-lewy-tyl-bmw-x3-e83-03-10-i5238736633.html

Opublikowano
Witam. Panowie mam taki problem z szyba w drzwiach pasażera za kierowcą. Po naciśnięciu klawisza od opuszczania szyba słychać jak dział mechanizm do końca tak jak by opadała szyba lecz szyba się nie rusza. Po naciśnięciu klawisza do góry też słychać jak w drzwiach działa mechanizm ale na początku słychać jakieś chrobotanie i dalej słychać działanie mechanizmu do końca tak jak podnosiła się szyba. Problem jest taki że szyba cały czas stoi w jednym miejscu nie rusza się. Można swobodnie przesuwać ją ręka w gore i w dól. A w czasie jazdy opada.Widziałem na internecie demontaż boczka drzwi że odkręca się trzy śruby a później ciągnie boczek bo jest na spinki. Nie wiem czego mam dokładnie szukać i na co się przyglądać bo zdjęciu boczka. Dzwoniłem do swojego mechanika ale teraz nie ma czasu a Ja muszę mieć auto sprawne na niedziele gdyż wiozę gości na imprezę i głupio by było gdyby opadała szyba. Proszę o pomoc i jakieś może rysunki czego i gdzie mam szukać i gdzie jest usterka. Może popsuł się jakiś plastik czy od innej BMW będzie pasował?czytałem że może to być ślizg szyby ale ze nie pasują zamienniki gdyż trzeba je piłować lub coś takiego tylko oryginały. Załączam linka

http://allegro.pl/slizg-szyby-podnosnik-lewy-tyl-bmw-x3-e83-03-10-i5238736633.html

Mi jak pękł od tylnej prawej to kupiłem zamiennik jak z Twojego linku. Wszystko pasowało, do dzisiaj działa bez problemów.

Opublikowano

piotruś 123, na 99,9% pękł ci ślizg który podlinkowałeś. Uwaga, występuje jako lewy i prawy.

Ślizg wymieniałem w zeszły weekend. Robota dość prosta.

Zdemontuje "boczek" Są tam ukryte śruby:

- pod plakietką airbag

- niżej śruba zaślepiona korkiem plastikowym

- śruba pod dźwignią otwierania

- dwie śruby pod listwą ozdobną uchwytu do zamykania

Śruby wykręcasz, a potem plastikową łyżką lub śrubokrętem ze szmatką wyczepiasz boczek z drzwi. Są tam plastikowe kołki które dosyć trzymają. Boczek ciągniesz do siebie. Nie do góry, nie na dół.

Potem wyczepiasz kabel. UWAGA! Wyczepiasz też kabel Airbag, więc wcześniej odłącz klemy od aku i nie włączaj zapłonu, bo złapie Ci błąd i trzeba jechac na kompa.

Potem żmudna robota; odcinanie nożem maty wygłuszającej. Po demontażu maty mechanizm podnoszenia jest na wierzchu. Odkręcasz trzy śruby i go wyciągasz. Wymieniasz plastik, wkładasz nowy, wczepiasz w niego szybę. Reszta w odwrottnej kolejności.

Opublikowano
Dziękuje Panowie właśnie rozebrałem drzwi i rzeczywiście uszkodzony jest ślizg od szyby. W miejscu mocowania linki jest pęknięte. Zamówiłem już nowy będzie na poniedziałek. A jeżeli chodzi o założenie nowego to mam pytanko czy najpierw ślig wpina się w prowadnicę a później linkę czy na odwrót?