Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, mamglupi problem. W mojej 3 nie jestem w stanie wlaczyc cyklicznej pracy wycieraczek. Chodzi automat z czujnika (zyje wlasnym zyciem) Wysokie i srednie obroty tez chodza. Nie moge sie dobrac do pracy cyklicznej.Czyli co 2 czy 5 sekund... To moja pierwsza bawarka i nie moge sie jakos do tego dobrac.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz czujnik deszczu to nie masz opcji ustawienia cyklicznej pracy wycieraczek co pare sekund.

🙃🙃

Opublikowano
No to pozamiatane. Czujnik w mojej wersji dziala dosc dziwnie. Czasami ok ale wiekszosc czasu zamiata non stop. Tak to ma wygladac? Nie mozna ustawic czulosci czujnika?
Opublikowano
Można. Po aktywowaniu czujnika, czułość ustawiasz pokrętłem prawej wajchy kierownicy. O ile się nie myle, można również nią włączać wycieraczki manualnie, tzn żeby się włączały co 2, 5 sekund (popychając ją w górę lub w dół).
Opublikowano
Poza tym nie powinien działać non stop. Czujnik działa naprawdę dobrze. Wtedy kiedy potrzeba to uruchamia wycieraczki, nie chodzą na sucho… Albo masz coś uszkodzone, albo musisz go na nowo skalibrować… poszukaj instrukcji na forum, kiedyś na nią przypadkowo trafiłem.
Opublikowano
Piora wycieraczek sa nowe. Musze temat poobserwowac. Czasami jak dobrze "zaskoczy" automat dziala zadowalajaco. Czedciej niestety nie moze sie zatrzymac i to strasznie irytuje
Opublikowano

Znalazłem temat o którym pisałem wyżej. A więc jeśli komuś nie działa prawidłowo ten czujnik, należy przeprowadzić reset jego ustawień :

INPA : NADWOZIE > CZUJNIK DESZCZU ZMIERZCHU > INITIALIZATION

DIS : (Service functions -> Body -> Rain/driving light sensor -> Initialize rain/light sensor).

Ludzię piszą że różnica bardzo duża, po tym czujnik działa prawidłowo. Jak w końcu kiedyś kupie kabelek to sam przetestuje :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej..

Czy jest możliwe by czujnik deszczu zawieszał sie ?

Czasem tak mam jak pada włączę czujnik to po pewnym czasie wycieraczki wogule nie reagują mimo że pada deszcz dopiero muszę wyłączyć samochód i włączyć i już wszystko okej jest.A jak bez czujnika włączę wycieraczki to normalnie jest wszystko.

Opublikowano

slyszalem ,ze ten czujnik trzeba jeszcze skalibrowac.

U mnie po wymianie szyby przedniej dziala jak nalezy , ale jakby reaguje troche wolniej ...

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
No to może chodzi o to co marvel napisał? Ja dzisiaj zrobiłem inicjalizację, bo mój czujnik strasznie wolno łapał, ale oczywiście musiało przestać padać w momencie jak to robiłem i jeszcze go nie przetestowałem. Przy najbliższej okazji sprawdzę.
Opublikowano

u mnie nie pomoże wymiana przekaznika bo jeżeli jest wyłączony czujnik deszczu a same wycieraczki chodzą to ciągle chodzą nic nie zawiesza sie.

Co innego jak jest mocny deszcz i włączę czujnik deszczu po pewnej chwili zawieszają sie wycieraczki

Opublikowano
u mnie nie pomoże wymiana przekaznika bo jeżeli jest wyłączony czujnik deszczu a same wycieraczki chodzą to ciągle chodzą nic nie zawiesza sie.

Co innego jak jest mocny deszcz i włączę czujnik deszczu po pewnej chwili zawieszają sie wycieraczki

Miałem identycznie a jednak pomogła wymiana przez cała zimę nic się nie zawiesiło

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżam watek, posiadam czujnik deszczu pod lusterkiem. Wchodzę w inpie w pozycję jemu przypisaną i taki mam komunikat:

Fehler! Aufruf uber Gruppendatei: D_RLS.GRP

IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT.

Co to oznacza że nie jest podłączony, czy że nie mogę się nim połączyć, czy nie posiadam takiej funkcji z poziomu INPA?

Opublikowano
Dzisiaj się do tego dobrałem.Jest tylko mocowanie na szybie, szyba solar. Pod osłonką oczywiście dyndał czujnik zaparowania szyby, wiec go dokleiłem na dwustronną bezbarwną. Niestety wiązki do czujnika wycieraczek też nie ma, jest tylko do lusterka podłączona, od strony szyby, to pewnie do lusterka ściemnianie?