Skocz do zawartości

[530dA] Regeneracja skrzyni automat chyba się nie powiodła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

Temat pewnie jakich wiele, nie mniej opiszę problem i zapytam o radę.

Śmigałem sobie autem całkiem przyjemnie, skrzynia pracowała idealnie, bez najmniejszych szarpnięć, przeciągnięć itd. - poprostu nawet nie wiedziałem wcześniej że tak ładnie skrzynia może pracować. Oczywiście do czasu - raz dojeżdżając do świateł poczułem mocne szarpnięcie, po czym od tego czasu skrzynia zaczęła szarpać, przeciągać, oraz wybierak pracował ciężko a autem podczas zmian położenia wybieraka dosyć mocno bujało.

Niewiele myśląc wybrałem się do wydawałoby się renomowanego warsztatu zajmującego się regeneracją skrzyń automatycznych. Rozebranie skrzyni, wycena itd. W zasadzie całkowita regeneracja skrzyni, rachunek raczej z górnego pułapu. I do tego momentu jest wszystko ok. Niestety podczas jazdy testowej praca skrzyni zupełnie mnie nie zadowalała, było lepiej, ale dalej przeciąga biegi, delikatnie szarpie i przede wszystkim przy zmianie trybu pracy wybierakiem szarpie samochodem i dźwignia chodzi z wyraźnym oporem. Odebrałem samochód omamiony tym, że niby muszę pojeździć, skrzynia się musi "ułożyć" i przejść jakąś adaptację... Po tygodniu nic się właściwie nie zmieniło i wydaje mi się, że zostałem naciągnięty na kilka tysięcy złotych, dobrze rozumiem?

Jak duży wpływ na pracę skrzyni ma np. przepływka i inne czujniki nie wchodzące w skład skrzyni? Wcześniej miałem różne problemy z samochodem, standardowe wężyki podciśnienia, egr'y itp. i nawet jak brakowało mocy to skrzynia zawsze pracowała idealnie...

Ciężka praca wybieraka i szarpanie przy zmianie z P na D itp. chyba świadczy ewidentnie o tym, że problem leży dalej w skrzyni a nie reszcie samochodu?

Chyba szykuje mi się mała batalia z warsztatem, kilku tys. wyrzuconych w błoto nie łatwo odpuścić... mieliście podobne problemy? Jaką strategię w negocjacjach z warsztatem warto przyjąć?

Pozdrawiam serdecznie

Adam

Opublikowano

Rachunek masz za usługę?

Po prostu reklamuj. Nie ma co od razu się z nimi kłócić bo jak piszesz jest to jakiś lepszy warsztat co nie oznacza że dobry. Bo dobry warsztat tak by klienta nie poscil do domu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może nie zalali oleju do pełna. Może też być, że podpora wału, czy tym podobne elementy szwankują.

Pogadałbym z nimi co się dzieje. Jeśli by umywali ręce pojechałbym na diagnozę do konkurencji, żeby się rozeznać w temacie i mieć jakąś diagnozę.

Jeśli to wina poziomu oleju czy źle naprawionej skrzyni to oczywiście powinni bezkosztowo poprawić, jeśli coś innego to wiadomo, nie można ich winić za zużyte elementy, chyba, że coś źle poskładali.